Μία από τις πιο τρομακτικές πλευρές του καρκίνου των ωοθηκών είναι ότι συχνά ανακαλύπτεται σε προχωρημένο στάδιο, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα θανατηφόρο.

Advertisements

Η νέα μελέτη

Αυτό που γνωρίζαμε, είναι πως τα τεστ μέχρι σήμερα, δεν ήταν τόσο χρήσιμα στην εξέταση υγιών γυναικών που δεν παρουσιάζουν ενδείξεις της ασθένειας. Όμως, σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Open Journal of Obstetrics and Gynecology, αναφέρεται ότι το να δίνεις απλώς σημασία στις αλλαγές που εμφανίζει το σώμα σου μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση – και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Η συγγραφέας της μελέτης, M. Robyn Andersen, Ph.D., από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, προτείνει να κάνεις τρεις ερωτήσεις:

Οι 3 καίριες ερωτήσεις

1. Παρουσιάζεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα: πόνο στην κοιλιά ή στην πύελο, αίσθημα κορεσμού, αδυναμία να φας κανονικά, αύξηση βάρους ή πρήξιμο στην περιοχή την κοιλιάς;

2. Πόσο καιρό έχεις αυτά τα συμπτώματα;

3. Πόσες φορές κάθε μήνα τα παρουσιάζεις;

Advertisements

Τί σημαίνουν οι απαντήσεις σου;

«Εάν η πρώτη απάντηση είναι “ναι” και έχεις αυτό το πρόβλημα καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά για τουλάχιστον 1 μήνα και είναι κάτι καινούργιο για σένα, μην πανικοβάλλεσαι, αλλά πήγαινε στο γυναικολόγο σου το συντομότερο δυνατό για εξέταση» επισημαίνει η M. Robyn Andersen. Πιθανόν να σου συστήσει εξετάσεις αίματος και υπέρηχο. «Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος αυτοεξέτασης μπορεί να εντοπίσει περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών – το 60% εξ αυτών σε πρώιμο στάδιο» σημειώνει η συγγραφέας.

shape.gr

Advertisements