Η ισχιαλγία είναι ο πόνος που εκδηλώνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα και διαπερνά τους γοφούς, τους γλουτούς και τα πόδια.

Advertisements

Συνήθως εκδηλώνεται μόνο στη μία πλευρά του σώματος.

Η ισχιαλγία οφείλεται συνήθως στο σχηματισμό κήλης σε κάποιο μεσοσπονδύλιο δίσκο ή σε σπονδυλική στένωση, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται τμήμα του ισχιακού νεύρου.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πόνος είναι νευρολογικής φύσεως και όχι άλλης αιτιολογίας (π.χ. μυϊκός);

Advertisements

 

 

Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα 5 βασικά συμπτώματα της ισχιαλγίας:

 

Αδυναμία στο γόνατο:

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος. Η συμπίεση τμήματος του νεύρου συνοδεύεται από ενοχλήσεις όπως ο πόνος, το μούδιασμα και η αδυναμία στο πάσχον πόδι.

Advertisements

 

Πόνος κατά το περπάτημα:

Η ισχιαλγία εκδηλώνεται σχεδόν με τα ίδια συμπτώματα όπως το σύνδρομο απιοειδούς μυός, με τη διαφορά ότι το δεύτερο πλήττει συνήθως αθλητές, μαραθωνοδρόμους και γενικότερα άτομα που έχουν επιλέξει το τρέξιμο ως μορφή άσκησης.

 

Advertisements

 

Απουσία πόνου κατά την άσκηση πίεσης:

Εάν εκδηλώνεται πόνος κατά την άσκηση πίεσης (πίεση ισοδύναμη με 2 έως 5 κιλά) στους μύες της οσφυϊκής μοίρας, τότε το πρόβλημα προκύπτει πιθανώς από τους μύες και όχι από το ισχιακό νεύρο.

 

Αδυναμία ανύψωσης του πάσχοντος άκρου:

Ένα απλό τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη οσφυαλγίας είναι το εξής: Ξαπλώνετε με τα πόδια τεντωμένα και σηκώνετε το πάσχον πόδι σε γωνία μεταξύ 30 και 70 μοιρών. Εάν εκδηλώνεται πόνος που ακτινοβολεί σε όλο το πόδι, κάτω από το γόνατο και/ή έως τα δάχτυλα του ποδιού, το σύμπτωμα οφείλεται πιθανότατα σε ισχιαλγία λόγω κήλης.

Advertisements

 

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα:

Σπανιότερα, στους ασθενείς με ισχιαλγία παρατηρείται απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου και στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται άμεση ιατρική παρέμβαση.

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

 

Advertisements