Μην χασετε

Κολπίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η κολπίτιδα

Advertisements

Η κολπίτιδα αποτελεί πάθηση, κατά την οποία υπάρχει κολπική υπερέκκριση. Κάθε μεταβολή στη φυσιολογία του κόλπου, όπως η ελάττωση της οξύτητας του pH του κόλπου, που προκαλείται από φλεγμονή τραχηλικής βλέννας, αίμα εμμηνορρυσίας και συνουσία, συνεπάγεται μεταβολή της χλωρίδας του κόλπου και κατ’ επέκταση αύξηση της κολπικής έκκρισης.

Μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδα

Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια, που υπάρχουν στον κόλπο και προκαλούν κολπίτιδα, είναι :

  • Η Gardnerella ή αιμόφιλος του κόλπου
  • Η Candida ή μονίλια ή ωίδιο, το λευκάζον
  • Η τριχομονάδα

Επίσης, για τις κολπίτιδες, ενοχοποιούνται ξένα σώματα, ξεχασμένο ταμπόν και αντισυλληπτικό διάφραγμα.

Αντιμετώπιση για τους διαφορετικούς τύπους κολπίτιδας

  • Η κολπίτιδα από τον αιμόφιλο του κόλπου Gardnerella είναι η πιο συχνή και εμφανίζεται σε ποσοστό 30%. Κυριότερο σύμπτωμα είναι η δυσοσμία και η άφθονη έκκριση του κόλπου, ενώ απουσιάζει ο κνησμός και ο καύσος. Θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη, γι’ αυτό συστήνουμε θεραπεία και στο σύντροφο.
  • Η κολπίτιδα από μονίλια εμφανίζεται σε ποσοστό 20%, προκαλεί έντονο κνησμό και ερυθρότητα, αίσθημα καύσου, χωρίς δυσοσμία, και άφθονο παχύρρευστο έκκριμα με λευκάζουσα χροιά που θυμίζει κομμένο γάλα ή τυρί. Παράγοντες προδιάθεσης θεωρούνται η χρήση αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών, καθώς και η τοπική αύξηση θερμοκρασίας που προκαλούν τα στενά εσώρουχα ή τα παντελόνια.
  • Η τριχομοναδιακή κολπίτιδα οφείλεται στην τριχομονάδα και εμφανίζεται σε ποσοστό 10%. Το κολπικό έκκριμα είναι άφθονο και ιδιαίτερα δύσοσμο, έχει πράσινη απόχρωση αρχικά και γκρι στη συνέχεια και συνυπάρχει έντονος κνησμός. Θεραπεία πρέπει να δίνεται και στο σύντροφο, γιατί είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ατροφική κολπίτιδα εμφανίζουν τα νέα κορίτσια πριν έρθει η περίοδος, καθώς και η εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε έλλειψη παραγωγής οιστρογόνων. Τα συμπτώματα είναι : ξηρότητα του κόλπου, δυσπαρευνία και κνησμός. Η θεραπεία γίνεται με χορήγηση οιστρογόνων, τοπικά.

Τέλος μπορεί να προκληθεί κολπίτιδα από γονόκοκκο, χλαμύδια και ιούς, όπως είναι ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων, τύπου 2, που μεταδίδεται σεξουαλικά. Οι κολπίτιδες χρειάζονται πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση, οπωσδήποτε με την καθοδήγηση του γυναικολόγου, λόγω της ποικιλίας των μορφών τους, γιατί η διαιώνισή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανιούσες φλεγμονές του γεννητικού συστήματος, όπως τραχηλίτιδες, σαλπιγγίτιδες και ενδομητρίτιδες. Οι λοιμώξεις αυτές είναι σοβαρές και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και στείρωση.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αϊνατζόγλου, γυναικολόγος – μαιευτήρας και συνεργάτης του doctoranytime.gr
mylady.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα