Μην χασετε

Γυναικοκτονία: Θα θεωρείται αδίκημα χωρίς ελαφρυντικά – Aνoιξε η συζήτηση για νέα διάταξη για τις δολοφονiες γυναικών

H υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων. Είναι όμως νομικός και με αυτή την ιδιότητα ρωτήθηκε χθες τηλεοπτικά (Πρωινοί Τύποι- Αντεννα) αν πιστεύει πως πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί ως αυτοτελές αδίκημα η “γυναικοκτονία”.

 

Η κα Ράπτη δεν μάσησε τα λόγια της λόγια της και απάντησε ευθέως: «…σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας, θα μπορούσε να υπάρχει μια επιβαρυντική περίσταση για τον δράστη, επειδή το θύμα είναι γυναίκα και δεν έχει την δύναμη ή την σωματική διάπλαση να αμυνθεί. Όμως, το Σύνταγμα δεν διαχωρίζει άνδρα και γυναίκα. Θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση σε αυτήν την διάσταση» .

Εν ολίγοις η σκέψη είναι να υπάρξει διάταξη που θα τυποποιεί ως ξεχωριστό αδίκημα στην έμφυλη βία την γυναικοκτονία . Ήδη η ανθρωποκτονία προβλέπει μοναδική ποινή ισόβια, η οποία μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικού. Η σκέψη λοιπόν είναι σε περίπτωση γυναικοκτονίας, αυτή να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση, που θα αποκλείει το ελαφρυντικό και θα έχει “μπετόν” ποινή ισόβια..

Advertisements

Το dikastiko.gr είχε επισημάνει εγκαίρως πως “τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον. Έχουμε ξεφύγει από το στάδιο του “η ποινή θα είναι ίδια αφού η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής τιμωρείται ούτως ή άλλως με ισόβια”. Είναι περίπου προφανές πως οι δολοφονίες γυναικών πρέπει να αποτελέσουν μια διακριτή ποινική κατηγορία”.

Όλο και περισσότερα μέλη της κυβέρνησης ενστερνίζονται αυτή την άποψη, προεξάρχοντος βέβαια του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο οποίος είπε πρόσφατα “…οι γυναικοκτονίες βρίσκονται, όντως, σε έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε νομοθετικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ποινών, ώστε η αφαίρεση, ανεξαρτήτως φύλου, της ανθρώπινης ζωής με δόλο να τιμωρείται αποκλειστικά με τη μεγίστη των ποινών, την ισόβια κάθειρξη. Στον δημόσιο και τον επιστημονικό διάλογο, βεβαίως, η συζήτηση για την τυποποίηση του αδικήματος της γυναικοκτονίας παραμένει ανοιχτή. Αυτόν τον δημόσιο διάλογο παρακολουθεί η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα”.

Αξίζει φυσικά να αναφερθεί η ειδική σημειολογία της αναφοράς στο θέμα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτα, που ήταν από τους πρώτους που το έθεσεΣτην από 3/11/2021 εγκύκλιο του προς τους συναδέλφους του ζήτησε από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα, προκειμένου να προστατεύονται πρωτίστως οι γυναίκες και τα ευάλωτα πρόσωπα της οικογένειας (ανήλικοι, ανήμποροι και υπερήλικες), και οι υπαίτιοι να οδηγούνται στον εισαγγελέα.

 

Advertisements

Ο κ. Πλιώτας για πρώτη φορά έκανε αναφορά στον όρο «γυναικοκτονία», επισημαίνοντας την έξαρση των εγκλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών με «ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους».

Σε όλα αυτά βέβαια προστίθενται οι αποκρουστικές στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες κάθε μήνα τουλάχιστον μία γυναίκα δολοφονείται στην Ελλάδα. 

Η κα Ράπτη ανέφερε μάλιστα πως«ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει αύξηση 60% στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στην Ελλάδα, σε έρευνα της Γραμματείας Ισότητας, παρατηρείται μια αύξηση κατά 15% των δηλωμένων περιστατικών».

«Μόνο πέρσι είχαμε 17 γυναικοκτονίες, Αυτή είναι η ακραία μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Όσοι δηλώνουν τέτοια περιστατικά, ζουν κατά 70% κάτω από την ίδια στέγη», είπε η Υφυπουργός Υγείας, αναφέροντας ακόμη πως «στην τηλεφωνική γραμμή 15900, μπορεί μια γυναίκα ή ένας άνδρας που υφίσταται βία, να ζητήσει ψυχολογική στήριξη ή μέσω του 15900 να αναζητήσει κάποιο από τα 43 κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει επαφή για να προσφερθεί στήριξη από αυτά»

 

Advertisements

singleparent.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα