Είναι το ρήμα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού μου.

Όταν ζεις μέσα στην ένταση και τον πανικό είναι λογικό να μην διαθέτεις χρόνο για μικρά ασήμαντα πράγματα. Δεν έχεις την πολυτέλεια να απολαύσεις στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας σου. Μοιάζει η καθημερινότητα σου περισσότερο σαν μία μεγάλη λίστα που καλείσαι να κανείς check στις υποχρεώσεις σου κάθε 10 λεπτά. Νιώθεις ανασφάλεια αν μείνεις χωρίς κινητό, αποδιοργανώνεσαι αν τύχει να ξεχάσεις το organizer σου στο σπίτι, και γενικότερα διακατέχεσαι από υπερβολικό άγχος και στρες.

Μέσα στο πανικό λοιπόν αυτό που ζείτε, τα παιδιά σας δεν φταίνε σε τίποτα. Έχουν ανάγκη από χρόνο, για να αφομοιώσουν τις εμπειρίες τους. Για εκείνα ο κόσμος είναι άγνωστος, γεμάτος νέα πράγματα προς εξερεύνηση. Η κόρη σας θέλει να χαζέψει τα όμορφα λουλούδια του κήπου. Όμως, εσείς της φωνάζετε «Έλα προχώρα, έχω να κάνω δουλειές». Τη στιγμή εκείνη ασυναίσθητα βγάζετε μία ένταση αλλά και θυμό προς το παιδί χωρίς λόγο. Είστε αγχωμένη με τις εκκρεμότητες που σας πιέζουν αλλά το μικρό σας δεν φταίει σε τίποτα.

Αντιθέτως, έχει ανάγκη από το να μυρίσει και να δει τα χρώματα των λουλουδιών. Να κόψει ένα για να σας το προσφέρει, δείχνοντας την αγάπη της. Το παιδί έχει ανάγκη από μια φυσιολογική ανάπτυξη, αλλά οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δείχνουν να έχουν βάλει τη διαδικασία αυτή στο fast forward. Το παιδί ωριμάζει με νεύρα αντί για χαμόγελα. Και όλα αυτά, επειδή δεν είναι στη λίστα σας το παιχνίδι του, η εξερεύνησή του, ο χρόνος που χρειάζεται για να γνωρίσει έναν νέο φίλο, ο χρόνος που χρειάζεται για να ντυθεί κτλ. Αν παρατηρήσετε λίγο όλα ξεκινούν με τη φράση «Βιάσου» και αν σας φαίνεται υπερβολικό όλο αυτό, απολαύστε το video που ακολουθεί και βρείτε πόσα κοινά έχετε με τη μαμά αυτή.

Να θυμάστε πώς είναι επιλογή σας το αν θα πείτε, «Μπορώ να περιμένω για λίγο, όσο ανακαλύπτεις, το υπέροχο αυτό λουλούδι» ή να το μυρίσετε μαζί. Το σιδέρωμα, το πλύσιμο των ρούχων, το μαγείρεμα, το ξεσκόνισμα, τα emails, όλα μπορούν να περιμένουν, αρκεί να το συνειδητοποιήσετε νωρίς!

jenny.gr