«Να ‘χα τώρα ένα γλυκό και μετά ένα αλμυρό, άντε και κάτι πικάντικο, έτσι για αλλαγή». Πόσες φορές δεν έχετε υιοθετήσει αυτήν την ατάκα, τότε που η εμμονή για κάτι γλυκό, δε σας αφήνει να ησυχάσετε;

Advertisements

Έρευνες εκτιμούν ότι σχεδόν το 100% των νεαρών γυναικών και περίπου το 70% των νεαρών ανδρών έχει λιγούρες. Αλλά τι σημαίνουν αυτές; Μήπως το σώμα μας προσπαθεί να μας πει κάτι; Μήπως κάτι λείπει από τη διατροφή μας ή πρόκειται απλά για μία συναισθηματική αντίδραση; Σας παρουσιάζουμε 7 λιγούρες και  4 συμβουλές για να τις αποκρυπτογραφήσετε.

Νο1. Σοκολάτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν πιθανώς τη λιγούρα με την ανάγκη για σοκολάτα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Εκτός από τη λογική της αγάπης για τη σοκολάτα, εξαιτίας της ευχάριστης γεύσης της, η λιγούρα για σοκολάτα ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή σας.

Νο 2. Αλμυρό

Αν αποζητάτε κάτι αλμυρό, η αιτιολογία είναι ότι ενδεχομένως να είστε ιδιαίτερα αγχωμένοι. Ο συνδυασμός αυτός ωστόσο μπορεί να βλάψει τα επινεφρίδιά σας.

Νο 3.Πάγος

Advertisements

Αν οι ειδικοί ακόμη δε γνωρίζουν για ποιον λόγο ακριβώς, ορισμένοι άνθρωποι λιγουρεύονται τον…πάγο, η επιθυμία αυτή πιθανολογείται ότι είναι ένα δείγμα αναιμίας, ανεπάρκειας δηλαδή σιδήρου στον οργανισμό.

Νο 4. Τυρί

Η απάντηση των ειδικών στην ανελέητη επιθυμία για τυρί είναι ότι ίσως ο οργανισμός σας να έχει έλλειψη λιπαρών οξέων, όπως ωμέγα-3.

Νο 5. Γλυκά και αλμυρά τρόφιμα

Όταν λαχταράτε ένα τρόφιμο που είναι ταυτόχρονα αλμυρό και γλυκό, θα μπορούσε να σημαίνει ότι είστε κουρασμένοι και υποτονικοί, για τον λόγο αυτό αναζητάτε τη γλυκόζη και τη ζάχαρη από τέτοιου είδους τρόφιμα.

Νο 6. Πικάντικα φαγητά

Οι άνθρωποι ποθούν συχνά πικάντικο φαγητό, όταν στην κυριολεξία η θερμοκρασία αγγίζει κόκκινο. Αυτή η συνήθεια έχει όμως λογική εξήγηση. Τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν εφίδρωση, μία διαδικασία που στη συνέχεια θα κάνει το σώμα να κρυώσει.

Advertisements

Νο 7. Ζάχαρη

Η πιο κλασική περίπτωση λιγούρας είναι όταν αποζητάτε «κάτι γλυκό», δηλαδή ζάχαρη. Η ανάγκη για ζάχαρη συνήθως είναι ένδειξη ότι έχετε χαμηλά ή κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Tips …επιβίωσης

1. Είναι όλα στο κεφάλι μας

Όσοι δεν έχουν λιγούρες θα μπορούσαν άνετα να ισχυριστούν ότι «είναι όλα στο κεφάλι μας» και μάλλον έχουν δίκιο, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και την αίσθηση ευχαρίστησης είναι εν μέρει υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτών των επιθυμιών.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα από το Monell Chemical Senses Center, τρεις περιοχές του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος, οι νησίδες κυττάρων και ο κερκοφόρος πυρήνας, φαίνεται πως ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια τέτοιων διατροφικών επεισοδίων.

Περαιτέρω, μπλοκάροντας τους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο, την αίσθηση δηλαδή της ευχαρίστησης, μπορείτε να αμβλύνετε την επιθυμία ενός ατόμου να τρώει τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Adam Drewnowski, PhD, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

2. Η λύση είναι μία: ηρεμία

Πέρα από τους φυσιολογικούς λόγους για τις λιγούρες, συχνά η βασική αιτία έχει να κάνει με το συναίσθημα και την επιθυμία. Οι λιγούρες προκύπτουν για να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες, όπως είναι η μείωση του άγχους και του στρες.

Οι υδατάνθρακες ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης η οποία έχει μια κατευναστική επίδραση. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο συνδυασμός του λίπους και της ζάχαρης μπορεί επίσης να έχει μια κατευναστική επίδραση, γεγονός που αιτιολογεί την αυξημένη επιθυμία για κάτι «απαγορευμένο».

3. Η λιγούρα είναι …κληρονομική

Από αρχαιοτάτων χρόνων, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να επιβιώσουν σε περιόδους πείνας και κακουχίας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά του ανθρώπου να αποθηκεύει τις υπερβολικές θερμίδες που κατανάλωνε σε περιόδους αφθονίας, δηλαδή το σωματικό λίπος. Σε κάποιο επίπεδο, το σώμα μπορεί να προγραμματιστεί να ποθεί τα τρόφιμα εκείνα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χωρίς ποικιλία μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρες, ενώ ο προφανής λόγος για τις λιγούρες είναι τα τρόφιμα αυτά συνήθως έχουν υπέροχη γεύση, την οποία έχει ο καθένας συνδυάσει στο μυαλό του με ευχάριστες αναμνήσεις.

4. Δε φταίνε οι υδατάνθρακες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν τους υδατάνθρακες ως βασικά συστατικά της λιγούρας, η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός λίπους και ζάχαρης υπερτερεί στη «μάχη» αυτή.

Το webmed.com παραθέτει ενδεικτικά τις θερμιδικές αναλογίες λίπους και υδατάνθρακα των πιο «ύποπτων» τροφίμων. Για παράδειγμα το 50% των θερμίδων ενός σοκολατένιου μπισκότου προέρχεται απλό το λίπος και το 46% από τους υδατάνθρακες, ενώ η αναλογία αυτή στα μακαρόνια με τυρί είναι 46 % και 37 % αντίστοιχα.

Με την ίδια λογική, στο παγωτό σοκολάτας το 57 % των θερμίδων προέρχεται από το λίπος και το 46% από τους υδατάνθρακες. Οι ίδιες αναλογίες στην περίπτωση της τηγανητής πατάτας είναι 44 % (θερμίδες από λίπος) προς 50 % (θερμίδες από υδατάνθρακες) και 56 % προς 40% στην περίπτωση που λαχταράτε πατατάκια.

clickatlife.gr

Advertisements