Το μήλο είναι το απόλυτο υγιεινό σνακ. Μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου και το μόνο που σε χωρίζει από το να το φας είναι ένα σχολαστικό πλύσιμο. Ωστόσο, οι πιο επιλεκτικοί… προτιμούν να το ξεφλουδίσουν, μην γνωρίζοντας όμως ότι έτσι χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων του φρούτου. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις το μαχαίρι στο χέρι σου, λάβε υπόψη σου τα εξής:

Η φλούδα έχει τις περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες

Ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα του περιέχει 4.4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς την φλούδα παίρνεις μόνο 2.1 γραμμάρια, ποσότητα ανεπαρκής ακόμα και για να την χαρακτηρίσεις “καλή πηγή φυτικών ινών’. Στο ίδιο μέγεθος, το μήλο με τη φλούδα θα σου δώσει 8.4 ml βιταμίνης C and 98 IU βιταμίνης A. Αφαιρώντας την φλούδα έχεις αυτομάτως 6.4 ml και 61 IU αντίστοιχα.

Τα μήλα μπορούν να διευκολύνουν τα αναπνευστικά προβλήματα, μόνο όταν τρώγονται με την φλούδα

Η ένωση που μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται ως επί το πλείστον στην φλούδα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πέντε μήλα την εβδομάδα, παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία στους πνεύμονες, χάρη στην κερκετίνη. Το ίδιο αντιοξειδωτικό όμως φαίνεται να ενισχύει και τη μνήμη, καταπολεμώντας τις βλάβες στον ιστό του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer κι άλλα εκφυλιστικά προβλήματα, όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα μελέτες σε ποντίκια.

Η φλούδα ίσως μπορεί να προφυλάξει από τον καρκίνο

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, έδειξε ότι η τριτερπενοειδή ένωση που βρίσκεται στην φλούδα του μήλου, μπορεί να είτε να αναστείλει είτε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η ένωση στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα που συναντώνται στο ήπαρ, το παχύ έντερο και το στήθος.

Ένα μήλο με φλούδα την ημέρα κρατάει μακριά τα περιττά κιλά

Η φλούδα του μήλου περιέχει επίσης ουρσολικό οξύ, μια σημαντική ουσία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το ουρσολικό οξύ φαίνεται να αυξάνει τη μυϊκή μάζα και το “καφέ” λίπος, το οποίο αυξάνει με την σειρά του την καύση των θερμίδων.

joytv.gr