Μην χασετε

Φοκάτσια με σαλάμι και δεντρολίβανο

Ακόμη κι αν δεν έχετε ταλέντο στις ζύμες, η φοκάτσια αυτή δεν πρόκειται να σας αποτύχει. Με μια σαλάτα κι ένα πιάτο με τυριά, μεταμορφώνεται σε κυρίως γεύμα, αντικαθιστώντας την πίτσα σε ένα φιλικό δείπνο-κατά προτίμηση στον καναπέ- μπροστά στην τηλεόραση.

Advertisements

Τip: H φοκάτσια θέλει λίγο ψήσιμο σε πολύ καυτό φούρνο. Για να ενισχύσετε τη θερμοκρασία, μπορείτε να αφήσετε το ταψί να κάψει καλά πριν φουρνίσετε τη φοκάτσια.

Υλικά

φέτες σαλάμι
αλάτι χοντρό
δεντρολίβανο φρέσκο
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
7γρ. ζάχαρη
20γρ. αλάτι
8γρ. μαγιά ξερή
80ml ελαιόλαδο
600ml νερό χλιαρό

Διαδικασία

Βήμα 1: Διαλύετε τη μαγιά σε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό και τη ρίχνετε με όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ ή σε μία λεκανίτσα αν ζυμώσετε στο χέρι. Zυμώνετε τα υλικά στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2: Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε μισή ώρα να φουσκώσει.

Βήμα 3: Τη χωρίζετε σε μπαλάκια των 120γρ., τα σκεπάζετε και τα αφήνετε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν.

Βήμα 4: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250ºC. Με τον πλάστη ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.

Advertisements

Βήμα 5: Σε αντικολλητικό ταψί, στρώνετε το μισό φύλλο, αφήνοντας το άλλο μισό να προεξέχει από το ταψί. Απλώνετε το σαλάμι, πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο, σκεπάζετε με το φύλλο που προεξέχει και πασπαλίζετε ξανά με λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.

Βήμα 6: Ψήνετε σε πολύ καυτό φούρνο για 10-14 λεπτά.

Βήμα 7: Τρώτε τη φοκάτσια καυτή!

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα