Μην χασετε

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι μία μέθοδος, στην οποία καταφεύγουν πολλές γυναίκες που για κάποιους λόγους δυσκολεύονται να συλλάβουν και να τεκνοποιήσουν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το δικό τους αναπαραγωγικό σύστημα, είτε γιατί το σπέρμa του συντρόφου τους είναι πολύ αδύναμο (ολιγοζωοσπερμία)

Advertisements

Σε κάθε περίπτωση, η επιστήμη έχει τη λύση, δίνοντας την ευκαιρία στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογεννητικότητας, να φέρουν στον κόσμο ένα γερό και υγιές μωρό.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι:

  • Κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
  • Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
  • Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη
  • Καλλιέργεια Βλαστοκύστης
  • Κρυοσυντήρηση εμβρύων και ορχικού ιστού
  • Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD)
  • Βιοψία oρχεως (TESE)

Η προετοιμασία για την εξωσωματική περιλαμβάνει μία σειρά φαρμάκων για να επιτευχθεί η λήψη περισσότερων ωαρίων από το ένα που παράγει η γυναίκα στο φυσικό της κύκλο.

Όταν η περίοδος ωρίμανσης των ωαρίων αποδειχθεί κατάλληλη μετά από αιματολογική εξέταση, ο γιατρός προχωράει στην ωοληψία. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 15 λεπτά και πρόκειται ουσιαστικά για τη λήψη ωοθυλακικού υγρού από τις ωοθήκες διακολπικά με μια βελόνα κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο. Στη συνέχεια, το ωοθυλακικό υγρό δίνεται στον εμβρυολόγο για την ανεύρεση ωαρίων με μικροσκόπιο.

Ακολουθεί η διαδικασία της γονιμοποίησης, κατά την οποία τα ωάρια τοποθετούνται σε καλλιεργητικό υλικό και γονιμοποιούνται με το σπέρμa του συζύγου, το οποίο έχει επίσης υποστεί επεξεργασία.

Στη συνέχεια, περίπου 2 με 3 ημέρες μετά την ωοληψία, γίνεται η εμβρυομεταφορά , κατά την οποία, το έμβρυο τοποθετείται στη μήτρα, μέσω ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα που περνάει από τον τράχηλο. Ο αριθμός των εμβρύων που θα περάσουν στην μήτρα αποφασίζεται από το ζευγάρι, ενώ όσα δεν επιλεγούν μπορούν να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική προσπάθεια.

Περίπου 2 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται ένα τεστκύησης για να επιβεβαιώσει ο μαιευτήρας ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, 10 ημέρες μετά πραγματοποιείται και το πρώτο υπερηχογράφημα, ενώ σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, διακόπτεται η φαρμακευτική αγωγή και η υποψήφια μητέρα μπορεί να δοκιμάσει ξανά μετά από 2 με 3 μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και όποιο άλλο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου Γιάννη Περιστέρη.

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα