Μην χασετε

Μαζεύεις χαλιά; Μικρά μυστικά για μεγάλη επιτυχία

Μία από τις δουλειές της Άνοιξης είναι και το μάζεμα των χαλιών. Μη σκας όμως… Και σε αυτή την περίπτωση δεν θέλει κόπο -ή τουλάχιστον όχι μόνο! Ο “τρόπος” βοηθά περισσότερο!

Advertisements

Το μάζεμα, το καθάρισμα και η φύλαξή των χαλιών μέχρι τον επόμενο χειμώνα εξαρτάται από το πόσο λερωμένα είναι, τη διάθεσή σου και -φυσικά- το μπάτζετ που διαθέτεις. Επιλογές έχεις.

Εμπιστεύσου τους επαγγελματίες

Αυτή είναι η πιο απλή, από πλευράς συμμετοχής σου, επιλογή. Απλά να ξέρεις ότι θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω. Εδώ, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

Αν δεν γνωρίζεις ήδη κάποιο συνεργείο, κάνεις μια γρήγορη έρευνα αγοράς και επιλέγεις. Οι ειδικοί έρχονται, καταγράφουν τα κομμάτια, τα παίρνουν, τα καθαρίζουν και τα αποθηκεύουν μέχρι να τους τηλεφωνήσεις την επόμενη σεζόν να σου τα ξαναφέρουν πίσω.

Σε περίπτωση που δεν θέλεις όλο το “πακέτο”, μπορείς να τα ζητήσεις μετά το καθάρισμα να τα αποθηκεύσεις εσύ, γλιτώνοντας έτσι κάτι από τα έξοδα του καλοκαιρινού “ενοικίου”.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεις και την εναλλακτική του επί τόπου καθαρισμού των χαλιών -όπου μπορείς να συνδυάσεις και ένα φρεσκάρισμα στους καναπέδες σου- από ειδικευμένο συνεργείο που έρχεται και κάνει τη δουλειά στον χώρο.

Κάν’ το μόνη σου

Αν τα χαλιά σου είναι πολύ λερωμένα αλλά δεν θέλεις να τα δώσεις έξω, μπορείς να τα καθαρίσεις μόνη σου. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο τρόπους που προτείνουμε.

  • Ένας τρόπος σε αυτή την περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσεις νερό και ξύδι, αλλά να φροντίσεις τα χαλιά σου να στεγνώσουν πολύ καλά πριν αποθηκευτούν για να μην καταστραφούν από την υγρασία. Άρα βασική προϋπόθεση είναι να έχεις χώρο όπου θα μπορείς να τα κρατήσεις απλωμένα αρκετές μέρες και φυσικά… ο ήλιος!
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις φωτιστικό πετρέλαιο διαλυμένο σε νερό, που δεν χρειάζεται στέγνωμα. Το πετρέλαιο ζωντανεύει τα χρώματα του χαλιού και έχει έντονη μυρωδιά η οποία λειτουργεί σαν απωθητικό για τον σκώρο – αλλά και για μερικούς ανθρώπους είναι η αλήθεια.
  • Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να έχεις σκουπίσει καλά το χαλί, προηγουμένως πολλές φορές από την καλή και την ανάποδη πλευρά, μέχρι να μην βγάζει καθόλου σκόνη. Ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιήσεις για την ανάποδη πλευρά το ειδικό πέλμα που έχουν κάποιες σκούπες, το οποίο εκτός του ότι ρουφάει τη σκόνη, παράλληλα τινάζει το χαλί με τη βοήθεια ενός ειδικιού περιστρεφόμενου κυλίνδρου.
  • Πριν μαζέψεις το χαλί σου, άπλωσε εφημερίδες σε όλη την επιφάνεια και σκόρπισε εδώ κι εκεί το εντομοαπωθητικό που προτιμάς. Οι εφημερίδες προστατεύουν το χαλί από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει το εντομοαπωθητικό, ενώ απορροφούν οποιαδήποτε υγρασία που θα μπορούσε να κάνει το χαλί να μουχλιάσει.
  • Τέλος τύλιξε το χαλί σε σφιχτό ρολό και σταθεροποίησε το με συρματάκι για τα φυτά, ή με σπάγγο, πριν το τοποθετήσεις στην ειδική σακούλα, που ιδανικά θα είναι υφασμάτινη. Αν δεν έχεις πολύ χώρο στο σπίτι, το καλύτερο μέρος για να φυλάξεις το χαλί μέχρι να το χρειαστείς ξανά είναι πίσω από τον καναπέ.

Ένα απλό φρεσκάρισμα

Αν τα χαλιά ή τα πατάκια σου δεν είναι καθόλου λερωμένα, αλλά χρειάζονται ένα μικρό φρεσκάρισμα πριν μαζευτούν, θα κάνεις κάτι πολύ εύκολο που από τον επόμενο χειμώνα, καλό είναι να το βάλεις στο πρόγραμμα της μηνιαίας καθαριότητας για να δεις τα χαλιά σου καλύτερα από ποτέ. Λοιπόν, πάρε σόδα μαγειρικής και πασπάλισε αρκετή σε όλο το χαλί. Άφησέ την να “καθίσει” 2-3 ώρες, ή και όλο το βράδυ αν είναι δυνατόν. Το πρωί καθάρισέ την με την ηλεκτρική σκούπα και θα δεις αμέσως διαφορά, τόσο στη μυρωδιά όσο και στην όψη του χαλιού σου.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα