Είναι γνωστό ότι τα μικρά παιδιά έχουν πολύ ευπαθείς οργανισμούς και συχνά υποφέρουν από ασθένειες και παθήσεις που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες και να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση στο παιδί και ανησυχία στους γονείς.

Advertisements

Δύο πολύ δυσάρεστες παθήσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας νέος γονιός, καθώς επηρεάζουν τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών, είναι η εκκριτική ωτίτιδα και τα κρεατάκια σε παιδιά.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι η καθεμία από αυτές τις παθήσεις και πώς μπορεί ένας εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους.

Η εκκριτική ωτίτιδα παρουσιάζεται κυρίως στα παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών και πρόκειται ουσιαστικά για την συσσώρευση υγρού στο μέσο ους, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από φλεγμονή και πόνο όπως συμβαίνει στην οξεία μέση ωτίτιδα, ενώ μπορεί σταδιακά να υποχωρήσει καθώς το παιδί μεγαλώνει. Παρόλο όμως που είναι κατά βάση ασυμπτωματική, το πρόβλημα που δημιουργεί είναι η βαρηκοϊα η οποία μπορεί να παίξει πολύ σοβαρό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Επιπλέον, συχνά η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικό επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας που είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ενοχλητική για το παιδί και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σε πρώτο στάδιο η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία, ωστόσο αν δεν υποχωρήσει μέσα σε τρεις μήνες απαιτείται χειρουργική παρέμβαση με παρακέντηση της τυμπανικής μεμβράνης και εισαγωγή σωληνίσκων για να αερίζεται επαρκώς το μέσο ους.

Τα κρεατάκια σε παιδιά είναι επίσης μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται στις μικρότερες ηλικίες. Ουσιαστικά τα κρεατάκια υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας και είναι μικρές μάζες ιστού που βρίσκονται στο φάρυγγα, ακριβώς επάνω από τις αμυγδαλές.

Advertisements

Αυτά συρρικνώνονται μετά την ηλικία των 7 ετών, ωστόσο αν αυτό δε συμβεί, ή αν εμφανίσουν επιπλέον φλεγμονή, επηρεάζουν άμεσα τα γειτονικά όργαναόπως τα αυτιά, η μύτη, τα ιγμόρεια, οι αμυγδαλές και το κατώτερο αναπνευστικό, ενώ δημιουργούν και άπνοιες με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού.

Αρχικά, το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο αν δεν υποχωρήσει, είναι καλό να γίνει αφαίρεση τους.

Σε κάθε περίπτωση, για το παιδί σας θα πρέπει να επιλέξετε το καλύτερο. Η ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου με μεγάλη εξειδίκευση στην παιδική χειρουργική ΩΡΛ είναι η σωστή απόφαση για την ταχύτερη και ανώδυνη ανάρρωση του παιδιού.

Advertisements