Μην χασετε

Εγκυμοσύνη: 7 απλές υγιεινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε!

Όλες ξέρουμε ότι αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας αυτές τις 40 εβδομάδας εγκυμοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του μωρού μας. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να τρώμε υγιεινά, αλλά και να ακολουθούμε με συνέπεια κάποιες συμβουλές για την υγεία μας. Αυτά τα επτά βήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε

Advertisements

1. Αποφύγετε (όσο μπορείτε) τις τροφές με φυτοφάρμακα
Αν και είναι αρκετά δύσκολο, φροντίστε να πλένετε πολύ καλά και προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης προτιμήστε να αγοράζετε άγουρα φρούτα και λαχανικά. Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να ωριμάσουν θα περιορίσει κάπως την επίδραση των φυτοφαρμάκων. Καλό είναι να αποφεύγετε να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα. Και τέλος προτιμάτε να καταναλώνετε τα φρούτα στην εποχή τους. Αν πάλι έχετε την οικονομική δυνατότητα μπορείτε να επιλέγετε βιολογικά τρόφιμα. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων χρησιμοποιούν συνήθως φυσικές ουσίες για την προστασία της σοδειάς τους.

2. Επιλέξτε προσεκτικά το κρέας και τα γαλακτοκομικά σας
Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει με σύνεση, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Δυστυχώς, ακόμη και τα οργανικά, ή τα ελευθέρας βοσκής δεν μπορούν να σας προστατεύσουν από ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες , που βρίσκεται στο κρέας. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο ζωικό λίπος, μεταφέρονται στο σώμα μας όταν τρώμε κρέας, και μπορεί ακόμη και να περάσουν στο παιδί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όταν είστε έγκυος. Επειδή η διοξίνη βρίσκεται κυρίως στο λίπος για το λόγο αυτό καλό είναι να αφαιρείτε το εξωτερικό λίπος από το κρέας. Στα γαλακτοκομικά είδη, όπως π.χ. γάλατα, τυριά, γιαούρτι ή κρέμες, ένας τρόπος προστασίας είναι να επιλέγετε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Τέλος, ψήνετε καλά τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Με το καλό ψήσιμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα διοξινών μειώνονται κατά 50%.

3. Επιλέξτε προσεκτικά και τα ψάρια
Τα περισσότερα μεγάλα ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ένα νευροτοξικό υποπροϊόν της παραγωγής άνθρακα. Το τρομακτικό με τον υδράργυρο – εκτός από το γεγονός ότι βλάπτει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα – είναι ότι βιοσυσσωρεύεται, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει στο σώμα και μπορεί να μεταφερθεί στο μωρό μέσω της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Η εμβρυϊκή έκθεση σε υδράργυρο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε ψάρια όπως ξιφία, καρχαρία και σκουμπρί. Όταν πρόκειται να φάτε ψάρι, ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου, επειδή στο παρελθόν εντοπίστηκαν διοξίνες στις τροφές που τους δίνουν.

4. Προσοχή στο νερό!
Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες διψούν πολύ. Και υπάρχει λόγος γι ‘αυτό: Το μωρό σας πίνει, πάρα πολύ νερό. Το ερώτημα είναι πιο νερό είναι κατάλληλο για την περίοδο αυτή; Το χλωριωμένο νερό της βρύσης έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα, καθώς τα φαρμακευτικά κατάλοιπα, που βρίσκονται μέσα σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Το εμφιαλωμένο-κονσερβοποιημένο νερό, εκτός του ότι είναι στάσιμο ,εκθέτει τους καταναλωτές που το εμπιστεύονται σε σοβαρούς κινδύνους υγείας. Έλεγχος ασφάλειας του εμφιαλωμένου νερού σπάνια γίνεται, αλλά μελέτες δείχνουν ότι πολλές φορές περιέχει βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Καλύτερα λοιπόν θα ήταν να προτιμάτε εμφιαλωμένα νερά σε γυάλινα μπουκάλια, ή να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο νερού στη βρύση σας!

5. Αποφύγετε τα τηγάνια από τεφλόν
Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που τα φαγητά σας μαγειρεύονται στο «hi tech» αντικολλητικό τηγάνι του σπιτιού σας ή στο τηγάνι κάποιου «in» εστιατορίου «έρχονται» στο πιάτο σας και 15 τοξικές χημικές ουσίες (αέρια και μικροσωματίδια) που ελευθερώνονται από τη θερμική αποσύνθεση του τεφλόν, δηλαδή της αντικολλητικής επίστρωσής του; Πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι ενέχονται για γεννητικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα έμβρυα. Οι τοξικές ουσίες του θερμαινόμενου τεφλόν εισέρχονται στο σώμα μας καθημερινά με τις τροφές που μαγειρεύουμε σε αντικολλητικά σκεύη, οπότε αποφύγετε (την περίοδο αυτή τουλάχιστον) το τηγάνισμα και προτιμήστε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος.

6. Να τρώτε λιγότερο, και πιο συχνά γεύματα
Ναι, πεινάτε, αλλά προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε όταν πεινάσετε. Η εγκυμοσύνη της πείνας είναι διαφορετική από την κλασσική πείνα. Πρώτα απ ‘όλα, είναι λίγο πολύ σταθερή. Αλλά μπορείτε να απαλύνετε αυτήν την αίσθηση με μια μικρή ποσότητα τροφής, όπως ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

7. Προσπαθήστε να αθλείστε
Όλες οι έρευνες το επιβεβαιώνουν και όλοι οι γιατροί συμφωνούν: Οι γυναίκες που ασκούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν την τάση να παραμένουν πιο υγιείς –όχι μόνο σε σχέση με την εγκυμοσύνη τους, αλλά και για την υπόλοιπη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, «η συνέχιση προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να χαρακτηρίζει γυναίκες που διατηρούν αυτή τη συνήθεια διαχρονικά και οδηγεί σε προφίλ χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου όταν πλησιάζουν την εμμηνόπαυση», σημείωνε πριν δύο χρόνια ο Dr. James F. Clapp, από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve University του Κλίβελαντ, στο περιοδικό ‘American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Από την Rachel Lincoln Sarnof, σύμβουλο υγείας στο TODAY, το CNN Headline Newsκαι συγγραφέα του βιβλίου The Mommy Greenest Guide to Pregnancy, Birth & Beyond.

Advertisements

imommy.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα