Μην χασετε

Πώς θα χάσεις κιλά τρώγοντας σούπα!

Γιατί οι σούπες είναι η ιδανική επιλογή για να κινητοποιήσεις το μεταβολισμό σου;
Οι κανόνες της σωστής διατροφής είναι γνωστοί:

-η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
-η πρόσληψη πρωτεϊνών,
-ο περιορισμός των απλών σακχάρων και των κεκορεσμένων λιπαρών και, φυσικά,
-η επαρκής πρόσληψη υγρών.

Αυτό που δεν ήξερες ίσως όμως είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή, ένα παραδοσιακό πιάτο όπως η σούπα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Γιατί η σούπα είναι ιδανική για σένα

Advertisements

-Καλύπτει μια τεράστια ποικιλία τροφίμων, αφού μπορεί να είναι μία κρεατόσουπα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα, σούπα λαχανικών, οσπρίων ή ζυμαρικών, δίνοντας ποικιλία στη διατροφή και τις σωστές αναλογίες υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

-Μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με την προϋπόθεση ότι κάνεις περιορισμένη χρήση λιπαρών υλών, όπως οι κρέμες γάλακτος ή ακόμη και το ελαιόλαδο.

-Παράλληλα συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη λαχανικών.

-Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση σούπας επιτρέπει την καλύτερη διαδικασία της πέψης αλλά και ενυδάτωσης του ανθρώπινου οργανισμού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγρά αντίστοιχα.

Advertisements

Τα είδη

Σχετικά με τα διάφορα είδη σούπας, το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν. Γι’ αυτό μια σούπα:

1. Λαχανικών

Περιέχει πλειάδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που προέρχονται από τα διάφορα λαχανικά που χρησιμοποιούνται ανάλογα την εποχή (εποχικά λαχανικά πρέπει να προτιμώνται). Η θερμιδική αξία εξαρτάται από το περιεχόμενο ελαιόλαδο, αφού τα λαχανικά παρουσιάζουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Εάν χρησιμοποιείς μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα, τότε συνολικά η κάθε μερίδα δεν αποδίδει περισσότερες από 200 θερμίδες. Εάν η ίδια σούπα εμπλουτιστεί με μικρή ποσότητα ζυμαρικών ή ρυζιού, τότε η θερμιδική αξία φθάνει περίπου τις 300 θερμίδες, παρέχοντας όμως και ενέργεια άμεσης χρήσης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

2. Από ζωικό τρόφιμο

Advertisements

Πρώτη θέση κατέχει η ψαρόσουπα, η οποία προσφέρει ένα σημαντικό ποσό πρωτεϊνών που εκχυλίζονται από το ψάρι, ενώ παράλληλα παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κοντά σε αυτή τη θέση βρίσκεται και η κοτόσουπα, εφόσον παραχθεί από κοτόπουλο που του έχει προηγουμένως αφαιρεθεί το δέρμα. Σε αντίθετη περίπτωση, το τελικό παρασκεύασμα παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λιπαρά, όπως και η περίπτωση της κρεατόσουπας. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις θερμίδες που αποδίδουν οι εν λόγω σούπες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση λαχανικών θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση στη δημιουργία μίας σούπας.

Μυστικά για τέλεια σούπα!

Σκέπασε με το καπάκι της κατσαρόλας Έτσι, δε χάνονται πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα από τα λαχανικά που βράζουν.

Λιγότερο λίπος Εάν θέλεις να αφαιρέσεις το περιττό λίπος από τη σούπα, ρίξε μέσα ένα παγάκι. Το επιπλέον λίπος θα κολλήσει γύρω του!

Ακόμη λιγότερο λίπος Βάλε τη μαγειρεμένη σούπα στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Το λίπος θα παγώσει και θα ανέβει στην επιφάνεια του φαγητού. Έτσι, μπορείς να το αφαιρέσεις εύκολα με κουτάλα.

Για να χυλώσει ή να πήξει μια αραιή σούπα, χτύπησε στο μπλέντερ μερικές βρασμένες πατάτες μαζί με λίγο ζωμό και πρόσθεσέ τες στην κατσαρόλα.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα