Μην χασετε

8 συστατικά που κάνουν πιο υγιεινό κάθε πιάτο

Γνωρίζουμε ήδη (ή τουλάχιστον προσπαθούμε να μάθουμε) τι υλικά πρέπει να προσθέσουμε για να κάνουμε ένα πιάτο πιο νόστιμο. Τι ισχύει όμως όταν θέλουμε να το κάνουμε πιο υγιεινό; Τα παρακάτω συστατικά δεν θα κάνουν το κάθε πιάτο σου μόνο πιο θρεπτικό, αλλά θα του χαρίσουν μια ιδιαίτερη γεύση.

1. Άσπρα φασόλια

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεινες, διαλυτές φυτικές ίνες και σίδηρο, τα φασόλια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Ειδικότερα τα λευκά φασόλια αποτελούν ένα σούπερ συστατικό στη μαγειρική χάρη στην ήπια γεύση τους και την πολύπλευρη μορφή τους. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τα κρύβουν σε ψητά φαγητά, αλλά ταιριάζουν ιδανικά και με τα ζυμαρικά.

2. Σπόροι Chia

Advertisements

Αυτοί οι σπόροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Χάρη στον ινώδη φλοιό τους μπορούν να προσφέρουν συνοχή στα μείγματα. Πρόσθεσέ τους σε μαρμελάδες και smoothies.

3. Ρέγγα

Ο τόνος είναι μια καλή επιλογή αλλά μπορεί να είναι υψηλός σε υδράργυρο, κάτι που πρέπει να προσέχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά κυρίως τα παιδιά και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των λιπαρών ψαριών και λιγότερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν βιομηχανική ρύπανση. Έχουν όμως πιο έντονη γεύση, κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς. Οι ρέγγες όμως συνδυάζουν και τα δύο οφέλη: έχουν πιο ήπια γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα υδράργυρου.

4. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Advertisements

Όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και τη μείωση της χοληστερόλης, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά δρα προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο και τις φλεγμονές χάρη στις πολυφαινόλες. Βεβαιώσου όμως ότι το λάδι που χρησιμοποιείς έχει ονομασία προέλευσης, είναι αγνό και γνήσιο.

5. Καφές

Έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και με τον αγώνα ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ (σε ποντίκια). Εκτός από το να απολαύσεις τον πρωινό σου καφέ, χρησιμοποιώντας τους κόκκους μπορεί να έχεις ένα γαστρονομικό όφελος. Ο αλεσμένος καφές ενισχύει τις ψητές λιχουδιές, τις σάλτσες, ακόμα και τα burgers.

6. Σπόροι Teff

Η κινόα είναι τέλεια, αλλά οι σπόροι Teff είναι πιο αποτελεσματικοί. Ο μικρός σπόρος έχει περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό. Στην πραγματικότητα έχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, σύμφωνα με το Whole Grains Council.

Advertisements

7. Αμύγδαλα

Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα ασβεστίου και φυτικών ινών από οποιοδήποτε άλλο καρπό, σύμφωνα με το health.com και η γεύση τους ταιριάζει τόσο σε αλμυρά πιάτα όσο και σε γλυκά.

8. Kelp (Φαιοφύκη)

«Τα φύκια είναι ίσως το πιο υγιεινό φαγητό που δεν τρώτε» ανέφερε πρόσφατα το greatist.com. To kelp, ένα είδος καφέ φύκι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, τόσο για την υφάλμυρη γεύση του όσο και για τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου, βιταμινών Α, C και ιωδίου.

joytv.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα