Η Brigitte Macron αποφάσισε να δώσει 50.000 ευρώ προκειμένου να αντικαταστήσει το σερβίτσιο του Élysée.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Γάλλους που καλούνται να πληρώσουν τα… “σπασμένα” για το νέο σερβίτσιο που θα χρησιμοποιείται στο προεδρικό μέγαρο.

 

Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου έδωσε την εντολή της αγοράς γιατί τα υπάρχοντα πιάτα είχε παλιώσει ενώ έλειπαν και κομμάτια που είχαν χαθεί με τη συνεχή χρήση.

Κύκλοι της γαλλικής προεδρίας σημειώνουν μάλιστα ότι η τελευταία μεγάλη αντικατάσταση είχε γίνει επί προεδρίας Ζακ Σιράκ προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα κομμάτια του σερβίτσιου χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 1950 και την προεδρία του Ρενέ Κοτί.

Για την ιστορία, η γαλλική προεδρία προμηθεύεται τα πιάτα της από ένα εργοστάσιο πορσελάνης στις Σέβρες με την παράδοση να έχει ξεκινήσει από το 1840.

 

Στα πιάτα, είναι χαραγμένο ένα σχέδιο της προεδρικής κατοικίας. Κατά τους ίδιους αξιωματούχους το κόστος για τα 900 μεγάλα πιάτα και τα 300 συνοδευτικά προέρχεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό της προεδρίας.

Σημειώνεται, δε, ότι το 60% της εταιρείας που κατασκευάζει τα πιάτα για τη γαλλική προεδρία ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

πηγη