Μέσα στη Σαρακοστή, σύμφωνα με τα έθιμα μας, συνηθίζουμε να καταναλώνουμε δύο φορές παστό ή υγράλατο μπακαλιάρο. Η μια είναι η μέρα του Ευαγγελισμού και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων. 

Advertisements

 

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Advertisements

Όμως, η γεύση του μας έχει κερδίσει και η Ελληνίδα νοικοκυρά τον έχει απογειώσει, μετά από το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, μαγειρεύοντας τον με πάρα πολλούς τρόπους. Πως, όμως, ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο; Ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος πρέπει να γίνει με τη σωστή μέθοδο για ξαλμύρισμα. Μάθε για το ξαλμύρισμα μπακαλιάρου εδώ και άλλα πολλά μυστικά!

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος αλιεύεται κυρίως στις βόρειες θάλασσες. Παρόλο που δεν είναι Ελληνικός, η τεχνική του και ο τρόπος συντήρησης του τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της νηστείας μας εδώ και μερικούς αιώνες.

Επειδή μπορούσε να συντηρηθεί και να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας μας, καθώς και να διατηρηθεί αναλλοίωτος χάρη στο πάστωμα με αλάτι έγινε το “ψάρι του βουνού”, όπως δίκαια τον ονόμασαν οι παλαιότεροι.

 

Advertisements

 

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή επιλογή του μπακαλιάρου

-Μπορούμε να βρούμε μπακαλιάρο παστό με το κόκαλο, είτε φιλεταρισμένο υγράλατο, που είναι λίγο πιο ακριβός. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που προσέχουμε είναι το φιλέτο που θα διαλέξουμε να είναι αρκετά χοντρό. Επίσης, η επικάλυψη του αλατιού να είναι όσο πιο λευκή γίνεται.
-Το χοντρό φιλέτο είναι πιο νόστιμο και το ψάρι ρουφάει λιγότερο αλάτι, κατά συνέπεια το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, όσο πιο λευκή είναι η επιφάνεια του σημαίνει ότι είναι πιο φρεσκοπαστωμένος.
-Κίτρινα ή σκούρα στίγματα στην επιφάνεια του είναι δείγμα πολυκαιρίας.

 

Advertisements

Πως καθαρίζουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο;

Με το ψαλίδι της κουζίνας αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά.

Με μυτερό μαχαίρι ανασηκώνουμε την πέτσα στην ουρά και την τραβάμε να ξεκολλήσει.  Τον ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
Τον κόβουμε σε επιθυμητά κομμάτια και τον βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες, για περίπου 1-1/2 ημέρα.

 

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Το ξαλμύρισμα μπακαλιάρου ποικίλει από φιλέτο σε φιλέτο. Ο πιο σωστός τρόπος για το σωστό αποτέλεσμα στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να δοκιμάσουμε ένα κομμάτι, για να δούμε αν έφτασε η γεύση του στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Advertisements

Στη συνέχεια, ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος ξεπλένεται καλά και τον αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει όλα τα υγρά.

 

 

Advertisements

Αν πρόκειται να κάνουμε μπακαλιάρο τηγανητό, περνάμε στεγνό το φιλέτο στο αλεύρι, το βουτάμε στο κρύο κουρκούτι και το τηγανίζουμε.

Το κρατάμε λίγο να στραγγίσει το κουρκούτι που περισσεύει και να μείνει μόνο μία ελαφριά στρώση πάνω στο φιλέτο του μπακαλιάρου.

Αν πρόκειται να κάνουμε μπακαλιαροκροκέτες τον μαδάμε σε ίνες και αν πρόκειται να τον μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, συνήθως τον συνοδεύουμε με πατάτες, άλλοτε με λευκή άλλοτε με κόκκινη σάλτσα.

Αν πρόκειται να τον τηγανίσουμε με κουρκούτι τότε τον αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο τραγανός.

Advertisements

Για το τηγάνισμα προτιμάμε ένα απαλό ελαιόλαδο. Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, στην πορεία όμως χαμηλώνουμε για να προλάβει να ψηθεί και μέσα χωρίς να αρπάξει εξωτερικά το κουρκούτι.

 

argiro.gr

 

Advertisements

 

 

Advertisements