Αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμός, αυτοεκτίμηση λέξεις με δύσκολο νόημα. Η πίστη στον εαυτό σας και στη δικές σας δυνάμεις είναι κάτι που «σαμποτάρετε» από όταν ήσασταν παιδιά. Αυτό όμως είναι μία μεγάλη ιστορία που δεν θα συζητηθεί στο παρών κείμενο. Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν το νόημα της ζωής τους και φοβούνται να αγαπήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Υιοθετούν άλλους ρόλους και μιμούνται άλλα πρότυπα. Όταν ανακαλύψουν τη δική τους θέση τότε όλα είναι διαφορετικά. Πρέπει ο καθένας να βρει τη δική του ταυτότητα. Όπως έλεγε πριν από τέσσερις αιώνες ο Κεβέδο: «Να ζεις μόνο για σένα αν μπορείς γιατί, μόνο αν πεθάνεις, πέθανες».

Ωστόσο, στη θεωρία όλα ακούγονται εύκολα όμως στην πράξη δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μια σταθερή κατάσταση. Ναι, μπορεί κάποιος να πιστεύει στον εαυτό του όμως όταν η ζωή του αλλάξει τότε η αυτοπεποίθησή του πλήττεται. Διαζύγιο, απόλυση, μία αρρώστια. Όταν με λίγα λόγια χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια γιατί οι σταθερές στη ζωή του αλλάζουν τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Ναι, ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει αλλά που μπορεί να βρει το κουράγιο;

Οι ειδικοί ευτυχώς έχουν βρει διάφορα κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν να αισθανθείτε σίγουροι με τους εαυτούς σας ακριβώς τη στιγμή που το χρειάζεστε περισσότερο.

Στάση του σώματος: Η σωστή στάση του σώματος δείχνει στους άλλους ότι έχετε αυτοπεποίθηση ακόμα κι όταν μέσα σας τρέμετε. Μια έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα ‘Psychological Science’ έδειξε ότι μια ψηλή και σωστή στάση σας κάνει να αισθάνεστε ισχυροί και μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης που σας δίνουν αυτοπεποίθηση. Ανοίξτε το θώρακα σας, σηκώστε ψηλά το κεφάλι σας και χαμογελάστε αισιόδοξα. Όλα θα αλλάξουν αρκεί να το πιστέψετε και να παλέψετε γι” αυτά που θέλετε.

Μουσική: Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Northwestern συνιστούν να ακούτε μουσική κάθε φορά που χάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η μουσική με δυνατά μπάσα (όπως η ραπ, η ποπ-R’n’B, κλπ.) ιδιαίτερα, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Να σας ντοπάρει. Βρείτε το αγαπημένο σας κομμάτι και ακούστε το δυνατά ξανά και ξανά.

Θυμηθείτε το παρελθόν σας: Μπορεί την περίοδο αυτή να βλέπετε τα πάντα γύρω σας μαύρα και να υψώνονται μπροστά ως βουνό όμως θυμηθείτε τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα. Σίγουρα έχετε κάνει σπουδαία πράγματα.

Ανανεώστε τα ρούχα: Η εμφάνιση παίζει σπουδαίο ρόλο στην καλή ψυχολογία. Είναι λογικό και σύνηθες όταν έχετε τις μαύρες σας να μην έχετε διάθεση να ντυθείτε. Όμως, όσο πέφτετε ψυχολογικά τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν. Ντυθείτε και επιλέξτε τα ρούχα εκείνα που σας κάνουν νιώθετε όμορφες.

Άσκηση: Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε για να αισθανθείτε καλύτερα είναι λίγη άσκηση. Το stretching και οι διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο σωστή στάση σώματος, καλή κυκλοφορία του αίματος και τελικά περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Μην μένετε στάσιμες: Μια ξένη γλώσσα, ένα χόμπι, ένα μάθημα ζωγραφικής, μια επίσκεψη σ΄ένα μουσείο, μια ωραία παράσταση μπορεί να γεμίσει την καθημερινότητά σας τόσο ευχάριστα ώστε να αισθάνεστε διαρκώς μια ικανοποίηση και μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό σας.