Ποιες είναι οι θεραπευτικές της ιδιότητες.

Τα φύλλα της λουίζας πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε διάφορα ροφήματα, ποτά και φαγητά. Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο που το κύριο συστατικό του είναι το κιτρικό οξύ. Έχει ευχάριστη γεύση και χωνευτική δράση. Συνιστάται να καταναλώνεται σε συμπτώματα ναυτίας ή νεύρωσης στομάχου. Τονώνει τη λειτουργία του στομαχιού, ανακουφίζει από το μετεωρισμό και έχει καταπραϋντικές και αντινευραλγικές ιδιότητες.
Επιπλέον κάποιες ουσίες που περιέχει έχουν διουρητική-αποσυμφορητική δράση, αντιμικροβιακές, στυπτικές, μαλακτικές και χαλαρωτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Συνιστάται όμως την χρήση της από το στόμα να αποφεύγουν άνθρωποι με υπόταση γιατί λόγω της διουρητικής της δράσης ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Τα φύλλα της λουίζας συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού.

Παλαιότερα το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό σε καλλυντικά και σαπούνια. Αργότερα οι άνθρωποι ανακάλυψαν μερικές ακόμα ιδιότητές της και χρησιμοποιούσαν το έγχυμά της στις πλύσεις προσώπου και χεριών. Προσθέστε στο κρύο ή ζεστό τσάι σας μερικά φύλλα λουίζας και εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές δράσεις της.

jenny.gr