Διαβάστε έξι συμβουλές για να διατηρήσετε ενεργή τη σeξουαλική σας ζωή, να ενισχύσετε την απόλαυση και -γιατί όχι; – να κάνετε το καλύτερο σeξ της ζωής σας ακόμα και μετά τα 50 ή 60!

Κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, οι αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας είναι πολλές. Η γονιμότητα χάνεται, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν διάφορα ζητήματα στην καθημερινότητα, τα παιδιά αφήνουν την οικογενειακή εστία, η γήρανση αρχίζει να κάνει ακόμα πιο εμφανή τα σημάδια της, οι γονείς πεθαίνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι σχέσεις και οι σeξουαλικές ορμές των γυναικών περνούν σε δεύτερη μοίρα και αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν. Μετά από λίγο καιρό, πολλές γυναίκες νιώθουν ότι έχουν χάσει εντελώς τη σeξουαλική τους υπόσταση.

Η Αμερικανίδα γυναικολόγος Susan Hardwick-Smith, MD αναφέρει πως υπάρχουν τρόποι μια γυναίκα να κάνει το καλύτερο σεξ της ζωής της στην ηλικία των 40, 50, ακόμα και 60 ετών και άνω. Σημασία δεν έχει πώς αισθάνεται τη δεδομένη στιγμή, αλλά να αντιλαμβάνεται πως η σεξουαλική της υπόσταση δεν έχει χαθεί.

Σε σχετική έρευνα που διενήργησε, η ειδικός μελέτησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες 45-65 ετών και ανακάλυψε ότι το 7% των γυναικών μέσης ηλικίας έχουν ικανοποιητική σeξουαλική ζωή και σχέσεις. Και επειδή αυτό το ποσοστό ενδεχομένως να φαίνεται μικρό, η Δρ. Hardwick-Smith προτείνει έξι τρόπους αφύπνισης της σeξουαλικότητας της γυναίκας και απόλαυσης του σeξ μετά τα 50.

  Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις σeξ ανάλογα με την ηλικία σου σύμφωνα με έρευνα

1. Αλλάξτε όσα πιστεύατε για το σeξ
Για πολλούς ανθρώπους, το σeξ έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διείσδυση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι σημαντικότερο ρόλο -ειδικά από μια ηλικία και μετά- παίζει η κοντινή σωματική επαφή. Η σωματική επαφή είναι το κλειδί για τις υγιείς σχέσεις και η διείσδυση δεν είναι πάντα ένας ευχάριστος τρόπος έκφρασής τους. Στην πραγματικότητα, μόνο 4 από τις 10 γυναίκες έχουν τακτικά oργασμό μέσω της διείσδυσης.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα των ορμονικών και σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν στις γυναίκες μέσης ηλικίας, η διείσδυση μπορεί να γίνει πολλές φορές δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για μια γυναίκα που θέλει να εκφραστεί μέσω της σωματικής επαφής, με τη μοναδική προϋπόθεση να είναι ότι η οποιαδήποτε επιλογή ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.

2. Θέστε σε προτεραιότητα τη σύνδεση
Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και δυσκολότερο να επιτευχθεί ο oργασμός και όταν αυτό αποτελεί τον τελικό στόχο, μπορεί να προκαλέσει στρες και αποσύνδεση που αποτρέπει τη σωματική οικειότητα. Αντί λοιπόν να έχετε αυτό στο μυαλό σας, επικεντρωθείτε στη σύνδεση με τον σύντροφό σας. Η διαδικασία της σύνδεσης μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική με τον oργασμό, καθώς οι δύο σύντροφοι αναπτύσσουν και εξελίσσουν περαιτέρω τη σωματική τους οικειότητα.

  10 συμβουλές για να δημιουργήσεις μια καλή και λειτουργική σχέση

3. Αναζητήστε την περιπέτεια
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να πετύχει μια γυναίκα τον oργασμό μετά τα 50 είναι μέσω των eρωτικών βοηθημάτων, άρα μάλλον ήρθε η ώρα να το δοκιμάστε ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη eρωτικού συντρόφου. Οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη διέγερση καθώς μεγαλώνουν, ενώ επωφελούνται και από την ανακάλυψη νέων τύπων διέγερσης.

4. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τις μεσήλικες γυναίκες με ενεργή eρωτική ζωή είναι να νιώθουν άνετα με το δέρμα και το σώμα τους, να ξέρουν τι τους αρέσει και τι όχι όσον αφορά στο σeξ. Οι αλλαγές στο σώμα και τη σeξουαλική ανατομία είναι αναπόφευκτες καθώς μεγαλώνουμε, ειδικά μετά τη γέννηση των παιδιών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποδεχθούμε αυτές τις αλλαγές και να νιώθουμε ικανοποιημένες και βαθιά συνδεδεμένες με τον εαυτό μας. Διαφορετικά, η σύνδεση με τον σύντροφο που αναφέραμε παραπάνω είναι αδύνατη.

5. Συντονιστείτε με την πνευματικότητά σας
Η έρευνα της Δρ. Hardwick-Smith επιβεβαίωσε μια σύνδεση ανάμεσα στην πνευματική κατάσταση και τη σeξουαλική ικανοποίηση. Η πνευματικότητα είναι διαφορετική στο κάθε άτομο και ποικίλλει ανάμεσα στον Θεό, τη γιόγκα, τον διαλογισμό, τη φύση. Η ουσία όλων όμως είναι η βαθιά κατανόηση της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο, που βασίζεται στην αγάπη, την επικοινωνία και τη συμπόνοια. Η πικρία είναι ο νούμερο 1 παράγοντας απώλειας της λίμπιντο για τις γυναίκες, επομένως η συγχώρεση και η αποκατάσταση των σχέσεων είναι το κλειδί για υγιή, σeξουαλικά ικανοποιητική ζωή μετά τα 50.

  Τι μπορεί να σημαίνει η υπέρμετρη δοτικότητα σε μία σχέση

6. Επικοινωνήστε και δείξτε το σκοπό σας
Δημιουργήστε σκόπιμα μικρές, καθημερινές στιγμές με τον σύντροφό σας ώστε να διατηρήσετε ζωντανή τη φλόγα ανάμεσά σας. Ακόμα και μια μικρή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα του πάθους. Όταν για παράδειγμα αφιερώνετε ολόκληρη την προσοχή σας στον σύντροφό σας έστω και για ένα λεπτό, σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για την ευτυχία του και η επικοινωνία αυτή αυξάνει την επιθυμία της σωματικής επαφής.

Πηγή