Μην χασετε

9 λόγοι που η περίοδος σου κρατάει για πολύ περισσότερο απ’όσο συνήθως

Αναγνώρισε τα σημάδια που σου δείχνει ο οργανισμός σου

Η μηνιαία περίοδος από μόνη της μπορεί να είναι επίπονη και κουραστική, και γι΄αυτό, όταν αποφασίζει να επεκτείνει την…επίσκεψη της για λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν εντελώς εξοργιστικά.

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη γκάμα “φυσιολογικών” διαρκειών όταν πρόκειται για τη περίοδο μας (μια τυπική περίοδος μπορεί να διαρκέσει από δύο έως επτά ημέρες). Εάν η περίοδό σου είναι μια μέρα ή δύο περισσότερο ή λιγότερο από τη συνηθισμένη και δεν αντιμετωπίζεις άλλα θέματα (όπως ακραίο πόνο στη μέση ή πολύ βαριά αιμορραγία), πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Αν όμως η περίοδος σου διαρκεί 10 ημέρες ή περισσότερο, ή ξαφνικά αλλάζει σημαντικά σε διάρκεια για τρεις ή περισσότερους κύκλους στη σειρά, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να δεις με το γυναικολόγο σου, λέει ο Tom Toth, αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο της Βοστώνης.

Advertisements

Ακόμα και έτσι, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείς – οι περισσότερες αιτίες παρατεταμένης εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας δεν είναι κάτι το τρομερό και μπορούν να σταθεροποιηθούν ή να βελτιωθούν με τη βοήθεια του γιατρού σου, λέει ο Toth.

1. Είσαι σε ωορρηξία

Η εμμηνόρροια είναι ο τρόπος του σώματός σου για να απαλλαγεί από το επιπλέον αίμα και τους ιστούς που έσωσε σε περίπτωση που το αυγό σου γονιμοποιόταν και υπήρχε ένα μωρό, αλλά μερικές φορές τα ορμονικά σήματα διασταυρώνονται και μπορεί να αιμορραγείς ακόμη κι όταν όταν απελευθερώνεις το αυγό, λέει η Sherry Ross, MD, γυναικολόγος και συγγραφέας του She-ology.

Εάν η αιμορραγία διαρκεί λίγες μέρες ή συμβαίνει κοντά στο τέλος του τελευταίου σου κύκλου, μπορεί να σου φαίνεται ότι η περίοδος σου κρατάει για πάντα. Δεν είναι συνήθως κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς, αλλά εάν αλλάξει ξαφνικά ή αν έχεις σοβαρό πόνο, ήρθε η ώρα να επισκεφτείς το γιατρό σου.

Advertisements

2. Είσαι έγκυος (ναι, κι όμως)

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι: Δεν είναι το ενδεικτικό της εγκυμοσύνης το να μην έχεις περίοδο; Ναι, αλλά όχι πάντα, λέει ο Toth. “Μια κοινή αιτία για μη φυσιολογική εμμηνόρροια, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αιμορραγίας, είναι η εγκυμοσύνη”, εξηγεί, προσθέτοντας ότι τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, μπορεί να απουσιάζουν. “Κάθε φορά που μια γυναίκα έχει ασυνήθιστη αιμορραγία, είναι πάντα καλύτερο να εξαλειφθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης με εξέταση αίματος για εγκυμοσύνη”, λέει.

3. Παίρνεις ορμονικά αντισυλληπτικά

Οτιδήποτε χειρίζεται τις ορμόνες σου, έχει τη δυνατότητα να κάνει τις περιόδους σου να κρατήσουν περισσότερο, λέει ο Toth. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους τύπους αντισυλληπτικών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές με διαφορετικά επίπεδα και τύπους ορμονών, οπότε αν το σώμα σου δεν ανταποκρίνεται καλά σε έναν τύπο ή δοσολογία, υπάρχει πιθανότητα να βρείς ένα διαφορετικό που θα λειτουργήσει.

4. Είχες μια πρόωρη αποβολή

Advertisements

Οι πρώιμες αποβολές είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι μπορεί να φαντάζεσαι. Μέχρι το μισό όλων των εγκυμοσύνων καταλήγουν σε αποβολή, συχνά πριν η γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι ήταν έγκυος.

Το μόνο σημάδι; Μια εξαιρετικά βαριά ή μακρά περίοδος. Η διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου σου θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό εντός ενός ή δύο κύκλων – αν παραμείνει αφύσικα μεγάλος μετά από τρεις κύκλους, κάλεσε το γιατρό σου, λέει ο Toth. Περίπου μία στις 100 γυναίκες υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές, οπότε είναι σημαντικό να αποκλειστεί μια κατάσταση που επηρεάζει τη γονιμότητα, όπως η ενδομητρίωση.

5. Έχεις πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10 τοις εκατό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Έχει πάρει το όνομα του από τις κύστεις που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, εμποδίζοντας την ωρίμανση των αυγών και συχνά κάνοντας τη γυναίκα άγονη.

Το σύνδρομο αυτό προκαλεί επίσης έντονες αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα, προκαλώντας αύξηση βάρους, υπερβολική ανάπτυξη τριχών και ναι, παρατεταμένες περιόδους, λέει ο Toth.

Αν αντιμετωπίζεις υπερβολικά μεγάλες περιόδους μαζί με άλλα σημάδια πολυκυστικών ωοθηκών, όπως η ημικρανία, η τριχοφυΐα του προσώπου και η αύξηση του σωματικού βάρους, μίλησε στο γιατρό σου.

6. Έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή σου

Μια στις οκτώ γυναίκες υποφέρει από χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμό, σε κάποιο σημείο της ζωής της.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ελέγχει τις ορμόνες που ρυθμίζουν πολλά συστήματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα καίμε θερμίδες, πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά μας αλλά και την εμμηνόρροια. Η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διάρκεια και μεγάλη βαρύτητα στην περίοδο.

7. Έχεις πολύποδες της μήτρας ή ινομυώματα

“Οι ανωμαλίες της μήτρας, όπως οι πολύποδες ή τα ινομυώματα, μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένες περιόδους επειδή διαστρεβλώνουν την ενδομητρική κοιλότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ροή αίματος”, εξηγεί ο Toth. Ουσιαστικά, το σώμα αισθάνεται κάτι στη μήτρα που υποτίθεται ότι δε θα έπρεπε να είναι εκεί, και προσπαθεί πολύ σκληρά για να το ξεφορτωθεί.

Οι πολύποδες και τα ινομυώματα είναι αρκετά τρομακτικά, αλλά και αρκετά συνηθισμένα – μέχρι το 80% των γυναικών έχουν τουλάχιστον ένα πριν φτάσουν τα 50. Συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, και αν έχουν, είναι συνήθως παρατεταμένες περίοδοι, λέει ο Toth. Πιθανότατα ο γιατρός θα σου συστήσει να το παρακολουθήσεις, αλλά αν προκαλούν πόνο ή μεγαλώνουν πολύ, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

8. Έχεις μη διαγνωσμένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η ανώμαλη κολπική αιμορραγία – όπως η αιμορραγία μετά από κολπικό σ∈ξ, η αιμορραγία και η κηλίδωση μεταξύ περιόδων μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επειδή οι ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας μπορούν να ανιχνευθούν μέσω εξετάσεων ΠΑΠ και HPV, σιγουρέψου ότι το παρακολοθείς σωστά και ενημέρωσε το γιατρό σου για το ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια σου.

9. Το σώμα σου προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση, που τεχνικά σημαίνει ότι έχεις περάσει 12 ή περισσότερους μήνες χωρίς περίοδο, χτυπά τις γυναίκες γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, το σώμα ξεκινά τη φυσική μείωση των ορμονών που οδηγούν στην εμμηνόπαυση ήδη από τα 35, λέει η γιατρός Christiane Northrup.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσεις ότι η περίδος σου γίνεται όλο και πιο σύντομη, ο κύκλος σου πιο τυχαίος και υπάρχουν άλλες μικρές αλλαγές στην εμμηνόρροια σου.

Εάν έχεις αποκλείσει όλα τα άλλα, και είσαι στα μέσα σας έως τα τέλη της δεκαετίας των ’30, οι παρατεταμένες περίοδοι μπορεί απλά να οφείλονται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα