Ο πουρές πατάτας αποτελεί την ιδανική συνταγή για να πλαισιώσεις κάθε κυρίως γεύμα. Το να πετύχεις έναν νόστιμο και χωρίς σβώλους πουρέ, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Advertisements

Ιδού εννιά μυστικά για να σου πετύχει ο πουρές πατάτας την επόμενη φορά:

  1. Επίλεξε το σωστό τύπο πατάτας: Δεν είναι όλες οι πατάτες ιδανικές για πουρέ. Οι πατάτες για πουρέ έχουν μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο για να μην καταλήγεις με έναν πουρέ – λάστιχο. Ιδανικές είναι οι πατάτες από την Κύπρο ή το Νευροκόπι.
  2. Βράσε τις πατάτες ολόκληρες:  Αν κόψεις τις πατάτες ή αφαιρέσεις τη φλούδα, καταλήγουν να γεμίσουν νερό, γεγονός που θα κάνει τελικά τον πουρέ πιο κολλώδη και λιγότερο γευστικό. Μην ξεχνάς να βράζεις τις πατάτες μαζί με το νερό και να αλατίζεις το νερό εξ’ αρχής.
  3. Φτιάξε τον πουρέ λίγο πριν τον σερβίρεις: Για να έχεις τον πιο γευστικό πουρέ, μην αφήσεις τις πατάτες να παγώσουν μετά το βρασμό. Αμέσως μόλις βράσουν και στραγγίσουν, βάλε τα γάντια μιας χρήσης, ξεφλούδισε τις πατάτες και ξεκίνα την Παρασκευή του πουρέ.
  4. Μην βάζεις τις πατάτες στο μπλέντερ: Αντίθετα, χρησιμοποίησε ένα ειδικό εργαλείο για να λιώσεις τις πατάτες ή τον παλιό κλασικό γουδοχέρι της γιαγιάς σου. Στο μπλέντερ η πατάτα θα γίνει κολλώδης, κάτι που δεν θέλουμε.
  5. Πρόσθεσε πρώτα το λίπος: Προτού ενισχύσεις τον πουρέ με υγρά υλικά, πρόσθεσε το λίπος (βούτυρο, βούτυρο καρύδας ή αμυγδάλου) της επιλογής σου. Ενίσχυσε τη γεύση με βούτυρο φτιαγμένο με αρωματικά όπως το θυμάρι ή το σκόρδο.
  6. Μην βάζεις το βούτυρο και το γάλα από το ψυγείο:  Βγάλε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις στον πουρέ πατάτας από το ψυγείο αρκετή ώρα νωρίτερα για να ενσωματωθούν καλύτερα στον πουρέ.
  7. Μην προσθέτεις όλα τα υγρά υλικά μαζί: Δώσε στον πουρέ και τις πατάτες την ευκαιρία να αφομοιώσουν τα υγρά υλικά όπως είναι το γάλα ή η κρέμα γάλακτος, για να έχεις πιο γευστικό αποτέλεσμα..
  8. Μην ανακατεύεις υπερβολικά τον πουρέ: Όταν οι πατάτες βράσουν, οι κόκκοι του αμύλου διογκώνονται και γίνονται ευαίσθητοι. Το συνεχές ανακάτεμα μπορεί να απελευθερωθεί το άμυλο και ο πουρές σου να γίνει υπερβολικά κολλώδης.
  9. Δοκίμασε συνεχώς: Προσθέτοντας κάθε υλικό, πάρε ένα κουτάλι (το ξεπλένεις μετά από κάθε δοκιμή) και δοκίμαζε τη γεύση και το αλάτι.

Πηγή

Advertisements