Εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για να μεταδώσουμε τις μεγάλες και λίγες γνώσεις μας στα μικρά μας: είτε τους εξηγούμε ότι αν αγγίξουν το φούρνο, θα κάψουν τα δάχτυλά τους, είτε τους μιλάμε για τη γη, που είναι μια σφαίρα που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο… όλα ακούγονται περίεργα και μαγικά. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι δεν μας δίνουν κι αυτά ένα μάθημα, έχετε κάνει μεγάλο λάθος.

Advertisements

 

Τα μαθήματα ζωής που μας δίνουν τα νήπια

Να απολαμβάνουμε τη στιγμή

Έχετε δει ποτέ ένα τρίχρονο να μην καταφέρνει να απολαύσει το παιχνίδι του επειδή μετάνιωσε για κάτι που είπε την προηγούμενη μέρα; Ίσως είναι καιρός να αντιγράψετε την ικανότητά του να ζει στο παρόν.

 

Να κάνουμε τους άλλους να γελάνε

Κάποια στιγμή έκανε τυχαία μια γκριμάτσα και εσείς ξεκαρδιστήκατε. Έκτοτε την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, και ποτέ δεν έχει αρνηθεί να την κάνει κατά παραγγελία! Τι καλύτερο από το να φτιάχνουμε τη διάθεση των αγαπημένων μας προσώπων;

 

Να εκτιμάμε τις μικρές χαρές

Τα νήπια δεν νοιάζονται για το κόστος των πραγμάτων. Εντυπωσιάζονται από τις νιφάδες του χιονιού, τις πασχαλίτσες και τη μυρωδιά του γρασιδιού. Και δεν έχουν άδικο.

Advertisements

 

Να μην τα παρατάμε

Τα νήπια αποτυγχάνουν συνέχεια, όμως αυτό δεν τα νοιάζει και πολύ. Ακόμη και αν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ένα ξέσπασμα, πολύ σύντομα συνεχίζουν τις προσπάθειες. Και μια μέρα τα καταφέρνουν!

 

Να είμαστε περίεργοι

Είναι δύσκολο να μην παρασυρθούμε από την περιέργεια των παιδιών μας. Αντικείμενα, λέξεις, μια γάτα που πέρασε μπροστά μας στο πάρκο, είναι όλα τους εξαιρετικές αφορμές για εκατομμύρια ερωτήσεις. Ποιος γονιός δεν έχει μπει στη διαδικασία να αναζητήσει κάποια πληροφορία μετά από μια απροσδόκητη απορία του μικρού του;

 

Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας

Εντάξει, ένα νήπιο που χτυπιέται στο πάτωμα επειδή του έπεσε η πιο… όμορφη τηγανιτή πατάτα δεν είναι και η πιο ευχάριστη στιγμή της μέρας μας. Τουλάχιστον, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να το ρωτήσουμε τι έχει και εκείνο να μας απαντήσει «τίποτα».

 

Advertisements

Να ζητάμε βοήθεια όταν πρέπει

Μπορεί να επιμένει να δοκιμάσει τα πάντα «μόνο του», όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει τα κλάματα για να το πάρετε στα χέρια σας, όταν νιώθει πολύ κουρασμένο για να περπατήσει – ακόμη και αν πλέον δεν είναι και πολύ ελαφρύ. Δεν χρειάζεται να είστε εξίσου επιτακτικοί, όμως αν ντρέπεστε να ζητήσετε τη στήριξη των αγαπημένων σας, μπορείτε να πάρετε μερικά μαθήματα.

 

Να μην είμαστε προκατειλημμένοι

Κανένα νήπιο δεν θα ζητήσει διαβατήριο για να αποφασίσει πώς θα συμπεριφερθεί σε κάποιον. Ούτε θα ρωτήσει τον σ∈ξουαλικό του προσανατολισμό ή την οικονομική του κατάσταση. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε και οι υπόλοιποι.

 

Να αγαπάμε με όλη μας την καρδιά

Τα παιδιά χαρίζουν όλη τους την τρυφερότητα χωρίς δεύτερες σκέψεις και μας δείχνουν την αγάπη τους ακριβώς όταν και με τον τρόπο που τους βγαίνει. Και τα μούτρα τους ποτέ δεν κρατούν πολύ.

 

ΠΗΓΗ

Advertisements
Advertisements