Μην χασετε

8 φυτά για το μπαλκόνι που δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Advertisements

Φυτά με μεγάλη διάρκεια ζωής είναι το ζητούμενο για κάθε νοικοκυρά, καθώς δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση και κυρίως, είναι ανθεκτικά σε κάθε εποχή.

 

Φυτά με μεγάλη διάρκεια ζωής:

Φίκος μπέντζαμιν

Η κλασική αξία κάθε ελληνικού μπαλκονιού που σέβεται τον εαυτό του. Είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που βλέπετε ότι αρχίζει και παγώνει λόγω μεγάλου χιονιά, το κλαδεύετε και εκείνο… ξαναζωντανεύει. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην το «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος, γιατί τα φύλλα του είναι αρκετά ευαίσθητα στο φως του. Προτιμήστε απλώς να το τοποθετήσετε σε μια ημι-σκιερή γωνία του μπαλκονιού.

 

Advertisements

Γιούκα

Παραμένει πράσινο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεν επηρεάζεται από αρρώστιες και έντομα που «επιτίθενται» σε άλλα φυτά, ενώ αντέχει το κρύο. Ο μόνος εχθρός του είναι ο συνεχής παγετός, που στην Ελλάδα είναι σπάνιος. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην αναρωτιέστε που η γιαγιά σας έχει τουλάχιστον δύο υπερ- αιωνόβια γιούκα στο μπαλκόνι της.

 

Ελαίαγνος

Σαν όνομα μπορεί να μην σας λέει κάτι, όμως η φωτογραφία θα σας θυμίσει ότι κάπου το έχετε ξαναδεί. Όπως διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την καλοκαιρινή ζέστη, ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσια μέρη (η αλμύρα δεν το επηρεάζει), ενώ αντέχει ακόμα και σε θερμοκρασίες μέχρι και -10 βαθμούς Κελσίου.

 

Advertisements

Ευώνυμο

Κίτρινο και πράσινο είναι τα κυρίαρχα χρώματά του και ενώ είναι θάμνος, φέρνει λίγο σε λουλούδι. Έχει πλούσια βλάστηση που αναπτύσσεται κυρίως το καλοκαίρι, όμως και αυτό είναι ανθεκτικό και στο πολύ κρύο, και μπορεί να «ζήσει» ακόμα και στην ψυχρή θερμοκρασία των -15 βαθμών Κελσίου.

 

Λεβάντα

Συνδυάζει ομορφιά, άρωμα και αντοχή. Είναι ανθεκτική σε ψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να την τοποθετήσετε σε μέρος που να μην την χτυπάει ο αέρας γιατί έχει λεπτά και ευαίσθητα φύλλα, που μπορεί να σπάσουν.

 

Advertisements

Ελιά η ελληνική

Η μικρή, καλλωπιστική ελιά που θυμίζει μπονσάι αντέχει στο ελληνικό κρύο και μπορεί να κοσμεί για χρόνια το μπαλκόνι σας. Ακόμα και το καλοκαίρι δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Το χειμώνα απλώς θα χρειαστεί να την μετακινήσετε σε κάποιο σημείο του μπαλκονιού που δεν την «πιάνει» ο παγωμένος αέρας.

 

Κυπαρίσσι

Ψηλό, εντυπωσιακό και πάνω απ’ όλα αειθαλές, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Όπως μας συμβουλεύουν και από το kipologio.gr, το λέιλαντ και το λεμονοκυπάρισσο αντέχουν ακόμα και στις ακραίες καιρικές συνθήκες ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν φυσικός φράχτης για να αποφύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα του γείτονα.

 

Κουμαριά

Το ύψος της μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τρία μέτρα ενώ οι κόκκινοι καρποί της σπάνε τη μονοτονία του πράσινου. Αντέχει σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ βρίσκεται σε πλήρη άνθηση μέσα στο… καταχείμωνο και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο.

Advertisements

Αυτή την εποχή, μάλιστα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανανεώσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, αφού οι ανθοκομικές εκθέσεις … δίνουν και παίρνουν. Δείτε πού βρίσκεται η πιο κοντινή σας και επενδύστε στα παντός καιρού φυτά.

 

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα