Αν το σπίτι σου έχει χαμηλά ταβάνια (κοινώς χαμηλοτάβανο) ή αν απλά έχει κανονικό ύψος και θα ήθελες να ήταν ψηλότερο, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο!

Οι απόψεις διίστανται στην ερώτηση: Ποιο είναι το ιδανικό ύψος ταβανιού; Το σίγουρο είναι πως το ταβάνι θα πρέπει να έχει ύψος πάνω από 2.50 και ιδανικά πάνω από 2.70 μέτρα (που είναι και το πιο σύνηθες ύψος ταβανιών στα Ελληνικά σπίτια).

Αν όμως ζητάς κάτι παραπάνω και πάντα θα ήθελες να δείχνει ψηλότερο συνέχιζε να διαβάζεις τους 9 τρόπους που θα το καταφέρεις!

Συνέχισε το χρώμα του ταβανιού στους τοίχους

Αυτό το πανέξυπνο οπτικό τρικ αλλάζει τα όρια, μπερδεύει τον εγκέφαλο και έτσι θα “προσθέσει” κάποιους πόντους στο ύψος του ταβανιού σου.

Δείξε τον “σκελετό” του σπιτιού

Τα ξύλινα δοκάρια και οι βιομηχανικοί σωλήνες δεν χαμηλώνουν το ταβάνι σε αντίθεση με αυτό που όλοι πιστεύουνε. Αντιθέτως του προσδίνουν ενδιαφέρον και τραβάνε την προσοχή πάνω. Ειδικά αν είσαι λάτρης του σύγχρονου αγροκτήματος ή του βιομηχανικού στυλ διακόσμησης… μην το σκέφτεσαι καθόλου!

Το ταβάνι που δεν τελειώνει… πουθενά!

Η αντανάκλαση του φωτός και των ίδιων των αντικειμένων θα δώσει ύψος και θα φωτίσει ολόκληρο το δωμάτιο. Αν όμως ζητάς μια δραματική αλλαγή, επέλεξε γυαλιστερό gloss χρώμα για το βάψιμο του ταβανιού. Για ακόμα πιο extreme αποτέλεσμα επέλεξε high gloss χρώμα που καθρεπτίζει και το δωμάτιο σου θα φαίνεται να μην τελειώνει πουθενά, αντανακλώντας ολόκληρο τον χώρο πάνω του!

Ματ λευκό χρώμα στο ταβάνι

Μα ακριβώς παραπάνω δεν μας είπες πως το γυαλιστερό χρώμα δίνει ύψος στα χαμηλοτάβανα; Ναι, αλλά υπάρχει και μια άλλη σχολή που υποστηρίζει ότι το ταβάνι θα πρέπει να είναι ματ για να κρύβει τις ατέλειες του και για να είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατο γίνεται. Ειδικά αν οι τοίχοι είναι και αυτοί λευκοί βοηθάει πολύ στο να χαθούν τα όρια ανάμεσα τους!

Φωτιστικά για χαμηλά ταβάνια

Τι φωτιστικά να βάλεις στο χαμηλοτάβανο σπίτι σου;  Μα φυσικά, πλαφονιέρες. Σίγουρα προτιμάς τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής, αλλά ίσως αλλάξεις γνώμη αν ρίξεις μια ματιά στις πλαφονιέρες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κρεμαστά!

Κάθετες ρίγες στους τοίχους

Οτιδήποτε τραβάει το βλέμμα ψηλά, πράγμα το οποίο οι κάθετες ρίγες κάνουν πολύ καλά, κάνουν τα ταβάνια να δείχνουν ψηλότερα και γενικά δίνουν την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Όσο πιο μεγάλη η αντίθεση ανάμεσα στις ρίγες, τόσο πιο έντονο το αποτέλεσμα.

Χαμηλά έπιπλα στο σαλόνι

Όταν οι οριζόντιες γραμμές των επίπλων του σαλονιού είναι χαμηλότερες απο το συνηθισμένο, το μάτι ξεγελιέται και νομίζει πως το δωμάτιο είναι ψηλότερο απο ότι πραγματικά είναι. Ένα ακόμα κέρδος που αποκομίζεις απο τα χαμηλά έπιπλα είναι πως δεν μπλοκάρουν το φυσικό φως, το οποίο με την σειρά του βοηθάει στο να δείχνει το ταβάνι ψηλό!

Κρέμασε ψηλά το κουρτινόξυλο

Έχουμε εξηγήσει το μεγάλο λάθος που κάνουμε συνήθως με τις κουρτίνες και τον σωστό τρόπο για να τις κρεμάσεις. Θα πρέπει να κρεμάς τις κουρτίνες σου ψηλά, λίγο κάτω απο το ταβάνι. Το σωστό ύψος για το κουρτινόξυλο είναι 20 με 30 εκατοστά πάνω από τα παράθυρα σου, ώστε να δείχνει το ταβάνι ψηλότερο και να δώσεις μια αίσθηση μεγαλύτερου χώρου.

Μαγικός καθρέπτης

Όπως αναλύσαμε σε πρόσφατο άρθρο, οι καθρέπτες μπορούν σχεδόν να διπλασιάσουν τον χώρο σου. Το ίδιο ισχύει και για το ύψος είτε τους κρεμάσεις στον τοίχο, είτε τους ακουμπήσεις στο δάπεδο.

Πλέον δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι πως το σπίτι σου είναι χαμηλοτάβανο, αφού εφαρμόζοντας κάποιες από τις 8 συμβουλές μας για χαμηλά ταβάνια το πρόβλημα σου θα λυθεί!

Πηγή