Τα ξύλινα έπιπλα ίδιας απόχρωσης είχαν την ευκαιρία τους στα περιοδικά και τα σπίτια μας. Πλέον, έχει έρθει ο καιρός του mix and match και στο ξύλο και θα σου πούμε πώς να το καταφέρεις!

Advertisements

 

Ευτυχώς που ξεπεράστηκε η διακοσμητική τάση των όμοιων σετ ξύλινων επίπλων – καθώς η μείξη αποχρώσεων του ξύλου – κάνουν ένα σπίτι πιο ζεστό, χωρίς κόπο και χωρίς να δείχνουν όλα υπολογισμένα μέχρι κεραίας. Γιατί άλλωστε να έχεις ένα σπίτι προβλέψιμο; Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, όταν θέλεις να συνδυάσεις έπιπλα με διαφορετικές αποχρώσεις ξύλου, αλλά μπορείς να το πετύχεις με τις παρακάτω συμβουλές διακόσμησης.

 

Αντίθεση με το ξύλινο πάτωμα

Advertisements

Παρατήρησε για παράδειγμα το υπέροχο σαλόνι της φωτογραφίας: συνυπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τόνοι ξύλου στα έπιπλα και στο πάτωμα και όμως το αποτέλεσμα είναι τόσο συνεκτικό και ταιριαστό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια! Εδώ το σκούρο ξύλινο πάτωμα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, γιατί δημιουργεί αντίθεση και αναδεικνύει τα έπιπλα στο μέγιστο. Ένα σύνηθες διακοσμητικό λάθος είναι η επιλογή επίπλων σε ίδιο χρώμα με το ξύλινο πάτωμα – χάνονται πραγματικά και το όλο σύνολο είναι βαρετό οπτικά.

Το χρώμα που κάνει ενιαίο το σαλόνι

Εάν ανησυχείς μήπως η κατάσταση με τις διαφορετικές αποχρώσεις επίπλων και στυλ στο σαλόνι σου ξέφυγε από τον έλεγχο, υπάρχει ένα διακοσμητικό κόλπο που θα τα κάνει να δέσουν όλα μαζί! Έπίλεξε ένα χρώμα τονισμού – όπως στην συγκεκριμένη φωτογραφία το peracotta – και ως δια μαγείας όλα θα δείχνουν αρμονικά και ταιριαστά στο μάτι. Χρησιμοποίησε διακοσμητικά αξεσουάρ, φωτιστικά και μικροέπιπλα για να εισάγεις το χρώμα τονισμού (μαξιλάρια, πορτατίφ, σκαμπο κλπ)

 

Μήπως ήδη κάνεις mix and match και δεν το ξέρεις;


Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αποκτήσει όλα μας τα έπιπλα από το ίδιο κατάστημα την ίδια χρονική στιγμή, άρα εκ των πραγμάτων ήδη εφαρμόζουμε το mix and match με διαφορετικούς τόνους ξύλου χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο της διακόσμησης για το 2020!


Μια σοφή φράση ορίζει: «αφού το κάνεις, κάντο καλά». Από την στιγμή που οι αποχρώσεις του ξύλου εμπίπτουν στην κατηγορία των ουδέτερων, είναι σχετικά εύκολο να το καταφέρεις. Όταν όμως έχεις τις αμφιβολίες σου – απλά κυνήγησε την αντίθεση και κάνε την ανατροπή – όπως με τις δύο σκούρες ντουλάπες πάνω. Ο συνδυασμός ενός σκούρου ξύλο με ένα ανοιχτόχρωμο, πάντα δείχνει κομψός και εσκεμμένος ως διακοσμητική κίνηση.

Advertisements

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ!

 

Μετρίασε την αντίθεση μεταξύ των ξύλινων τόνων με ένα χαλί

Αν έχεις ξύλινο παρκέ και θέλεις να τοποθετήσεις έπιπλα διαφορετικών τόνων, ένας καλός τρόπος για να μετριάσεις την ένταση της αντίθεσης είναι ένα χαλί. Αν από την άλλη, νιώθεις ότι υπερφορτώνεται το δωμάτιο χρωματικά, επέλεξε το λευκό χρώμα στον τοίχο και στα υφάσματα ώστε να εξισορροπηθεί το ξύλο!

Advertisements

 

Σπάσε τους κανόνες της διακόσμησης


Στα εγχειρίδια διακοσμητικής, θα βρεις την τραπεζαρία και τις καρέκλες ως σετ στην ίδια απόχρωση ξύλου. Έχεις όμως σκεφτεί να μην ακολουθείς τους κανόνες, αλλά τις τυχαίες περιστάσεις και την προσωπική σου ιστορία; Έπιπλα από ταξίδια, κληρονομιά, κάτι που είδες και σε ξετρέλανε, όλα αυτά έχουν (και πρέπει να έχουν) θέση στο σπίτι σου χωρίς φόβο και δεύτερη σκέψη.

 

Χρησιμοποίησε στα έπιπλα μέχρι 3 αποχρώσεις ξύλου


Το σπίτι σου θα δείχνει ομοιογενές όταν στηρίζεσαι σε αντικείμενα που σε εκφράζουν, είτε ακολουθούν τους κανόνες, είτε όχι. Οπότε οφείλεις να βρεις την σύνδεση. Ο μοναδικός διακοσμητικός περιορισμός είναι ότι σε μικρό χώρο, δεν μπορείς να έχεις περισσότερες από 3 αποχρώσεις ξύλου, γιατί θα συγκρούονται οπτικά.

 

Advertisements

Όχι στα έντονα βερνίκια ξύλου – Ναι στα φυσικά νερά ξύλου

 

Μια πανέμορφη κρεβατοκάμαρα με τουλάχιστον 3 (ανάλογα πόσο αυστηρός είναι κανείς μπορεί και 5!) διαφορετικές αποχρώσεις ξύλου.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι η μίξη διαφορετικών αποχρώσεων ξύλου, υπάρχει εδώ και αιώνες. Ακόμα και στο ίδιο το έπιπλο. Επίσης καλό είναι να επιλέγεις έπιπλα χωρίς έντονο ή ακόμα και χωρίς καθόλου βερνίκι, ώστε να φαίνεται κάτι από τα νερά του ξύλου – τον φυσικό τρόπο να έχεις πολλές αποχρώσεις στο ίδιο ξύλο. Οπότε για ένα ενδιαφέρον και ευκολότερο mix and match επέλεξε έπιπλα που δεν έχουν πολλές και έντονες στρώσεις βερνικιού!

 

Advertisements

decoration.gr

 

Advertisements