Μην χασετε

7 λάθη που κάνουν την κουζίνα να φαίνεται ακατάστατη

Η κουζίνα αποτελεί την καρδιά του νοικοκυριού κι όλες θέλουμε να είναι εργονομική, να μας προσφέρει οικονομία χώρου αλλά και ευκολία κινήσεων. Θέλουμε επίσης να είναι όμορφη και συμμαζεμένη. Παρόλα αυτά, λάθη γίνονται. Λάθη που κάνουν την κουζίνα μας να φαίνεται περισσότερο ακατάστατη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ποια είναι αυτά και πως θα τα διορθώσουμε;

Advertisements

1. Ο πάγκος είναι γεμάτος μικροσυσκευές (κι όχι μόνο)

Όσο πιο πολλά πράγματα έχουμε στους πάγκους μας, τόσο μεγαλύτερη αταξία επικρατεί. Όταν όμως ο πάγκος είναι τακτοποιημένος και με αρκετό ελεύθερο χώρο, είναι ταυτόχρονα και πιο λειτουργικός. Τότε μπορούμε να απλώσουμε όλα τα σύνεργά μας, καθώς μαγειρεύουμε και να απολαύσουμε τη διαδικασία.

Ξεχωρίζουμε επομένως ό,τι δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά και αποθηκεύουμε στα ψηλά ντουλάπια ή στην αποθήκη. Μίξερ, ατμομάγειρας και πολυκόπτης, για παράδειγμα, πιάνουν χώρο, και δεν χρειάζονται τόσο συχνά. Η κουζίνα αμέσως θα αναπνεύσει και θα νιώσουμε ότι έχουμε τελικά τα κατάλληλα τετραγωνικά.

Κι ένα ακόμη tip. Τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας έχουν ανεκμετάλλευτους χώρους! Εκεί μπορούμε να κρεμάσουμε γάντζους για τα εργαλεία μας, όπως τις κουτάλες, το dispenser για χαρτί κουζίνας ή ραφάκια για τα μπαχαρικά. Ετσι ελευθερώνουμε χώρο από τον πάγκο της κουζίνας μας.

 

2. Κρατάμε πολλά περιττά αντικείμενα στα ντουλάπια

Τα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι παραφορτωμένα με κάθε λογής μικροαντικείμενα, γκάτζετ ή εργαλεία. Το αποτέλεσμα; Δεν ξέρουμε καν τι έχουν μέσα και αναστατώνουμε κάθε φορά το σύμπαν, μέχρι να βρούμε αυτό που ψάχνουμε. Ως γνωστόν περισσότερα πράγματα στο σπίτι σημαίνει περισσότερη ακαταστασία.

Οπότε ας ξεκινήσουμε ένα ξεσκαρτάρισμα, κρατώντας μόνο εκείνα τα πράγματα που μας είναι όντως χρήσιμα. Πολυχρησιμοποιημένα τάπερ ή τάπερ χωρίς καπάκια, παλιά ταψάκια, τριπλές και τετραπλές σπάτουλες, κουτάλες ή ανοιχτήρια, όλες αυτές οι άπειρες κούπες του καφέ προφανώς και δεν θα μας λείψουν. Σε αυτή τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος φυσικά δεν χωράνε αυταπάτες του τύπου “ας το κρατήσω, μπορεί να μου χρειαστεί στο μέλλον”.

Και εάν τα πάντα εκεί μέσα στην κουζίνα είναι αταίριαστα και ατάκτως τοποθετημένα, προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Οργανώνουμε τα ντουλάπια με γνώμονα τι χρησιμοποιούμε πιο συχνά και ποιά αντικείμενα (ή ακόμη και τρόφιμα) ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει μια σχετική ομαδοποίηση.

3. Η επιφάνεια του ψυγείου πνίγεται από μαγνητάκια & χαρτάκια

Η εικόνα λίγο πολύ γνωστή. Ένα ψυγείο γεμάτο με μαγνητάκια και χαρτάκια για σημειώσεις και λογαριασμούς και φωτογραφίες και το πρόγραμμα του σχολείου των παιδιών και αποδείξεις και ζωγραφιές και καταλόγους από delivery και λίστες για ψώνια…

Advertisements

Ακόμα όμως και οι στοίβες από χαρτιά χρειάζονται ένα μέρος για να ζήσουν. Σίγουρα η επιφάνεια του ψυγείου δεν είναι αυτό το μέρος. Εντάξει, το δέχομαι ας είναι μια προσωρινή και σίγουρα σύντομη λύση η αποθήκευση εκεί. Αλλά όταν θα έχουμε χρόνο, ξεκαθαρίζουμε με την ησυχία μας όλη τη χαρτούρα. Οπότε βάζουμε τις αποδείξεις σε μία ζελατίνα ή φάκελο, τους απαραίτητους λογαριασμούς σε μία άλλη, κ.ο.κ.

4. Έχουμε μετατρέψει την κουζίνα σε πολυχώρο

Η κουζίνα είναι από τα πιο επιρρεπή στην ακαταστασία μέρη του σπιτιού, λόγω της συνεχούς χρήσης της. Κι όταν λέμε “συνεχούς χρήσης” δεν εννοούμε μόνο τις μαγειρικές εργασίες. Αυτό το δωμάτιο του σπιτιού το χρησιμοποιούμε πολλές φορές σαν χώρο μελέτης για τα παιδιά, σαν γραφείο για μας ή σαν χώρο παιχνιδιού γενικότερα.

Το ζητούμενο δεν είναι να σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό. Είναι και αναπόφευκτο θα μου πείτε και το γνωρίζω πολύ καλά. Κι εμείς επειδή ακριβώς έχουμε μόνο ένα παιδικό δωμάτιο, η μικρή μου σχεδόν πάντα θα κάτσει να μελετήσει στην κουζίνα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι στο τέλος οποιασδήποτε τέτοιας εργασίας να συμμαζέψουμε και να επιστρέψουμε στη σωστή του θέση οτιδήποτε δεν ανήκει στον χώρο της κουζίνας.

5. Ο κάδος της ανακύκλωσης

Ανακύκλωση κάνουμε φαντάζομαι, έτσι; Εννοείται ότι καλώς κάνουμε. Βέβαια τα αντικείμενα που μπαίνουν σε αυτόν τον ξεχωριστό κάδο που έχουμε στο σπίτι μας για την ανακύκλωση είναι συνήθως πιο ογκώδη από τα κανονικά σκουπίδια και έτσι μερικές φορές βγάζουν μάτι. Η λύση εδώ είναι να αδειάζουμε τον κάδο μας αρκετά πιο συχνά.

6. Δεν εκμεταλλευόμαστε το ντουλάπι του νεροχύτη

Το ντουλάπι του νεροχύτη μένει συνήθως ανεκμετάλλευτο στο σύνολό του κι αυτό είναι λάθος, γιατί γενικά είναι ένα ευρύχωρο ντουλάπι που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Εδώ μπορούμε να αποθηκεύσουμε από λάδια, ξύδια, κονσέρβες, σάλτσες μέχρι καθαριστικά, σακούλες σκουπιδιών, χαρτιά κουζίνας, σφουγγαράκια και σπογγοπετσέτες.

Κι ένα ακόμη tip: Μία απλή μεταλλική μπάρα που θα εκτείνεται από τη μία πλευρά του ντουλαπιού ως την άλλη, είναι μια καλή ιδέα για να κρατήσουμε τα καθαριστικά κρεμασμένα και να έχουμε όλο το υπόλοιπο του ντουλαπιού ελεύθερο.

7. Πολλά χρώματα και διακοσμητικά

Σε μια μικρή ιδίως κουζίνα, πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους χρώματα ή διακοσμητικά επιβαρύνουν τον χώρο και προκαλούν θόρυβο. Ακολουθώντας μια μινιμαλιστική διακοσμητική προσέγγιση, τόσο στην κουζίνα όσο και σε κάθε χώρο του σπιτιού, τον κάνουμε να δείχνει αυτομάτως πιο τακτοποιημένος.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα