Μην χασετε

6 σημεία στην εμφάνισή σου αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας (η αραίωση στα μαλλιά δείχνει θυρεοειδή;)

Η υγεία μας είναι πολύ σημαντική και πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε, φαίνονται στην εμφάνιση μας! Δες τα σημάδια τώρα!

Advertisements

Τα προβλήματα ομορφιάς μερικές φορές σηματοδοτούν μια βαθύτερη ανησυχία για την υγεία μας. Μάθε πώς να διαβάζεις –και να θεραπεύεις- τα συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Έχεις θαμπά μαλλιά; Ή ξεφλουδίζει το δέρμα στον αγκώνα σου; Μπορεί το σώμα σου να προσπαθεί να σου πει κάτι.

«Υπάρχει τεράστια σύνδεση ανάμεσα στο πώς δείχνουμε εξωτερικά και στο τι συμβαίνει μέσα μας», λέει ο Ramsey Markus, MD, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Ακόμη και τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ομορφιάς, όπως τα εύθραυστα νύχια και μια θαμπή επιδερμίδα, μπορεί να μας εφιστούν την προσοχή για θέματα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Έχετε το νου σου σε αυτά τα επιφανειακά συμπτώματα και αν τα εντοπίσεις καλό είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

1. Αν έχεις: Πυκνή και σκούρα τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα

Μπορεί να σημαίνει: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

«Δεν μιλάμε για μερικές τριχούλες», λέει η Zoe Stallings, MD, γενική γιατρός στο Duke Medicine στο Durham. «Μιλάμε για έντονη τριχοφυΐα που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με το τσιμπιδάκι των φρυδιών». Συνήθως εμφανίζεται στα σημεία όπου έχουν τριχοφυΐα οι άντρες (όπως στα μάγουλα, το πιγούνι, το στήθος και την πλάτη) και μπορεί να οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών – ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της ενδοκρινολογικής διαταραχής του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για υπογονιμότητα και διαβήτη. Τα αντισυλληπτικά χάπια και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια μερικών κιλών, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα. Ο γιατρός σου μπορεί να ζητήσει να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις και αν χρειαστεί να συνταγογραφήσει ένα στεροϊδές που θα διορθώσει την ορμονική ανισορροπία ή μια κρέμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των τριχών στο πρόσωπο. Άλλη επιλογή: συζήτησε με το δερματολόγο σου για αποτρίχωση με λέιζερ. «Το υπέρ είναι πως αυτό είναι αποτελεσματικό» λέει η Dr. Stallings. «Το μειονέκτημα είναι το κόστος».

Αν έχεις: Ένα νύχι που σπάει εύκολα

Μπορεί να σημαίνει: Μύκητες.

Advertisements

Είναι αηδιαστικό αλλά ισχύει – το νύχι σου είναι το τέλειο σπίτι για τους μύκητες. «Τους αρέσει να έχουν ένα ζεστό, υγρό στρώμα δέρματος για να τρέφονται» εξηγεί ο Dr. Markus. Όταν εισέρχεται στο νύχι ένα παράσιτο, μπορεί το νύχι να αρχίσει να χωρίζεται ή να σπάει στης άκρες. Αυτή η περίπτωση μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει εάν μειώσεις την έκθεση στην υγρασία φορώντας γάντια όταν πλένεις τα πιάτα ή αν αλλάζεις κάλτσες μετά την προπόνηση.

Αν είναι εύθραυστα τα νύχια και στα δύο χέρια σου, ίσως να φταίει ο υπερβολικός ζήλος στο πλύσιμο των χεριών σου και ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να κάνει δουλειά. Βιταμίνες που περιέχουν κερατίνη συγκεκριμένα ενισχύουν τη δύναμη των νυχιών, σύμφωνα με μελέτη του 2014.

Αν έχεις: Ένα κόκκινο «μπάλωμα» δέρματος που ξεφλουδίζει.

Μπορεί να σημαίνει: Ψωρίαση.

Αυτό το εξάνθημα δεν είναι μόνο ένα δερματικό πρόβλημα. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και σχετίζεται με φλεγμονές στο σώμα (οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι αν είναι η ψωρίαση που προκαλεί φλεγμονές ή το αντίθετο). Οι βλάβες –συνήθως στο δέρμα του κρανίου, τους αγκώνες και τα γόνατα- είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα όμως η μέτρια προς σοβαρή μορφή ψωρίασης συνδέεται επίσης με καρδιαγγειακές ασθένειες, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό. Ευτυχώς, «ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή μειώνεται με τη θεραπεία των σοβαρών μορφών ψωρίασης» λέει η Jennifer Chen, MD, επίκουρος καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Στάφορντ. Επισκέψου το δερματολόγο σου: πολλά φάρμακα, από το στόμα ή τοπικά, καθώς και η φωτοθεραπεία μπορεί να μειώσουν τις εξάρσεις.

Αν έχεις: Επίμονη ακμή

Mπορεί να σημαίνει: Ορμονική ανισορροπία.

Οι εξάρσεις ακμής δεν είναι μόνο για εφήβους. «Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ξανά στην περίοδο κοντά στην εμμηνόπαυση» εξηγεί η Dr. Chen. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η ορμονική σου ισορροπία μπορεί να χαλάσει υπέρ της τεστοστερόνης, η οποία πυροδοτεί την παραγωγή λιπαρότητας που φράσσει τους πόρους.

Advertisements

«Όπως και η ίδια η εμμηνόπαυση, αυτή η ακμή διαφέρει σε διάρκεια και ένταση» εξηγεί η Dr. Chen, αν και τα σπυράκια συνήθως εμφανίζονται στη γραμμή του πιγουνιού. Τα καλά νέα, λέει η Dr. Chen: «Έχουμε εξαιρετικά φάρμακα που προλαμβάνουν την ακμή. Απλά πρέπει να δράσεις προληπτικά».

Αν έχεις: Αραίωση στα μαλλιά σου

Μπορεί να σημαίνει: Υποθυρεοειδισμό.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, πολλοί θύλακες τριχών μπαίνουν σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Καθώς τα μαλλιά σου πέφτουν φυσικά, δεν αντικαθίστανται και «οι γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν ότι σε διάφορα σημεία διακρίνεται το δέρμα του κρανίου τους» λέει η Dr. Stallings.

Οι συνθετικές ορμόνες και άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν. Άλλος πιθανός ένοχος: χαμηλά οιστρογόνα. Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μια πολυβιταμίνη με σύμπλεγμα Β και κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει τα αδύναμα μαλλιά, συμβουλεύει η Dr. Stallings.

Αν έχεις μόλις γεννήσει (άλλη μία αιτία μείωσης των οιστρογόνων), μην ανησυχείς: μέχρι να γίνει το μωρό σου έξι μηνών, ο όγκος των μαλλιών σου θα έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Αν έχεις: Ξηρό, σκασμένο δέρμα

Μπορεί να σημαίνει: Έλλειψη ω3 λιπαρών.

«Καθώς μεγαλώνουμε, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν λιγότερο λάδι που λιπαίνει το δέρμα», λέει η Valori Treloar, MD, συν-συγγραφέας του The Clear Skin Diet. Τα ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν να διατηρεί τοδέρμα σου την υγιή του όψη καθώς προστατεύουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο ξηρόδέρμα. Αν έχεις ανεπάρκεια, μπορεί να νιώθεις φαγούρα και να σκάει το δέρμα σου, λέει η Dr. Treloar. Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά, όπως καρύδια, λιναρόσπορο και ψάρι του κρύου νερού. Ανησυχείς μήπως δεν παίρνεις αρκετά; Μπορείς ίσως να πάρεις ένα συμπλήρωμα με ιχθυέλαιο.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα