Μην χασετε

6 ιδέες & tips για την καλύτερη οργάνωση του καθιστικού σας

Το καθιστικό είναι ο χώρος που βλέπουν πρώτο απ’όλους οι επισκέπτες και ο χώρος όπου θα μαζευτούν όλα τα μέλη του σπιτιού, για να χαλαρώσουν κι όχι μόνο. Είναι ένα δωμάτιο με τόσες χρήσεις που εύκολα μπορεί να καταλήξει ακατάστατο κι αποδιοργανωμένο. Η οργάνωση του καθιστικού είναι πραγματική πρόκληση, όταν μάλιστα έχεις ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Δεν αμφιβάλλω, το ξέρω καλά.

Εδώ σου δίνω 6 ιδέες και συμβουλές, για να κρατήσεις το σαλόνι σου λίγο πιο τακτοποιημένο. Τόσο όσο γίνεται δηλαδή, γιατί μαγικά ραβγάκια δεν υπάρχουν…

Έτσι θα πετύχεις την οργάνωση του καθιστικού σου

1. Απομάκρυνε τα αντικείμενα που δεν ανήκουν εδώ

Ήρθε λοιπόν η ώρα να συμμαζέψεις και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Το σαλόνι είναι γεμάτο πράγματα κι αυτό δεν σε διευκολύνει καθόλου. Το πρώτο βήμα, όταν θέλεις να οργανώσεις ένα μέρος του σπιτιού, είναι να απομακρύνεις όσα αντικείμενα δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Κοίταξε προσεκτικά γύρω σου και δες αν υπάρχουν τέτοια αντικείμενα ξεχασμένα στο σαλόνι σου. Άδειασε δηλαδή όσο μπορείς και μετά αποφάσισε ποια πράγματα θα κρατήσεις εκεί, ποια θα ξεφορτωθείς διαπαντός και ποια θα επιστρέψουν στο δικό τους χώρο.

Advertisements

2. Αφιέρωσε 10 λεπτά την ημέρα στο συμμάζεμα

Βάλε στο πλάνο σου το γρήγορο συμμάζεμα. Αφιέρωσε 10 λεπτά κάθε πρωί και άλλα τόσα στο κλείσιμο της ημέρας, για να μαζέψεις τα πάνω πάνω. Στρώσε τα ριχτάρια, βάλε τα μαξιλαράκια σε σειρά. Ξεσκόνισε το τραπεζάκι κι όλες τις φανερές γωνιές. Επέστρεψε στη θέση τους μικροαντικείμενα που δεν τα χρησιμοποιεί κανείς. Αυτές οι φαινομενικά απλές κινήσεις, όταν γίνονται καθημερινά, μετατρέπονται σε συνήθεια και μπορούν να κάνουν όντως τη διαφορά.

3. Βάλε κανόνες που θα τους ακολουθούν όλοι

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη κι ένα σπίτι δεν μπορεί να μένει τακτοποιημένο και καθαρό, αν δεν βοηθούν όλοι σε αυτό. Είναι σημαντικό επομένως να μπουν από νωρίς κάποιοι “κανόνες”. Οι κανόνες που έχουμε εμείς είναι οι εξής:

1. Τρώμε στην κουζίνα. Έτσι δεν μεταφέρονται ψίχουλα και βρωμιές στο σαλόνι. Βέβαια βοηθάει στην τήρηση του κανόνα και το γεγονός ότι ο χώρος μας είναι ενιαίος. Ακόμη κι από την κουζίνα δηλαδή μπορείς να βλέπεις τηλεόραση και να έχεις επαφή με ότι γίνεται στο σαλόνι.

2. Βγάζουμε τα παπούτσια όταν μπαίνουμε. Όλοι ξέρουμε ή μπορούμε να φανταστούμε γιατί είναι απαραίτητο να βγουν τα παπουτσάκια στην είσοδο.

Advertisements

3. Ο καθένας συμμαζεύει τα πράγματά του. Χρυσός κανόνας που ισχύει για μικρούς και μεγάλους. Όταν γυρίζεις για παράδειγμα από τη δουλειά ή το γυμναστήριο μην παρατάς ρούχα, ζακέτες και μπουφάν στις πολυθρόνες. Τα παιδιά από την άλλη έχουν την ευθύνη να συμμαζέψουν κυρίως τα παιχνίδια τους ή τα βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής, τετράδια κτλ που έχουν μεταφερθεί στο καθιστικό.

Άρα ο ένας βοηθάει και συμπληρώνει τον άλλον, ώστε να υπάρχει τάξη και οργάνωση στο σπίτι κάθε μέρα.

4. Κάνε το χώρο σου πιο λειτουργικό

Φτιάξε το σαλόνι με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειές σας κι όχι μόνο σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της διακόσμησης. Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά για παράδειγμα καλό είναι στο καθιστικό να αφήσεις ελεύθερο χώρο για παιχνίδι. Τα παιχνίδια στο σαλόνι μπορούν να αποθηκευτούν είτε σε κουτιά στη βιβλιοθήκη είτε σε όμορφα ρατάν καλάθια.

Από την άλλη όταν τα τετραγωνικά του σπιτιού είναι περιορισμένα, επέλεξε έξυπνα έπιπλα με κρυφή αποθήκευση, για να κερδίσεις χώρο και να κάνεις το σαλόνι πιο λειτουργικό.

Advertisements

Τα ράφια επίσης, είτε μεμονωμένα, είτε σε μορφή βιβλιοθήκης, είναι μια διαχρονική λύση στην εξοικονόμηση χώρου για κάθε δωμάτιο.

5. Εστίασε στα σημεία SOS

Σκέψου ποια είναι τα σημεία του καθιστικού για τα οποία χρειάζεσαι περισσότερη ώρα και ως εκ τούτου μεγαλύτερη ενέργεια, για να τα συμμαζέψεις. Βάλε αυτά τα σημεία σε προτεραιότητα. Έτσι επικεντρώνεσαι στην εξοικονόμηση όχι μόνο χώρου αλλά και χρόνου! Για μένα το SOS σημείο είναι πάντα το τραπεζάκι στη μέση. Είναι η επιφάνεια στην οποία θα ακουμπήσουμε το οτιδήποτε. Επιπλέον έχει ένα άνοιγμα σαν ράφι από κάτω κι εκεί ως διά μαγείας μαζεύονται τα χίλια μύρια.

Άλλα σημεία SOS που μπορώ να φανταστώ είναι η βιβλιοθήκη ή το ράφι της τηλεόρασης. Και ας μη μιλήσω για συρτάρια και ντουλάπια… Τουλάχιστον εκείνα τα έχεις κλειστά και δεν τα βλέπει κανείς. Ούτε κι εσύ τα βλέπεις. Εσύ όμως ξέρεις… Ξέρεις ότι κάποια στιγμή πρέπει να τα ανοίξεις και να τα βάλεις κι εκείνα σε μία τάξη.

6. Κάντο τώρα κι όχι μετά

Αυτή η στιγμή ήρθε. Κάντο τώρα κι όχι μετά. Όσο περισσότερο αναβάλλεις, τόσο περισσότερες δουλειές συσσωρεύονται και μετά… τόσο περισσότερο τις ξαναναβάλλεις. Για να βγεις από τον φαύλο κύκλο της αναβλητικότητας, φαντάσου το τελικό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση που θα νιώσεις. Αυτό θα σε κινητοποιήσει.

Να θυμάσαι όμως ότι η τελειότητα δεν είναι ποτέ ένας λογικός στόχος. Γι΄αυτό επιμένω στα μικρά καθημερινά βήματα. Βλέπεις κάτι βρώμικο; Καθάρισέ το εκείνη τη στιγμή. Βλέπεις πράγματα πεταμένα αριστερά και δεξιά; Βάλτα στη θέση τους εκείνη τη στιγμή και ούτω καθεξής. Να μη μαζεύονται “καθήκοντα”, γιατί μετά χάνεις το μπούσουλα. Και πάντα προχωράς με τη συνεισφορά όλων στο σπίτι, όπως είπαμε και προηγουμένως. Δεν είσαι μόνη.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα