Μην χασετε

Καθάρισμα του Σπιτιού: 6 έξυπνοι τρόποι για να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου όταν βαριέσαι

Έχω λάβει τις τελευταίες μέρες αρκετά μηνύματα από φίλες που με ρωτάνε πως θα παρακινήσουν τον εαυτό τους με το νοικοκυριό. Πως θα τα βάλουν όλα σε μια σειρά με το καθάρισμα σπιτιού, ιδίως όταν δεν υπάρχει διάθεση ή όταν υπάρχει διάθεση αλλά καταβάλλονται από άγχος.

Advertisements

Μου έχει συμβεί κι εμένα κι όχι μόνο μια ή δυο φορές. Κυρίως σε περιόδους όπου οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες, φαίνεται λογικό κι απόλυτα φυσιολογικό το σπίτι να μένει πίσω. Και μετά, αυτό το σπίτι είναι δύσκολο να το φέρεις πάλι στα ίσια του. Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, αναβάλεις διαρκώς, χάνεις την όρεξη να καταπιαστείς με κάτι.

Σε πρώτη φάση κι εφόσον είσαι σε μια τέτοια κατάσταση σκέψου πόσο πιο ωραίο θα είναι να βγάλεις από τη λίστα σου τις δουλειές που αφορούν το σπίτι. Θα έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου για τόσα άλλα πράγματα, χωρίς έγνοιες. Φυσικά θα βάλεις κι ένα πρόγραμμα, μοιράζοντας ό,τι έχεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα.

Αλλά κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις που βαριέσαι το καθάρισμα σπιτιού, ξεκίνα με κάτι μικρό, ακόμη κι αν αυτό είναι να καθαρίσεις μια μόνο επιφάνεια, όπως ο πάγκος της κουζίνας. Κάνοντας ένα μικρό βήμα, παίρνεις ενέργεια, μπαίνεις στο κλίμα και σιγά σιγά αυξάνει η παραγωγικότητά σου. Δες αναλυτικότερα παρακάτω όλα τα βήματα για να βάλεις τον εαυτό σου σε διάθεση καθαριότητας!

Πως θα κινητοποιήσεις τον εαυτό σου με το καθάρισμα του σπιτιού

Οραματίσου το αποτέλεσμα

Αυτή την αίσθηση, τη μυρωδιά του καθαρού σπιτιού την ξέρεις πολύ καλά. Είναι από τις αισθήσεις που δεν μπορείς να περιγράψεις με λέξεις, ούτε να αποδώσεις σε εικόνες. Όμως καταλαβαίνεις πολύ καλά τι ακριβώς εννοώ!

Αυτή η αίσθηση λοιπόν είναι ο στόχος, είναι η επιβράβευση όταν ολοκληρώνεις το στόχο και άρα και το κίνητρο με τις δουλειές του σπιτιού. Οραματίσου αυτό το αποτέλεσμα που θα έχεις μετά το καθάρισμα του σπιτιού σου και κινητοποίησε τον εαυτό σου να το πετύχει.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα

Το κίνητρο λοιπόν θα σε βάλει στην κατάλληλη διάθεση να κάνεις κάτι. Αλλά αρκεί πάντα μόνο το κίνητρο; Θα έλεγα πως μάλλον όχι. Δεν αρκεί να επιθυμείς ένα καλό αποτέλεσμα. Χρειάζεται και πειθαρχία και συνέπεια. Να έχεις ένα πλάνο, ένα χρονοδιάγραμμα και να μένεις συνεπής σε αυτό.

Στο πρόγραμμά σου όρισε όχι μόνο ποια εργασία θα κάνεις την κάθε φορά. Όρισε και σε ποια στιγμή της ημέρας θα την κάνεις αλλά και πόσο χρόνο θα αφιερώσεις σε αυτήν. Κάνε επίσης σχέδια για αργότερα, όταν ολοκληρώσεις τις δουλειές σου, με πράγματα που σε ευχαριστούν κι αγαπάς. Αυτό θα σου δώσει μία έξτρα ώθηση να ολοκληρωθεί η εργασία σου στην ώρα της!

Advertisements

Βάλε ρεαλιστικούς στόχους

Όλοι θέλουμε το σπίτι μας να είναι τέλεια οργανωμένο και τέλεια καθαρό. Σκέψου όμως και πάντα να το θυμάσαι ότι η τελειότητα δεν είναι ποτέ ένας λογικός στόχος. Το αρκετά καλά είναι πραγματικά αρκετά καλύτερο από το τέλειο.

Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί η τελειομανία έχει τη δύναμη να σε μπλοκάρει. Το να θέλεις μια δουλειά του σπιτιού να γίνει τέλεια σε εμποδίζει τελικά από το να την εκτελέσεις. Καταλήγεις να αγχώνεσαι και να μπουκώνεις, καθώς έχεις στο νου σου κι όλες τις υπόλοιπες δουλειές που σε περιμένουν.

Αλλά και το να πεις με αποφασιστικότητα ότι σήμερα θα καθαρίσω και θα αφιερώσω όλη μου την ημέρα σε αυτό, πάλι δεν είναι ρεαλιστικό. Αντικειμενικά δεν μπορείς να περάσεις όλη την ημέρα καθαρίζοντας. Καλύτερα να πεις ότι θα καθαρίσω 2 ή 4 ώρες σήμερα. Αυτό είναι περισσότερο εφικτό. Κι όσο περισσότερο εφικτό και υλοποιήσιμο είναι εκείνο στο οποίο στοχεύεις, τόσο λιγότερο απογοητεύεσαι στο τέλος.

Η απογοήτευση και κάθε αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να προκύψει από τη μη επίτευξη ενός στόχου δρα ανασταλτικά για τις επόμενες φορές που θα έρθεις αντιμέτωπη με τις δουλειές στο σπίτι. Η απογοήτευση σε αδρανοποιεί. Γι’ αυτό βάλε τον πήχη μέχρι εκεί που μπορείς. Βάλε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους για να αισθάνεσαι κάθε φορά ικανοποίηση που τα κατάφερες.

Σπάσε τον στόχο σου σε μικρότερα κομμάτια

Το να σπάσεις τον όγκο της δουλειάς που έχεις μπροστά σου σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια θα σε βοηθήσει πολύ, πίστεψέ με. Ειδικά εσένα που δυσκολεύεσαι να κάνεις την αρχή.

Ο στόχος σου είναι για παράδειγμα η γενική καθαριότητα στην κουζίνα; Σκέψου ότι την πρώτη μέρα θα καθαρίσεις τα πάνω ντουλάπια, τη δεύτερη τα κάτω και την επόμενη τις ηλεκτρικές συσκευές. Έχεις έλλειψη χρόνου; Κάνε τα κομμάτια ακόμη μικρότερα, π.χ. δύο μόνο ντουλάπια σήμερα, δύο αύριο κ.ο.κ.

Δημιούργησε ρουτίνες

Όχι μόνο ξεκινώντας με μικρά βήματα, αλλά και χτίζοντας συνήθειες, καλλιεργείς τελικά την πειθαρχία, που είναι και βασικό ζητούμενο εδώ. Καλλιέργησε δηλαδή συγκεκριμένες ρουτίνες στην καθημερινότητά σου, έτσι ώστε ούτε το σπίτι να χάνει τη σειρά του ούτε εσύ το μπούσουλα.

Μια πολύ καλή ρουτίνα που εφαρμόζω στο σπίτι μου, όπως έχω ξαναπεί, είναι το γρήγορο συμμάζεμα. Αφιέρωσε δηλαδή 10 λεπτά κάθε πρωί και άλλα τόσα στο κλείσιμο της ημέρας, για να μαζέψεις τα πάνω πάνω.

Advertisements

Στρώσε τα κρεβάτια, τα ριχτάρια στον καναπέ, βάλε τα μαξιλαράκια σε σειρά. Ξεσκόνισε το τραπεζάκι κι όλες τις φανερές γωνιές. Επέστρεψε στη θέση τους μικροαντικείμενα που δεν τα χρησιμοποιεί κανείς, πλύνε τα τελευταία πιάτα. Αυτές οι φαινομενικά απλές κινήσεις, όταν γίνονται καθημερινά, μετατρέπονται σε συνήθεια και μπορούν να κάνουν όντως τη διαφορά.

Πάρε την απόφαση και βάλε στο πλάνο σου αυτό το πρωινό και απογευματινό 10λεπτο συμμάζεμα. Οι στατιστικές λένε ότι η διάθεση θα ακολουθήσει την απόφασή σου.

Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές

Παρατήρησε τι σκέφτεσαι και αντέστρεψε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Σκέφτεσαι ας πούμε «είναι πολύ δύσκολο», «γιατί δεν τα καταφέρνω;», «εμένα το σπίτι μου δεν θα είναι ποτέ σε τάξη», «θέλω έναν αιώνα για να τελειώσω με το καθάρισμα», «έχω γίνει σαν υπηρέτρια»;

Σκέψου απεναντίας ότι μπορείς να το κάνεις, όπως και το έχεις σίγουρα ήδη κάνει τόσες και τόσες φορές. Ότι το σπίτι σου είναι μια χαρά και σε σύντομο χρόνο θα καταφέρεις να γίνει ακόμη καλύτερο. Ότι δεν υπηρετείς κάποιον όταν κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, αλλά ότι κάνεις κάτι που έχει νόημα. Το να προσφέρεις ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον σε αυτούς που ζουν μαζί σου και αγαπάς έχει νόημα.

Σίγουρα το καθάρισμα του σπιτιού δεν είναι μια ευχάριστη ή διασκεδαστική δραστηριότητα. Πάντα όμως όταν δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που πρέπει να κάνεις, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που το βλέπεις. Έπειτα και η διάθεση να καθαρίσεις είναι πολλές φορές σαν την παλίρροια, έρχεται και φεύγει. Οπότε μην αγχώνεσαι αν τώρα βαριέσαι. Θα έρθει η διάθεσή σου πίσω. Ξεκίνα με ένα από τα παραπάνω βήματα, εκείνο που πιστεύεις πως θα λειτουργήσει καλύτερα με σένα.

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΓΙΟΓΛΟΥ

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα