Το φθινόπωρο πλησιάζει και τα μικρόβια, τα βακτήρια και οι ιοί θα ξεκινήσουν να κάνουν πάλι αισθητή την παρουσία τους. Πρέπει να πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αφήσεις τους μικροοργανισμούς έξω από την πόρτα σου!

Για να απαλλάξεις το σπίτι σου και τον επαγγελματικό σου χώρο από τυχόν μικρόβια, η απολύμανση είναι η λύση που χρειάζεσαι. Είμαστε εμείς εδώ για να σου δώσουμε συμβουλές για να απολυμάνεις το χώρο σου γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υλικά που θα χρειαστείς για την απολύμανση:

  • Ξύδι, το οποίο είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, για τη χρήση του ανάμειξε το με ζεστό νερό.
  • Αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια και τους μύκητες που μπορούν να αναπτυχθούν.
  • Χλωρίνη που καταστρέφει τη πλειοψηφία των ιών και των μικροβίων.
  • Καθαρά πανιά.

5+1 tips για αποτελεσματική απολύμανση! 

#1. Απολύμανε επιφάνειες και αντικείμενα με υψηλή συγκέντρωση σε βακτήρια και μικρόβια.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα μικρόβια αγαπούν τα σημεία και τα αντικείμενα που τα     ακουμπάνε πολλά χέρια. Τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, τα πόμολα, οι διακόπτες, οι πετσέτες και οι βρύσες είναι εστία μικροβίων και πρέπει να καθαρίζονται σε συστηματική βάση με διάλυμα χλωρίνης. Από την άλλη πλεύρα τα βακτήρια αναπτύσσονται εκεί που υπάρχουν λεκέδες. Επομένως χρησιμοποίησε άμεσα το αντιβακτηριδιακό απολυμαντικό σε όποιο χαλί ή τραπεζομάντηλο λεκιαστεί.

Advertisements

#2. Αέρισε όλα τα δωμάτια 

Καλό θα ήταν να αερίζεις όλα τα δωμάτια του χώρου σου τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα από 10 λεπτά, ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τακτικός αερισμός, καταπολεμάει τα μικρόβια, διώχνει τα βακτήρια και ανανεώνει τον αέρα του δωματίου.

#3. Απολύμανε πολύ προσεκτικά το μπάνιο 

Το μπάνιο είναι ένας χώρος που τα μικρόβια μπορούν να συσσωρευτούν πολύ εύκολα. Φρόντισε σε καθημερινή βάση την υγιεινή της λεκάνης σου, καθαρίζοντας την με χλωρίνη και άφησε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό για να μην μεταφέρονται τα σταγονίδια στο χώρο. Μια πηγή μικροβίων που μπορεί να μην έχεις φανταστεί μέσα στο μπάνιο είναι και το πλυντήριο. Στο εσωτερικό του πλυντηρίου υπάρχει έντονη υγρασία με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που μεταφέρονται στα ρούχα από πλύση σε πλύση. Για να το καθαρίσεις πραγματοποίησε πλύσεις με ξύδι και καθάρισε με στεγνό πανί το λάστιχο του πλυντηρίου που συγκεντρώνεται η μούχλα.

#4. Απολύμανε τους κάδους απορριμμάτων

Καλό θα ήταν να αδειάζεις καθημερινά τους κάδους σκουπιδιών. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να καθαρίζεις το κάδο με ξύδι και ζεστό νερό για να απομακρύνεις τυχόν μικρόβια από την επιφάνεια.

#5. Απολύμανε τα κλινοσκεπάσματα 

Αν ο χώρος που επιθυμείς να απολυμάνεις είναι το κρεβάτι του σπιτιού σου, τότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Σεντόνια, υπόστρωμα, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, στρώμα, κουβέρτες, πάπλωμα και παπλωματοθήκες! Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζεις τακτικά, μιας και τα ακάρεα αλλά και τα βακτήρια συνωστίζονται στις επιφάνειες αυτές.

Advertisements

Φρόντισε να πλένεις όλα σκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες και να τα σιδερώνεις. Τα αντικείμενα όπως το στρώμα ή τα μαξιλάρια που δεν μπορούν να πλυθούν, αξίζει να εφαρμόσεις πάνω τους σπρέι που σκοτώνει τα ακάρεα, αλλιώς κάλο θα ήταν να τα  αερίζεις συστηματικά.

#6. Απολύμανε την κουζίνα

Όπως θα φαντάζεσαι, η κουζίνα είναι ένας χώρος που οι μικροοργανισμοί θα κάνουν πάρτυ. Μη ξεχνάς πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα και αφού το τελειώσεις να απολυμάνεις καλά τον πάγκο σου με χλωρίνη. Την ίδια διαδικασία θυμήσου να ακολουθείς και κάθε φορά που αφήνεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ στο πάγκο.

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

Advertisements