Πιθανότατα γνωρίζετε τη γνωστή έκφραση, «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία που ξεκίνησε το 1866.

Στην πραγματικότητα, το περιοδικό Notes and Queries ήταν το πρώτο που δημοσίευσε το αρχικό απόσπασμα: “Φάτε ένα μήλο πριν κοιμηθείτε και θα διώξετε μακριά τον γιατρό.”

Παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων μπορεί να μην σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό, η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της υγείας σας.

Οφέλη για την υγεία

Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας, αφού είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά .

Ένα μέσο μήλο παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Advertisements
  • Θερμίδες: 95
  • Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
  • Ίνες: 4,5 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 9% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Χαλκός: 5% του DV
  • Κάλιο: 4% του DV
  • Βιταμίνη Κ: 3% του DV

Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κουερσετίνη, το καφεϊκό οξύ και η επικατεχίνη, που συμβάλουν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ενώσεων γνωστών ως ελεύθερων ριζώ..

Τα μήλα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών, ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Τα μήλα περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των φλαβονοειδών.

Advertisements

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η καθημερινή κατανάλωση μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να προσδιοριστεί εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Τα μήλα έχουν επίσης συνδεθεί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να να κρατήσουν τον γιατρό μακριά:

Υποστηρίζουν την απώλεια βάρους.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ίνες, τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλουν στο αίσθημα πληρότητας, μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Advertisements

Βελτιώνουν την υγεία των οστών.

Μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας φρούτων μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Προωθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στην πρόληψη της πνευματικής παρακμής και στα αργά σημάδια γήρανσης.

Προστατεύουν από το άσθμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη μήλων μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος.

Εκτός από τα μήλα, πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά παρέχουν ένα παρόμοιο σύνολο θρεπτικών ουσιών και οφέλη για την υγεία. Για να έχετε υγεία και ευεξία απολαύστε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements