Οι νεφροί, είναι ένα ζευγάρι οργάνων με σχήμα φασολιού και βρίσκονται στο κάτω μέρος του θώρακα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης.

Αν και διαθέτουμε δύο νεφρούς, ο οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει κανονικά ακόμα και με έναν υγιή νεφρό.

Οι νεφροί δέχονται το αίμα από την αορτή, το φιλτράρουν και το στέλνουν πίσω στην καρδιά με την σωστή ισορροπία χημικών ουσιών και υγρών για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από όλο το σώμα. Τα ούρα που δημιουργήθηκαν από τους νεφρούς εξέρχονται από το σώμα μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Οι νεφροί ελέγχουν την ποσότητα και την ποιότητα των υγρών μέσα στον οργανισμό. Παράγουν επίσης ορμόνες και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τις κυτταρικές δραστηριότητες πολλών οργάνων.

Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, άχρηστα προϊόντα και υγρά συσσωρεύονται στον οργανισμό σε επικίνδυνα επίπεδα, με αποτέλεσμα να γίνονται απειλητικά γι’ αυτόν. Μεταξύ των σημαντικών ουσιών που οι νεφροί συμβάλουν στον έλεγχό τους είναι το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο.

Από τη στιγμή που αρχίζει να υπολειτουργεί ο ένας νεφρός, επιβαρύνεται πολύ ο άλλος, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η καρδιονεφρική νόσος ή καρδιονεφρικό σύνδρομο.

 

Αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, είναι πιθανό να έχετε πρόβλημα στους νεφρούς και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας:

  • Λίγη ή και καθόλου ποσότητα ούρων κατά την ούρηση
  • Πρήξιμο, ειδικά στην περιοχή των ποδιών και των πελμάτων
  • Απώλεια όρεξης
  • Συχνές ναυτίες και εμετός
  • Σύγχυση, ανησυχία, νευρικότητα ή/και υπνηλία
  • Πόνος στην πλάτη ακριβώς κάτω από τον πλευρικό θώρακα

onmed.gr