Η απιστία είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς, αλλά συχνά συμβαδίζει με ορισμένα πρότυπα σκέψης. Ενώ είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο, δεν μιλάμε αρκετά για το γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή.

Advertisements

Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να απιστήσει κάποιος, ωστόσο υπάρχουν διάφορα ψυχολογικά πρότυπα που εξηγούν γιατί κάποιοι είναι άπιστοι.

Οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει αυτά τα πρότυπα με τα χρόνια και έχουν βρει ορισμένες εξηγήσεις για τη συμπεριφορά αυτή όπως η αποφυγή συγκρούσεων, η ντροπή και η παθητική επιθετικότητα.

Είτε σας έχουν απατήσει, είστε έχετε απατήσει στο παρελθόν ή ελπίζετε να καταλάβετε καλύτερα γιατί κάποιος μπορεί να αποφασίσει να διαλύσει τη σχέση του, δείτε πώς σκέφτονται και αισθάνονται οι άπιστοι.

Advertisements

 

Μπορεί να φοβούνται τη σύγκρουση

Ένας σύντροφος μπορεί να στραφεί προς την απιστία για να αποφύγει τον καβγά στη σχέση του. Πολλοί άνθρωποι απιστούν επειδή φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις.

Ξέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, αλλά δεν ξέρουν πώς να τα διορθώσουν και με την απιστία ξεφεύγουν από αυτά.

Η απιστία, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουν τις απογοητεύσεις αντί να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα απευθείας μέσω μιας δυνητικά δύσκολης, συναισθηματικά συζήτησης.

Advertisements

 

Μπορεί να αποφεύγουν τα συναισθήματά τους

Για μερικούς η απιστία είναι ένας τρόπος να βάλουν μια συναισθηματική απόσταση, εάν τα πράγματα στη σχέση κινούνται πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε άτομα που έχουν τραύμα από παρελθόντες σχέσεις με άσκημο τέλος. Μπορεί να φοβούνται να δεθούν ξανά, επειδή έχουν πληγωθεί στο παρελθόν. Έτσι όταν τα πράγματα γίνονται σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν απόσταση για να αντιμετωπίσουν τη δική τους επιφυλακτικότητα.

 

Μπορεί να θέλουν να επαναστατήσουν 

Κάποιοι απιστούν για να αποδείξουν ότι κανείς δεν πρόκειται να τους ελέγξει. Θα μπορούσε η απιστία να είναι μια μορφή εξέγερσης, ή ίσως η δέσμευση σε ένα μόνο άτομο δεν είναι το καλύτερο μοντέλο σχέσης για εκείνους.

Advertisements

 

Αναζητούν υποστήριξη 

Μερικές φορές, η απιστία γίνεται για να βρει κάποιος ένα ασφαλές καταφύγιο από μια ταραχώδη σχέση. Οι άνθρωποι απιστούν από  απελπισία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο αισθάνεται ότι δεν του έχει μείνει τίποτα. Έχει εγκαταλείψει τα όπλα,  αλλά δεν θέλει να βάλει τέλος στη σχέση συχνά για υλικοτεχνικούς λόγους – χρήματα, παιδιά, τρόπος ζωής.

 

Μπορεί να αναζητούν τη συγκίνηση

Ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιους άλλους στο να αναζητήσουν νέες εμπειρίες, και η απιστία μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεφύγουν από τη ρουτίνα. Αναζητούν την αδρεναλίνη μέσω της απιστίας, αντί να κάνουν ένα εξτρίμ σπορ.

Advertisements

 

Θα μπορούσαν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ναρκισσιστική συμπεριφορά

Μερικές φορές, οι άνθρωποι απιστούν λόγω μια ναρκισσιστική συμπεριφοράς ή επειδή έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης.

Αυτοί οι χαρακτήρες μπορεί να επιθυμούν επιπλέον αγάπη και διαβεβαίωση για να τροφοδοτήσουν το ασταθές εγώ του. Έχουν μια συνεχή ανάγκη για προσοχή και, επειδή δεν μπορούν να επικυρωθούν από μέσα του.

Η απιστία μερικές φορές είναι αρκετά περίπλοκη. Οι άπιστοι σύντροφοι χρησιμοποιούν την ψυχολογία τους για να εξορθολογίσουν τις ενέργειές τους όπως και οποιοσδήποτε άλλος. Και ίσως η κατανόηση αυτών των σκέψεων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ενέργειές τους.

Advertisements

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements