Μην χασετε

5 σημαντικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το σπίτι σου σωστά

Άν θέλεις να οργανώσεις το χώρο ή μια κατηγορία αντικειμένων, όπως π.χ. τα ρούχα σου, τα είδη κουζίνας κτλ. διάβασε τα παρακάτω 5 σημαντικά βήματα που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

 

Τα 5 βήματα στην Οργάνωση του Σπιτιού

Βήμα Πρώτο: Αξιολόγηση

Όλα ξεκινούν από μια αξιολόγηση του χώρου που θέλεις να οργανώσεις. Πως θέλεις δηλαδή να σε εξυπηρετεί αυτός ο χώρος, ποια είναι η αποστολή του; Μπορεί να χωρέσει πολλά πράγματα ή τα τετραγωνικά του δεν επιτρέπουν πολλά πολλά; Αυτή η εκτίμηση θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις ποια αντικείμενα (και πόσα από αυτά) θα αποθηκευτούν τελικά στο συγκεκριμένο χώρο.

Για να προσδιορίσεις κι εσύ τι πρέπει να αποθηκεύσεις μαζί σε έναν χώρο, πού και πώς, σου έχω τις παρακάτω ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν:

Advertisements

 

 • Τι λειτούργησε ικανοποιητικά ως τώρα στον τρόπο που αποθήκευα τα πράγματα; Τι δεν λειτουργούσε προηγουμένως;
 • Ποια είδη πρέπει να αποθηκεύονται μαζί;
 • Πού με εξυπηρετεί καλύτερα να βρίσκονται τα αντικείμενα;
 • Πού χρησιμοποιώ συνήθως τα αντικείμενα;
 • Στον χώρο αυτό λείπουν κάποια αντικείμενα που θα μου ήταν απαραίτητα;

 

 

Advertisements

 

Βήμα Δεύτερο: Ταξινόμηση

Αφού έκανες νοερά τις εκτιμήσεις σου ως τώρα, στο δεύτερο βήμα μπαίνεις σιγά σιγά και στην πράξη. Εδώ ο στόχος είναι να αδειάσεις τα πάντα και να βάλεις όμοια αντικείμενα μαζί σε στοίβες. Θα χρειαστείς σίγουρα μια μεγάλη επιφάνεια, για να ταξινομήσεις τα πράγματα σε κατηγορίες. Αν είσαι στα υπνοδωμάτια, το κρεβάτι είναι το ιδανικό σημείο, ενώ αν είσαι στην κουζίνα ή στο σαλόνι ένα τραπέζι θα σε βοηθήσει γι’ αυτή τη δουλειά.

Άδειασέ τα όλα για να μπορείς εύκολα να δεις την ποσότητα, τον σκοπό, την ποιότητα και την αξία των αντικειμένων που έχεις μπροστά σου. Σε αυτό το σημείο δεν καλείσαι να λάβεις αποφάσεις, οπότε μην σκέφτεσαι και μην αναλύεις υπερβολικά για κάθε αντικείμενο που πιάνεις στα χέρια. Απλά τοποθέτησέ το στην κατηγορία του. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τρίτο βήμα με το ξεκαθάρισμα.

ΧΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΣΕ ΖΩΝΕΣ

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σου στην Οργάνωση Σπιτιού, χώρισε το σπίτι σου σε Ζώνες. Αυτό θα γίνει ανάλογα με τα δωμάτια και τους χώρους του. Η πρώτη Ζώνη είναι η κουζίνα, η δεύτερη το σαλόνι, η τρίτη το μπάνιο κι έπειτα περνάμε στις κρεβατοκάμαρες. Αν έχεις περισσότερους χώρους, θα δημιουργήσεις φυσικά περισσότερες ζώνες. Για κάθε Ζώνη του σπιτιού θα αφιερώσεις διαφορετική ημέρα, καθώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί.

Βήμα Τρίτο: Ξεκαθάρισμα

Αν το προηγούμενο βήμα σε δυσκόλεψε, ετοιμάσου τώρα για τα ακόμη πιο δύσκολα. Και είναι δύσκολα γιατί ήρθε η ώρα να εξετάσεις κάθε αντικείμενο από τις στοίβες – κατηγορίες που ξεχώρισες παραπάνω και να αποφασίσεις αν θα το κρατήσεις ή όχι.

Advertisements

Υπάρχουν αυτές οι γενικές ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις μερικές καλές αποφάσεις:

 • Πόσο συχνά το χρησιμοποιώ; Το χρησιμοποίησα τον τελευταίο 1 χρόνο;
 • Αν δεν το έχω χρησιμοποιήσει για καιρό, είναι κάτι που το αγαπώ; Είναι κάτι που μου δίνει χαρά;
 • Δεν το αποχωρίζομαι γιατί νομίζω ότι έτσι σπαταλώ χρήματα;
 • Αν σταματούσα σήμερα σε ένα κατάστημα, θα το αγόραζα;
 • Έχω κάτι παρόμοιο που με εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο;
 • Ο μόνος λόγος που το κρατάω είναι γιατί μπορεί να μου χρειαστεί στο μέλλον;
 • Αν εξαφανιζόταν για κάποιο λόγο, θα το πρόσεχα; Θα μου έλειπε;
 • Πώς έφτασε στα χέρια μου; Ήταν δώρο ή αγορά;

 

Θα το πετάξω (ή θα το ανακυκλώσω)

Οτιδήποτε είναι φθαρμένο, σπασμένο, σε κακή γενικά κατάσταση, πηγαίνει στον κάδο απορριμμάτων. Αν είναι βέβαια από υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί, φρόντισε να μπει στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης.

Θα το χαρίσω ή θα το πουλήσω

Αν ένα αντικείμενο τώρα είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί κάποιος άλλος να το χρησιμοποιήσει, μπορείς είτε να το χαρίσεις είτε να το πουλήσεις. Το κέρδος είναι διπλό. Εσύ ξεφορτώνεσαι αυτά τα αντικείμενα που σου πιάνουν χώρο και κάποιος άλλος τα παίρνει και τα επαναχρησιμοποιεί.

Θα το κρατήσω

Οτιδήποτε δεν μπήκε στις προηγούμενες δύο επιλογές παραμένει, όπως κατάλαβες, στη λίστα όσων θα κρατήσεις. Και αυτά είναι τα αντικείμενα που έχουν ξεκάθαρο σκοπό για σένα, είναι λειτουργικά και τα χρησιμοποιείς πιο πολύ στην καθημερινότητά σου. Με όλα αυτά θα ασχοληθείς στο επόμενο βήμα.

Advertisements

 

Βήμα Τέταρτο: Τακτοποίηση

Έτσι όπως έχουν αδειάσει όλοι οι χώροι αποθήκευσης είναι ευκαιρία, πριν την τακτοποίηση, να κάνεις κι ένα καλό καθάρισμα. Αφού καθαρίσεις, πάρε το χρόνο σου και μετά δες πως και που θα τακτοποιήσεις τα πράγματά σου. Αυτό θα γίνει και σε σχέση με τις αξιολογήσεις σου στο πρώτο βήμα, σχετικά δηλαδή με το που σε βολεύει περισσότερο να βρίσκονται τα πράγματα.

 

Για τη δική σου διευκόλυνση κράτησε όσα χρησιμοποιείς καθημερινά σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση. Αντίστοιχα εκείνα που είναι πιο εποχιακά βάλε τα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ακόμη, πολύ βοηθητική είναι η ομαδοποίηση στην αποθήκευση. Για παράδειγμα στην κουζίνα αποθήκευσε όλα τα εργαλεία ζαχαροπλαστικής μαζί σε ένα συρτάρι. Ή στο ντουλάπι τοποθέτησε τα είδη πρωϊνού, όπως δημητριακά, φρυγανιές, μέλι, τα υλικά για παρασκευή καφέ και τσάι σε ένα δικό τους σημείο. Αντίστοιχα στις ντουλάπες οργάνωσε τα ρούχα ανά είδος ή και ανά χρώμα.

Αξιοποίησε τους αποθηκευτικούς σου χώρους στο έπακρο. Τα διαχωριστικά συρταριών βοηθούν πολύ στο να είναι όλα ομαδοποιημένα και να φαίνονται με μια απλή ματιά. Ακόμη και το οριζόντιο δίπλωμα στα ρούχα ή τις πετσέτες μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις τελικά χώρο. Αντικείμενα επίσης που ως τώρα δεν είχαν μια σαφή, συγκεκριμένη θέση στο σπίτι σου ήρθε η ώρα να βρεις που θα τα φιλοξενήσεις.

 

Γενικά πάντως επειδή σκοπός είναι η αποσυμφόρηση, καλό θα είναι να μην προσθέσεις έξτρα αποθηκευτικό χώρο με κουτιά και καλάθια, εκτός κι αν εσύ το κρίνεις απαραίτητο. Σου έχω εμπιστοσύνη!

 

Βήμα Πέμπτο: Συντήρηση

Μια αληθινή πρόκληση στην Οργάνωση Σπιτιού είναι η διατήρηση αυτής της όμορφης κι οργανωμένης εικόνας στην πάροδο του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι από τις δουλειές που γίνονται μια κι έξω. Χρειάζεται μια διαρκής επαγρύπνηση. Για να κρατήσεις επομένως το σπίτι σε σειρά:

 

 

 • Αφιέρωσε 10 λεπτά την ημέρα στο συμμάζεμα, για να βάλεις σε τάξη τα πάνω πάνω.
 • Βάλε κανόνες που θα τους ακολουθούν όλοι. Βασικός κανόνας για μένα είναι το να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος για τα πάντα και τα πάντα να βρίσκονται στο μέρος τους.
 • Εστίασε στα σημεία SOS. Τα σημεία δηλαδή που στο άψε σβήσε γίνονται καθημερινά άνω κάτω. Αυτά είναι τα δύσκολα σημεία, όπως τα χαρακτηρίζω και σε κάθε σπίτι μπορεί να διαφέρουν. Στο δικό μου σπίτι για παράδειγμα ένα από τα SOS σημεία είναι το τραπεζάκι του καθιστικού. Είναι η επιφάνεια στην οποία θα ακουμπήσουμε το οτιδήποτε στη διάρκεια της ημέρας.
 • Κάντο τώρα που το βλέπεις κι όχι μετά. Είδες τη βρωμιά; Καθάρισέ την. Είδες κάτι εκτός θέσης του; Βάλτο πίσω.

Και κάπως έτσι έχεις ολοκληρώσει τα 5 βήματα. Αν μπορούσα να μιλήσω για ένα έκτο και τελευταίο βήμα στην Οργάνωση Σπιτιού αυτό είναι η “Ικανοποίηση”. Ναι, τα κατάφερες και τώρα δεν έχεις παρά να νιώσεις χαρά και να καμαρώσεις το έργο σου. Ξέρω ότι δεν ήταν μια εύκολη δουλειά και μπράβο σου που την έφερες εις πέρας!

 

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΓΙΟΓΛΟΥ

Από makelife.gr

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα