Μην χασετε

5 σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση δεν είναι υγιής

Η αγάπη είναι ένας βασικός πυλώνας της ζωής μας που εκφράζει πολλές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας. Ωστόσο, ο τρόπος που εκφράζουμε ή μας εκφράζουν οι άλλοι την αγάπη δεν είναι πάντα υγιής. Και ενώ σε ένα βαθμό κάτι τέτοιο είναι στο πλαίσιο της ανθρώπινης φύσης, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά της μη υγιούς αγάπης που υποδηλώνουν ότι η σχέση (∈ρωτική, φιλική ή οικογενειακή) είναι τοξική.

Advertisements

Την τοξική αγάπη πραγματεύεται η ομιλία της Katie Hood στο TED, εξηγώντας ότι η βία και η κακοποίηση είναι πιο κοντά μας απ’ όσο νομίζουμε. Επειδή όμως η τοξικότητα δεν είναι εύκολα αντιληπτή, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσουμε τα σημάδια της. Δες λοιπόν ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά της μη υγιούς αγάπης!

1. Ένταση

Όλες οι σχέσεις στην αρχή τους προκαλούν ενθουσιασμό και έντονα συναισθήματα. Όταν όμως η σχέση γίνεται τόσο έντονη που αισθάνεσαι ότι σε πνίγει τότε αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως η σχέση να μην είναι τόσο υγιής. Σε μια υγιή σχέση λοιπόν πρέπει να αναπνέεις άνετα,  να νιώθεις ότι πηγαίνει με τους ρυθμούς που θέλεις αλλά και να εκφράσεις τις ανάγκες σου και φυσικά αυτές να είναι κατανοητές και σεβαστές.

2. Απομόνωση

Φυσικά στην αρχή μιας σχέσης θα θέλεις να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς με το σύντροφο σου. Αν όμως έχεις καιρό να δεις τους φίλους ή την οικογένεια σου μόνη σου τότε ίσως κάτι δεν πάει τόσο καλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο σύντροφος σου σε απομακρύνει από τους δικούς σου ώστε να αγκιστρωθείς επάνω του. Σε μια υγιή σχέση όμως κάτι τέτοιο δεν έχει χώρο. Η σχέση πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή και όχι μονόδρομος. Η ανεξαρτησία λοιπόν μέσα στη σχέση και η διατήρηση των δικών σου ενδιαφερόντων, φίλων και ανθρώπων είναι απαραίτητη σε μια μη τοξική σχέση.

3. Υπερβολική ζήλια

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Η ακραία ζήλια όμως είναι τοξική, συχνά εκφράζεται με θυμό και καταστρέφει τη σχέση. Αν λοιπόν ο σύντροφος σου αγχώνεται χωρίς λόγο ότι φλερτάρεις με άλλους ή ότι μπορεί να είσαι άπιστη με αποτέλεσμα να μη φεύγει από το πλευρό σου τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

4. Υποτίμηση

Το να σε μειώνει συνεχώς ο σύντροφός σου είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό μιας μη υγιούς σχέσης. Σε μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Μια υγιής σχέση πρέπει να ενισχύει την αυτοπεποίθηση σου κι όχι να σε καταρρακώνει και να σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής.

5. Κυκλοθυμία

Όταν βλέπεις έντονα κυκλοθυμικές και ασταθείς αντιδράσεις σε μια σχέση τότε αυτό πιθανόν υποδηλώνει ότι η σχέση έχει γίνει τοξική. Για παράδειγμα, αν τη μια στιγμή ο σύντροφος σου σε υποτιμά και σου μιλάει  άσχημα ενώ το επόμενο λεπτό σου ζητάει δακρύβρεχτη συγγνώμη τότε είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί μια υγιής αλληλεπίδραση.

Μπορεί να μη γίνονται όλες οι σχέσεις από τοξικές υγιείς και να χρειαστεί να απομακρυνθείς από μερικές. Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τις υπάρχουσες σχέσεις. Τα βασικότερα αυτών είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η ευγένεια είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να εφαρμόζεις καθημερινά για πιο υγιείς, ειλικρινείς σχέσεις.

Μπορείς να βρεις όλη την ενδιαφέρουσα TED ομιλία της Katie Hood στο παρακάτω βίντεο:

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα