Αναμφισβήτητα η εφηβεία τρομάζει τους γονείς και παρότι γνωρίζουν ότι είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο της ανάπτυξης των παιδιών τους όταν έρχεται η ώρα, δεν έχουν πάντα την ψυχραιμία να διαχειριστούν όλες αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων.

Advertisements

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταλάβουν λίγο καλύτερα τον κόσμο που ζουν οι έφηβοι.

Τεχνολογία

Οι έφηβοι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο παρακολουθώντας τι κάνουν και λένε φίλοι, γνωστοί και …άγνωστοι. Επηρεάζονται ψυχολογικά όταν δεν συγκεντρώνουν likes σε μια ανάρτησή τους ή όταν βλέπουν ότι δεν είναι τόσο έξυπνοι, πλούσιοι, ή όμορφοι όσο όλοι οι άλλοι. Οι γονείς κατανοούν σε κάποιο βαθμό τι συμβαίνει με τα κοινωνικά μέσα. Βλέπουν πώς επηρεάζουν τα παιδιά τους, ότι σαμποτάρουν την αυτοεκτίμησή τους και ότι τους αφαιρούν πολύτιμο χρόνο χωρίς όμως να είναι σε θέση να τα βοηθήσουν με το σωστό τρόπο.

Ανταγωνισμός

Ένα άλλο από τα πράγματα που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι πόσο δύσκολο είναι για τον έφηβο να διαχειριστεί τις προσδοκίες που έχουν για το παιδί τους και τον ανταγωνισμό που βιώνει με τα αδέλφια ή τους συμμαθητές του. Η πίεση που νιώθει είναι πολύ μεγάλη και συχνά δεν την αντέχει.  Οι περισσότεροι από τους μαθητές θέλουν από τους γονείς τους να αναγνωρίσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν και να τους ενθαρρύνουν αντί να θυμώνουν μαζί τους όταν παίρνουν χαμηλό βαθμό.

Advertisements

Διπλό πρότυπο

Οι έφηβοι αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα πράγματα απ΄ότι δηλώνουν. Θέλουν λοιπόν από τους γονείς τους να τηρούν όσα απαιτούν από τα παιδιά τους. Για παράδειγμα δεν πρέπει να έχουν την απαίτηση να ζητούν τα παιδιά συγγνώμη όταν οι ίδιοι δεν το κάνουν ποτέ, ακόμα κι αν φταίνε. Τα παιδιά γνωρίζουν πότε εμείς ως γονείς συμπεριφερόμαστε άσχημα (φωνάζουμε, χειραγωγούμε), αλλά δεν παραδεχόμαστε τα λάθη και την κακή συμπεριφορά μας ( διπλό πρότυπο).

Κινητό τηλέφωνο

Οι έφηβοι αισθάνονται ότι οι γονείς τούς ελέγχουν συστηματικά τηλεφωνώντας τους κάθε τρεις και λίγο στο κινητό. Από την άλλη, ισχυρίζονται ότι οι γονείς δεν νιώθουν υποχρεωμένοι να απαντούν στις κλήσεις των παιδιών τους επικαλούμενοι φόρτο εργασίας. Και αυτό κατά την άποψή τους είναι άδικο.

Συζήτηση

Μπορεί οι γονείς να πιστεύουν ότι οι έφηβοι τους αποφεύγουν όμως έχουν ανάγκη να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν. Ισορροπούν μεταξύ δύο κόσμων και είναι λογικό να βρίσκονται αρκετές φορές σε σύγχυση. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ξέρουν ότι οι γονείς θέλουν να τους ακούσουν χωρίς διάθεση μόνιμης κριτικής.

Ευγνωμοσύνη

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι πόσο ευγνώμονες είναι οι έφηβοι για τις ευκαιρίες που τους έχουν δοθεί. Γνωρίζουν ότι οι γονείς κάνουν ότι μπορούν για να έχουν μια καλύτερη ζωή τα παιδιά τους ( ακόμα κι όταν γίνονται σκληρά).

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements