5 πράγματα που κάνεις και χαλάς τα αντικολλητικά σκεύη σου

Τα μαγειρικά σκεύη είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα νοικοκυριά. Όσο πιο καλό είναι το σκεύος που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα τόσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται το φαγητό μας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στην κουζίνα είναι τα αντικολλητικά σκεύη.

Δεν είναι λίγα τα αντικολλητικά τηγάνια ή κατσαρόλες που πετάει ή σταματάει να χρησιμοποιεί συχνά ένα νοικοκυριό. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται λάθος στη χρήση τους. Μπορεί κάποια πράγματα να τα θεωρείς αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν μεγάλη ζημιά στο σκεύος σου χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται στα χαμηλής ποιότητας σκεύη που έχουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας. Τι θα πρέπει όμως να αποφύγεις για να τα κρατήσεις για χρόνια;

Χρησιμοποιείς σπρέι λαδιού ή αντικολλητικό σπρέι

Το σπρέι συνήθως μένει στις αντικολλητικές επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου και είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να φύγει. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο λίπος τότε βάλε βούτυρο ή λάδι και απέφυγε όσο μπορείς το σπρέι λαδιού, το οποίο στην τελική δεν λιπαίνει καλά όλη την επιφάνεια.

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Δες εδώ τα πιο έξυπνα tips και τις καλύτερες προτάσεις για το νοικοκυριό σου

Ρίχνεις λάδι ή βούτυρο αφού ζεσταθεί το σκεύος

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με την κουζίνα και το μαγείρεμα είναι ότι πρώτα αφήνουν το σκεύος να ζεσταθεί μόνο του και μετά ρίχνουν το λάδι. Αυτό όμως είναι λάθος καθώς όταν ζεσταίνεις το σκεύος μόνο του υπάρχει κίνδυνος να απελευθερωθούν βλαβερές τοξίνες. Καλό θα ήταν να βάλεις το λάδι ή το βούτυρο στο σκεύος όταν το ζεσταίνεις.

Τα βάζεις στο πλυντήριο πιάτων

Πολλά αντικολλητικά σκεύη γράφουν ότι μπορείς να τα βάλεις στο πλυντήριο πιάτων. Στην πραγματικότητα όμως δε θα έπρεπε, διότι το ζεστό νερό έχει την ιδιότητα να φθείρει το αντικολλητικό στρώμα. Το καλύτερο πλύσιμο που μπορείς να κάνεις είναι στο χέρι με χλιαρό προς ζεστό νερό και αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες τότε χρησιμοποίησε λίγη μαγειρική σόδα.

Ανοίγεις το μάτι της κουζίνας στο τέρμα

Οι λόγοι που δεν πρέπει να το κάνεις αυτό είναι δύο. Ο πιο σημαντικός λόγος, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είναι επειδή απελευθερώνονται βλαβερές τοξίνες. Ο δεύτερος λόγος είναι το ότι χαλάει το αντικολλητικό στρώμα. Επίσης, κάτι που κάνουν πολλοί σεφ αλλά απαγορεύεται, είναι να βάζουν το τηγάνι στο φούρνο. Καλό θα ήταν να μην το κάνεις ποτέ, εκτός και αν σκέφτεσαι να το αλλάξεις σύντομα.

Χρησιμοποιείς μεταλλικά αντικείμενα στο μαγείρεμα

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί θεωρούν πιο όμορφα τα μεταλλικά αξεσουάρ κουζίνας για το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, μια μεταλλική σπάτουλα φαίνεται πιο όμορφη από ότι μια ξύλινη σπάτουλα ή από σιλικόνη. Τα μεταλλικά αντικείμενα όμως δημιουργούν πρόβλημα στο αντικολλητικό στρώμα και απαγορεύεται ρητά να έρχονται σε επαφή με τα συγκεκριμένα τηγάνια και κατσαρόλες.

Πηγή

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Δες εδώ τα πιο έξυπνα tips και τις καλύτερες προτάσεις για το νοικοκυριό σου