Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει τον κουρκουμά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για όσους δεν γνωρίζετε ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό της Ινδίας η οποία παράγει σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια σοδειά του και καταναλώνει το 80% του.

Advertisements

Όμως ο έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής και στο δυτικό κόσμο χάρη στην πληθώρα των θρεπτικών ουσιών και τα πολλαπλά του οφέλη για την υγεία.

 

Τι θα συμβεί όμως εάν τρώτε κάθε μέρα κουρκουμά

Θα ανακουφιστείτε από τον πόνο, σε περίπτωση που πονάτε

Όπως αποδεικνύεται ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα χημικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του κουρκουμά μπορεί να μειώσει τους πόνους της αρθρίτιδας και κυρίως της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

Advertisements

 

Θα αποκτήσετε πιο γερή καρδιά

Η καρδιακή νόσος πλήττει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οτιδήποτε άλλη ασθένεια. Και ενώ η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο κουρκουμάς μπορεί να προστατεύσει την καρδιά. Όπως έχουμε ήδη πει, αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Και οι δύο αυτές λειτουργίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς . Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κουρουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με την άσκηση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

 

Θα ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου

Οι νευρώνες στους εγκεφάλους δεν είναι ποτέ τόσο δραστήριοι όσο είναι στην παιδική ηλικία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να κάνουν νέες συνδέσεις καθ ‘όλη τη ζωή μας. Αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από μια αυξητική ορμόνη που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Τα μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται πίσω από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η νόσος του Alzheimer.

Advertisements

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ο κουρκουμάς  αυξάνει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο. Άρα η κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού μπορεί να αντιστρέψει τις σχετιζόμενες με την ηλικία διαταραχές του εγκεφάλου, να βελτιώσει τη μνήμη και ίσως να σας κάνει ακόμα πιο έξυπνους.

 

Θα μειωθεί η φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν έχετε έναν τραυματισμό ή μια λοίμωξη. Βοηθάει το σώμα να απομονώνει τις πληγείσες περιοχές και να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς. Χωρίς φλεγμονή, τα επικίνδυνα παθογόνα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να εισβάλλουν στο σώμα.

Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να γίνει χρόνια και όταν αυτό συμβεί κινδυνεύετε από πάσης φύσεως ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανταγωνίζονται μερικά φάρμακα σχεδιασμένα ειδικά για την ανακούφιση της φλεγμονής, αλλά χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Έτσι, όταν τρώτε κουρκουμά ή λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα, μειώνετε τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Advertisements

 

Θα μπορείτε να καταπολεμήσετε τις βλαβερές για τον οργανισμός ελεύθερες ρίζες

Η οξείδωση είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και για τη γήρανση. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να προστατεύει τον σώμα μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη μακροζωία.

Προσθέτοντας τον κουρκουμά στην διατροφή μας κάνουμε ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγεία μας.

 

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements