Έχετε παρατηρήσει ότι η λευκή επιφάνεια των ματιών σας κοκκινίζει; Εάν τα μάτια σας είναι κόκκινα, κάτι το προκαλεί αυτό. Τα κόκκινα μάτια είναι μια απάντηση σε κάποιο είδος ερεθισμού που προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μεμβράνη του ματιού.

Υπάρχουν σίγουρα τρόποι για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά πρώτα, ας δούμε τη ρίζα του προβλήματος για να το αντιμετωπίσουμε.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα μάτια κοκκινίζουν;

Ξηροφθαλμία

Όταν ένα άτομο δεν παράγει αρκετά δάκρυα τότε τα μάτια λέγεται ότι πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Η έλλειψη υγρασίας μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας, προκαλώντας τη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων στον επιπεφυκότα. Ο κνησμός, το τσούξιμο και η ευαισθησία στο φως είναι μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα ξηρών ματιών. Ο γιατρός σας θα συστήσει κάποιες ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσει τη φλεγμονή και να απαλλαγείτε από την ξηροφθαλμία.

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες ή κάτι που ερεθίζει τα μάτια. Ανεξάρτητα από την αιτία, τα μάτια κοκκινίζουν όταν κάτι ενοχλεί τον επιπεφυκότα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυκνά κίτρινα υγρά που εμφανίζονται πάνω από τις βλεφαρίδες, λευκές εκκρίσεις από τα μάτια, φαγούρα, καύσο, θολή όραση, περισσότερα δάκρυα από το συνηθισμένο και πρησμένο επιπεφυκότα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες οφθαλμικές καταστάσεις, οπότε το σωστό είναι να επισκεφτείτε οφθαλμίατρο.

Φλεγμονή των βλεφάρων

Η φλεγμονή του βλεφάρου ή η βλεφαρίτιδα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας. Η βακτηριδιακή λοίμωξη, το μακιγιάζ στα μάτια κοντά στους αδένες στα βλέφαρά σας είναι μερικές από τις κοινές αιτίες της βλεφαρίτιδας. Η ζεστή κομπρέσα μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή ή να τους αδένες. Αν αυτό δεν λειτουργεί, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο.

Κουρασμένα μάτια

Όταν επικεντρωνόμαστε σε κάτι για πολλή ώρα, ξεχνάμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας και έτσι τα κουράζουμε. Αυτό προκαλεί την οπτική κόπωση, η οποία προκαλεί ερεθισμό, κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία στον επιπεφυκότα σας να διαστέλλονται και έτσι να φαίνονται κόκκινα τα μάτια. Ο απλούστερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι όταν εστιάζετε σε κάτι για πολλή ώρα να θυμάστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε σε κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Κατεστραμμένος κερατοειδής

Εάν βρωμιά, σκόνη ή άμμος πέσει στα μάτι σας, μπορεί να δημιουργηθούν εκδορές στον κερατοειδή σας. Μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα καθαρίζοντας τα μάτια σας με νερό ή διάλυμα αλατόνερου. Εάν σας ενοχλεί πολύ, τότε συμβουλευτείτε έναν γιατρό ο οποίος πιθανώς θα σας συστήσει σταγόνες με αντιβιοτικό.

πηγή