Έτσι θα “χτίσεις” την εμπιστοσύνη μεταξύ σας!

Η φράση “ασκήσεις εμπιστοσύνης” μπορεί να σου ξυπνάει εικόνες από βόλτες με δεμένα μάτια, αλλά η πραγματικότητα της είναι διαφορετική, λιγότερο σωματική και επιφανειακή και λίγο περισσότερο απαραίτητη.

“Οι υγιείς σχέσεις δεν είναι εφικτές χωρίς εμπιστοσύνη”, εξηγεί η κλινική κοινωνική λειτουργός Dr. Alisha Powell. Η απουσία της εμπιστοσύνης μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ανάμεσα στα ζευγάρια, και γι’αυτό το σταδιακό χτίσιμο της είναι το κλειδί για κάθε ισχυρή σχέση.

Οι ειδικοί εξηγούν τι ακριβώς είναι οι ασκήσεις εμπιστοσύνης και πώς μπορείς να τις βάλεις στη ζωή και τη σχέση σου για να έρθεις ακόμα πιο κοντά ,με τον αγαπημένο σου.

 

1. Εκτεταμένη επαφή με τα μάτια
Πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασαν αρκετά δευτερόλεπτα κοιτάζοντας τα μάτια του συντρόφου σου; Αν δεν μπορείς να θυμηθείς, είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με την Kate Balestrieri, μια κλινική ψυχολόγο και διευθύντρια της Triune Therapy Group.

“Η επαφή με τα μάτια είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος να έρθουμε πιο κοντά με το σύντροφο μας”, λέει. “Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα το ταίρι μας και να είμαστε πιο συνδεδεμένοι”. Και όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα την βαθύτερη εμπιστοσύνη.

2. Μοιράσου τα σχέδια σου
Να είσαι ειλικρινής και επικοινωνιακή σχετικά με τα όριά σου, και ζήτησε από τον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο. “Αν πρόκειται να αργήσεις ή να πας για δείπνο με φίλους, κάνε ένα τηλεφώνημα για να τον ενημερώσεις”, λέει η Powell. Αν είσαι ανοιχτή με αυτόν τον τρόπο, δεν κάνεις τον σύντροφό σου να ανησυχεί άσκοπα, και είναι μια ιδιαίτερα σημαντική άσκηση για τα ζευγάρια που αναρρώνουν από μια σοβαρή πράξη προδοσίας, όπως η απιστία.

3. Μιλήστε για παλιές προδοσίες
Ακόμα κι αν δεν υπήρξε προδοσία στη σχέση σας, τα παλιά μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας. Μπορεί να είχε μια σύντροφο ή έναν γονέα που ήταν άπιστος στο παρελθόν, ή οι γονείς τους να μην είχαν συνέπεια όταν τον μεγάλωναν. Σε κάθε περίπτωση, αν μιλήσετε ανοιχτά για κάτι τέτοιο, μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε πώς να προχωρήσετε. “Κατανοώντας από που πηγάζουν τα προβλήματα των ανθρώπων μπορούμε να είμαστε πιο ευαίσθητοι και να προχωρήσουμε με καλύτερο τρόπο προς το μέλλον”, λέει η Balestrieri.

4. Μοιραστείτε τα άγχη σας
Το άγχος μπορεί να καταστρέψει μια σχέση και να το κάνει πιο δύσκολο για ένα ζευγάρι να δίνουν ο ένας στον άλλο όσα μοιράζονταν συνήθως. Αν μοιράζεστε όσα σας αγχώνονουν, θα χτίσετε έναν πιο ισχυρό δεσμό, λέει η Powell.

“Όσο αποκαλύπτετε προσωπικά πράγματα για το τι συμβαίνει στη ζωή σας, δημιουργείτε μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας. Και η συναισθηματική σύνδεση δημιουργεί εμπιστοσύνη.”

5. Γίνετε καλύτεροι ακροατές
Όλα τα παραπάνω δεν θα έχουν πολλά αποτελέσματα αν και οι δύο δεν είστε ενεργοί ακροατές. Ακούστε χωρίς να διακόπτετε και συνοψίστε αυτό που είπε ο άλλος για να είστε σίγουροι ότι έχετε καταλάβει.

πηγή