Οι ντουλάπες του σπιτιού μας συχνά εμφανίζουν υγρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και δυσάρεστες οσμές. Τί χειρότερο από το να πας να πάρεις τα καθαρά ρούχα από την ντουλάπα και να μυρίζουν μούχλα; Σήμερα σου δείχνω ποιοι είναι οι τρόποι να διώξεις την κακοσμία και υγρασία της ντουλάπας.

Η υγρασία στην ντουλαπα εμφανίζεται συνήθως λόγω της κακής μόνωσης, της κατασκευής ή και της θέσης που έχει η ντουλάπα σου στο σπίτι. Η έλλειψη καθαρού αέρα σε έναν τόσο στενό και σκοτεινό μικρό χώρο, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη υγρασίας.

 

Πώς να απαλλαγείς από άσχημη μυρωδιά στην ντουλάπα!

1. Αέρας & φως

Το σημαντικότερο βήμα στο να μη δημιουργείται υγρασία και οι άσχημες οσμές στην ντουλάπα σου είναι ο καλός αερισμός. Μία φορά την ημέρα προσπάθησε να ανοίγεις τα παράθυρα του σπιτιού και τις πόρτες τις ντουλάπας, ώστε να μπαίνει καθαρός αέρας και να αναπνέουν τα ρούχα στην ντουλάπα.

Advertisements

 

 

Ταυτόχρονα, καλός τρόπος να προλάβεις την εμφάνιση υγρασίας είναι να βάλεις και μία λάμπα χαμηλής κατανάλωσης στην ντουλάπα, την οποία θα ανοίγεις κάποια ώρα της ημέρας. Έτσι, θα υπάρχει αρκετό φως και θερμότητα που σε συνδυασμό με τον αέρα θα διατηρούν ξηρό το περιβάλλον της ντουλάπας.

Advertisements

Στο εμπόριο υπάρχουν πολύ φθηνές λάμπες για το εσωτερικό της ντουλάπας σε μορφή ράγας ή κρεμαστές. Πέρα από το θέμα της κακοσμίας και υγρασίας της ντουλάπας, είναι και μια πρακτική ιδέα για να βρίσκεις ευκολότερα τα ρούχα σου!

 

2. Συλλέκτες υγρασίας

Μια πολύ καλή λύση για κακοσμία και υγρασία σε μικρούς, χώρους όπως είναι αυτός της ντουλάπας, είναι οι συλλέκτες ή απορροφητές υγρασίας. Στην ουσία πρόκειται για ειδικές σακκούλες συγκεκριμένης χωρητικότητας που περιέχουν υδροσκοπικά άλατα. Αυτά έχουν την τάση να απορροφούν την υγρασία και να τη μετατρέπουν σε νερό.

 

Advertisements

 

Μόλις κάνουν την άνω μετατροπή, το νερό μαζεύεται στη σακκούλα και, μόλις γεμίσει, την  αντικαθιστάς με νέα. Πρόκειται για πολύ οικονομικό προϊόν, που βρίσκεις στο εμπόριο σε όλα σχεδόν τα καταστήματα με σχετικά είδη και σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Υπάρχουν συλλέκτες υγρασίας σε διάφορες χωρητικότητες και με διάφορα είδη αλάτων. Καλό είναι να προτιμήσετε άλατα που δεν ερεθίζουν το δέρμα σε περίπτωση επαφής με αυτό.

Advertisements

3. Αρωματικά

Η πιο αγαπημένη λύση αναφορικά με την κακοσμία της ντουλάπας είναι τα αρωματικά. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά αρωματικά που μπορείς να κρεμάσεις μέσα στην ντουλάπα σου και εκατοντάδες μυρωδιές.

 

 

Advertisements

Καλό είναι να επιλέξεις όμως πιο ουδέτερες μυρωδιές, γιατί ενδεχομένως να σε ενοχλήσει με τον καιρό το να μυρίζεις συνεχώς κάποιο έντονο άρωμα. Τα αρωματικά ντουλάπας έχουν συγκεκριμένη διάρκεια κάποιων μηνών.

Μετά τη λήξη τους, σταματάνε να μυρίζουν και πρέπει να τα αντικαταστήσεις με νέα. Συνδύασέ τα με τους συλλέκτες υγρασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δες στο παρακάτω βίντεο πώς χρησιμοποιούνται και τα δύο μαζί:

 

Advertisements

4. Ρύζι

Μία πιο παραδοσιακή λύση για να διώξεις την υγρασία της ντουλάπας σου και άρα και την κακοσμία είναι το ρύζι! Στην ουσία πρόκειται για αυτοσχέδιο συλλέκτη υγρασίας, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει η μετατροπή σε νερό.

 

 

Advertisements

Αυτό που θα κάνεις είναι να πάρεις ένα τούλι και να τοποθετήσεις μέσα μια χούφτα ρύζι. Κλείσε το τούλι με μια κορδέλα και κρέμασέ το σε κάποια σημεία στο εσωτερικό της ντουλάπας σου. Το ρύζι τείνει να απορροφά την υγρασία!

Εναλλακτικά, μπορείς να το βάλεις σε ένα ανοιχτό βάζο σε κάποιο σημείο του πάτου της ντουλάπας σου. Ό, τι κι αν επιλέξεις από τα δύο, συνδύασέ το και πάλι με κάποιο αρωματικό ντουλάπας είτε έτοιμο είτε αυτοσχέδιο!

 

5. Λεβάντα

Και για τα αρωματικά ντουλάπας όμως σας έχω αυτοσχέδια λύση. Το μόνο που χρειάζεται για να διώξεις την κακοσμία που προκύπτει από την υγρασία της ντουλάπας είναι να πάρεις πάνινες θήκες και να τοποθετήσεις μέσα μερικά άνθη από λουλούδι λεβάντας.

Advertisements

 

 

Τοποθέτησε τις θήκες μέσα στην ντουλάπα. Το άρωμα της ντουλάπας θα δώσει ένα εκπληκτικό άρωμα σε ολόκληρη την ντουλάπα σου και στα ρούχα σου. Ταυτόχρονα, απωθεί η μυρωδιά της τα έντομα που τείνουν να βρίσκονται στις ντουλάπες, όπως ο σκόρος.

Advertisements

Ταυτόχρονα, η έντονη μυρωδιά της λεβάντας εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές που προέκυψαν από την ύπαρξη της υγρασίας ντουλάπας. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα αρωματικά εμπορίου επιλέγουν τεχνικές μυρωδιές λεβάντας!

Extra tip: σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα της υγρασίας είναι έντονο στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η ντουλάπα σου, ίσως να σκεφτείς την αγορά ενός αφυγραντήρα, με βάση τα τμ!

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements