Μην χασετε

4 συμβουλές για να διατηρήσεις τα ρούχα σου στον χρόνο

4 συμβουλές για να διατηρήσεις τα ρούχα σου στον χρόνο

Ένας από τους λόγους που αγάπησα τα ρούχα, είναι διότι έβλεπα τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου από μικρή να τα εκτιμούν από την πρώτη αφή. Ήταν λες και επρόκειτο κάθε φορά να γράψουν ολόκληρη διατριβή. Μελετούσαν το ύφασμα, τί πλύση πρέπει να του κάνουν, τί απορρυπαντικό θα χρησιμοποιήσουν, αν θα το πλύνουν στο χέρι ή όχι, αν πρέπει να είναι μόνο του ή μπορεί να μπουν κι άλλα ρούχα μαζί. Αυτό ήταν όμως που έκανε όλη τη διαφορά, γιατί έβλεπες το ρούχο να ζωντανεύει, μοσχομύριζε! Λες και μόλις το είχες αγοράσει!

Advertisements

Κάθε ρούχο θέλει τη δική του ξεχωριστή μεταχείριση, ανεξαρτήτου κόστους, τουλάχιστον εάν επιθυμείτε διάρκεια. Η διάρκεια βασίζεται σε τέσσερα πολύ βασικά συστατικά. Το πλύσιμο, το άπλωμα, το σιδέρωμα και τη φύλαξη.

1. Στο πλύσιμο δεν έχει σημασία να κοιτάξετε μόνο τις ενδείξεις που θα βρείτε στο ταμπελάκι, αλλά να «νιώσετε» το ύφασμα, τρίβοντάς το στα χέρια σας.

Για παράδειγμα, το μετάξι, μην επιχειρήσετε να το βάλετε στο πλυντήριο. Πάρτε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, αν υπάρχει κάποιος λεκές πλένετε πρώτα τοπικά, ρίχνετε το κατάλληλο απορρυπαντικό, το ξεπλένετε με απαλές κινήσεις και το αφήνετε να μουλιάσει για λίγη ώρα, (λιγότερο από μια), το βλέπετε και με το μάτι εκείνη τη στιγμή. Μετά ξεβγάζετε και απλώνετε, αφού πρώτα κρεμάσετε το ρούχο σε κρεμάστρα, για να μην χαθεί η φόρμα του.

Το βαμβάκι έχει άλλη δόμηση πλυσίματος. Επειδή τείνει να μαζεύει και να σφίγγει, εάν πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία και εν συνεχεία εάν στυφτεί, πλένεται σε χαμηλούς βαθμούς, γύρω στους 30, δεν πρέπει να το στύβετε αλλά να το απλώνετε χωρίς να στηρίξετε σε μανταλάκι, διότι το σημάδι που θα αφήσει είναι προ των πυλών. Το ίδιο ισχύει για το βελούδο και το μαλλί. Μην τα ταλαιπωρήσετε, ακολουθήστε τα βήματα προσεκτικά και θα δείτε ότι θα φαίνονται σαν καινούρια.

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Δες εδώ τα πιο έξυπνα tips και τις καλύτερες προτάσεις για το νοικοκυριό σου

2. Διαχωρίστε τα ρούχα σας ανά χρώμα και ύφασμα, αφού τα έχετε γυρίσει από την ανάποδη πρωτίστως. Γιατί από την ανάποδη; Για να πλυθεί ακόμα καλύτερα η πλευρά που ακουμπάει πάνω σας. Οι βαθμοί πλυσίματος καθορίζονται από το τί πλένετε; Τα μαύρα ρούχα θέλουν 30 βαθμούς, για να μην ξεθωριάζει το μαύρο. Ομοίως τα πολύχρωμα. Γενικά όμως στα ρούχα να χρησιμοποιείτε 30 με 40 βαθμούς, ενώ σεντόνια, πετσέτες 60, αφού πρώτα να τους έχετε κάνει ένα καλό ξέβγαλμα.

SOS! Τα jeans σας πάντα να τα πλένετε ξεχωριστά, ποτέ μαζί μ’ άλλα ρούχα, λόγω «σκληρότητας» και «δυσκαμψίας». Ακόμα και εάν υπάρχει πρόσμιξη με άλλο ύφασμα, δηλαδή βαμβάκι με ελαστίνη.

Αναρωτιέστε επίσης, γιατί δημιουργούνται αυτοί οι μικροί κόμποι στα ρούχα σας; Στις μπλούζες συνήθως στον αγκώνα και στα πλαϊνά, σε παντελόνι στο πίσω μέρος. Όχι δεν φταίει το πλυντήριο, αλλά η συχνότητα που φοράτε το ρούχο και τριβή που θα του ασκηθεί. Μικρό tip Όση σημασία θα δώσετε στην επιλογή του απορρυπαντικού, την ίδια επίσης να δώσετε και στο πλυντήριο!

Εάν κάποιο ρούχο έχει κάποιο στόλισμα με πετρούλες, πούλιες ή στάμπα, γυρνάτε από την ανάποδη και το βάζετε στις ειδικές θήκες πλυντηρίου που υπάρχουν στο εμπόριο. Επιλέξτε το κατάλληλο απορρυπαντικό που θα απογειώσει το ρούχο σε φρεσκάδα, μυρωδιά, υφή και αφή.

Advertisements

3. Όσον αφορά στο άπλωμα, να ξέρετε δεν είναι τυχαίο που παλιότερα απλώνανε σε σχοινί, γιατί ταλαιπωρεί λιγότερο το ρούχο και δεν του μεταφέρει σκουριά. Γι’ αυτό δώστε την απαραίτητη προσοχή. Κρεμάστε τα πουκάμισα και τα φορέματα, ώστε να στεγνώσουν κάθετα, σύμφωνα με την φόρμα τους.

4. Σιδέρωμα! Είναι το αγαπημένο μου, γιατί αισθάνομαι ότι το ρούχο ξαναγεννιέται και είναι έτοιμο να χορέψει στο σώμα. Όχι πολύ ατμό, παρά μόνο εάν θέλετε να κάνετε τσάκιση. Υφάσματα όπως λινό, σιδερώνετε πάντα από την ανάποδη, για να μην γίνουν γυαλάδες. Για τα ρούχα με δαντέλα, στάμπα, κτλ, αγοράστε από το εμπόριο ένα κομμάτι γάζα (ύφασμα) ή τουλπάνι (είναι το ύφασμα που στραγγίζουν) τοποθετείστε το πάνω από το ευαίσθητο υλικό και σιδερώστε χωρίς ατμό και χωρίς ν’ ασκήσετε πίεση. Για λίγη φρεσκάδα ακόμα, χρησιμοποιήστε αρωματισμένο νερό που πλέον αρκετές εταιρείες απορρυπαντικών έχουν και κυρίως ένα καλό ατμοσίδερο.

Last but not least, κρέμασμα ρούχων. Ξέρω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, αλλά η εμφάνιση για όλες πολύτιμη! Γι’ αυτό κρεμάστε τα ρούχα σας προσεκτικά και όχι δυο τρία σε μια κρεμάστρα. Δώστε τον απαραίτητο χώρο σε κάθε ρούχο ξεχωριστά και χρησιμοποιείστε κρεμάστρες που δεν φθείρουν το ρούχο, όπως ξύλινες, βελούδινες ή πλαστικές.

Ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές και τα ρούχα σας θα είναι σαν να τα αγοράσατε χθες!

CT’ STYLEPROJECT by Christina Tripodianaki

Πηγή

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Δες εδώ τα πιο έξυπνα tips και τις καλύτερες προτάσεις για το νοικοκυριό σου

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα