Μην χασετε

4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τη νεανική σου λάμψη

Οι συμβουλές των δερματολόγων για να διατηρήσεις το δέρμα σου καθαρό.

Advertisements

Όταν πλένουμε το πρόσωπό μας στο τέλος της ημέρας, συνήθως στοχεύουμε στην αφαίρεση του μακιγιάζ, της βρωμιάς από τους δρόμους της πόλης, και ίσως τη λιπαρότητα από τα δάχτυλα μας από το τρίψιμο των ματιών μας ή του μετώπου μας. Αλλά τι γίνεται με όσα βρίσκονται στον αέρα; Τι γίνεται με τη ρύπανση που εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα και τους καπνούς και στη συνέχεια απορροφάται από το δέρμα μας;

Σύμφωνα με τον δερματολόγο και διευθυντή της καλλυντικής και κλινικής έρευνας στην δερματολογία στο νοσοκομείο Mount Sinai Joshua Zeichner, η ρύπανση που επηρεάζει το δέρμα “είναι ένας συνδυασμός καπνού και σωματιδίων (μικρά σωματίδια) στον αέρα. “Αυτοί οι ρύποι προέρχονται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων, το κάπνισμα, τα βιομηχανικά αέρια και την σκόνη, οι οποίοι απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο περιβάλλον και στη συνέχεια στο δέρμα.

Η Elizabeth Jones, εκπαιδεύτρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Δερματολογίας, λέει ότι “τα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μπορεί να είναι ένα μίγμα αυτών των ενώσεων και μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθο”. Σύμφωνα με την Jones, μπορούν εύκολα να εισέλθουν στους πόρους και να προκαλέσουν κάποια βλάβη.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το όζον, προσθέτει η Dr. Anne Chapas, δερματολόγος και ιδρύτρια της Union Square Laser Laser Dermatology. “Αυτό το τοξικό αέριο σχηματίζεται όταν το υπεριώδες φως πλήττει τα μονοξείδια του αζώτου και είναι μία από τις κύριες αιτίες της ζημίας που σχετίζεται με τη ρύπανση του δέρματος”, λέει. Από τον αέρα, αυτοί οι ρύποι απορροφώνται άμεσα στο πορώδες δέρμα μας.

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δέρμα είναι τεράστιες και σοβαρές, όπως οι πρόωρες ρυτίδες και το ανομοιόμορφο χρώμα του δέρματος. Ο Dr. Zeichner λέει ότι αυτό προκαλείται κυρίως από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και χρόνιες φλεγμονές από αυτούς τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η Jones προσθέτει ότι αυτοί οι ρύποι απογυμνώνουν επίσης το δέρμα μας από τις απαραίτητες βιταμίνες. Πώς αλλιώς μπορεί να επηρεάσει η ατμόσφαιρα το δέρμα μας; “Ευαισθησία, ερεθισμός, αφυδάτωση, σπυράκια και λεπτές γραμμές και ρυτίδες”, σύμφωνα με την Jones.

Ποια είναι λοιπόν τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τη νεανική σου λάμψη;

Θρέψη
“Ο κύριος στόχος του δέρματός μας είναι να λειτουργεί σαν ανοσοποιητικό εμπόδιο”, μας θυμίζει η Dr. Chapas. Επειδή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν την εξάντληση των βιταμινών από το δέρμα, είναι καθήκον μας να τα επαναφέρουμε και να ενισχύσουμε το φράγμα μας. “Ενυδάτωσε το δέρμα σου με αντιοξειδωτικά κάθε πρωί” λέει η Zeichner, εστιάζοντας σε συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να θεραπεύσουν τα αποτελέσματα που προκαλούνται από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο δέρμα και να διατηρήσουν τον ανοσοποιητικό σου φραγμό υγιή.

Κάνε αποτοξίνωση
Βρες ένα προϊόν φροντίδας του δέρματος που αποτελείται από παράγοντες που θα απομακρύνουν τις επιβλαβείς τοξίνες και τους ρύπους. Η Jones συνιστά πιο συγκεκριμένα ένα προϊόν το οποίο “αντλεί ενεργό άνθρακα για να απορροφήσει ή να απομακρύνει τους ρύπους από το δέρμα.”

Πήγαινε βαθύτερα
Το πλύσιμο του προσώπου σου με καθαριστικό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά όταν μιλάμε για σωματίδια που έχουν διεισδύσει στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, τα περισσότερα καθαριστικά δεν λειτουργούν αρκετά καλά. Η Zeichner συνιστά μια συσκευή απολέπισης. “Το πλύσιμο του προσώπου σου με μια καθαριστική βούρτσα έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερη από το χειρωνακτικό καθαρισμό όσον αφορά την απομάκρυνση της ρύπανσης από το δέρμα”, λέει.

Advertisements

Ενυδατώσου
Επειδή η χρόνια φλεγμονή από ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να αποδυναμώσει τις εξωτερικές λειτουργίες του φραγμού του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου θα χάσει την ικανότητά του να προστατεύεται και να διατηρεί την ενυδάτωση του. “Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς μια υψηλής ποιότητας ενυδατική κρέμα με βαζελίνη σε τακτική βάση”, λέει η Zeichner.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα