Τα σχολεία έκλεισαν…και για 2,5 μήνες περίπου τα παιδιά μπορούν να ξυπνούν και να κοιμουνται χωρίς πρόγραμμα, να απολαμβάνουν τις βόλτες στην πόλη ή το χωριό και τα μπανια στη θάλασσα όσο πιο συχνά γίνεται. ‘Οσο για διάβασμα; Ούτε λόγος τουλάχιστον όσον αφορά τα σχολικά βιβλία.

Advertisements

Το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι γονείς επιμένουν και αναγκάζουν τα παιδιά τους να διαβάσουν τουλάχιστον ένα ή δύο εξωσχολικά βιβλία, όχι μόνο για να ξεφορτωθούν την οθόνη, αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Στην πραγματικότητα, η παιδική λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πολλά πράγματα, το πιο σημαντικό είναι να τους βοηθήσουν να αγαπήσουν τα βιβλία.

 

Advertisements

Τι μπορείτε να κάνετε για να πείσετε το παιδί να διαβάσει εξωσχολικά βιβλία το καλοκαίρι

Επιλέξτε βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του

Μια επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο για την επιλογή ενός παιδικού βιβλίου με το παιδί σας είναι μια καλή αρχή.Η επιλογή βιβλίων γίνεται πιο δύσκολη όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα. Ένα παιδί που του αρέσει να παίζει σπορ μπορεί να βρει βιβλία πιο ενδιαφέροντα αν είναι βιογραφίες διάσημων αθλητών. Θυμηθείτε, οι παραδοσιακές αφηγήσεις που βασίζονται στην ιστορία δεν είναι ελκυστικές για κάθε παιδί. Βιβλία για υπολογιστές ή ζώα ή για την επιστήμη μερικές φορές προσελκύουν την προσοχή περισσότερο από ένα μυθιστόρημα.

 

Επιλέξτε βιβλία ανάλογα με την ηλικία του

Τα εξωσχολικά βιβλία δεν πρέπει να είναι τόσο εύκολα γιατί θα φαντάζουν βαρετά, αλλά επίσης δεν πρέπει να είναι και δύσκολα ώστε να μην απογοητευτεί το παιδί. Επομένως αναζητήστε βιβλία που μπορεί να διαβάσει άνετα χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον του.

Advertisements

 

Βάλτε πρόγραμμα

Ναι, η λέξη πρόγραμμα παραπέμπει σε σχολείο και το παιδί πιθανόν να διαμαρτυρηθεί. Όταν λέμε πρόγραμμα όμως, εννοούμε λίνο χρόνο μέσα στην ημέρα που θα αφιερώνει το παιδί σε ένα βιβλίο. Η καλύτερη ώρα είναι συνήθως το μεσημέρι που είναι στο σπίτι και θα μπορεί ξαπλωμένο να διαβάσει το λογοτεχνικό βιβλίο.

 

Αποτελέστε πρότυπο

Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά. Αν λοιπόν βλέπουν εσάς να διαβάζετε είναι λογικό να θέλουν να σας μιμηθούν. Ζητήστε να σας μιλήσουν για την ιστορία του βιβλίου και ανταλλάξτε απόψεις.

Advertisements

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements