Αν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά ίσως να μην γνωρίζεις πριν φέρεις στον κόσμο το παιδάκι σου, ότι λίγες μέρες μετά τον τοκετό θα ξυπνήσεις σε μια λίμνη ιδρώτα ή θα έχεις πρόβλημα να σηκώσεις ένα ποτήρι νερό από το κομοδίνο σου. Αν δεν έχεις κάνει ακόμα παιδάκι, διάβασε παρακάτω τις 4 “θέματα” που ενδέχεται να αντιμετωπίσεις τις πρώτες μέρες μετά την απόκτηση του μωρού σου. Μην ανησυχείς όμως. Η αλήθεια είναι πως όσο μεγάλη και αν είναι η όποια “ταλαιπωρία”, η ευτυχία σου εξουδετερώνει κάθε έννοιά της.

Ρίγη και τρέμουλα

Αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τον τοκετό και μπορεί επίσης να συμβεί κατά το μεταβατικό στάδιο των ωδίνων του τοκετού.

Θα ιδρώνεις πολύ τις πρώτες νύχτες μετά τον τοκετό

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου αποβάλλει υγρά από την εγκυμοσύνη σου. Τα στήθη σου μπορεί επίσης να στάζουν και για περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί να έχεις αιμορραγία (αποκαλούνται λόχια και είναι τα υγρά που εκκρίνει ο κόλπος της λεχώνας, κατά τη διάρκεια της λοχείας).

Θα πονάει η μέση σου

Ίσως διαπιστώσεις ότι ακόμη και το να στρίψεις για να φτάσεις στο κομοδίνο σου για να σηκώσεις ένα ποτήρι νερό, μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο στις πρώτες 72 ώρες μετά τη γέννα.

Advertisements

Μπορεί να νιώθεις έντονες συσπάσεις μετά τον τοκετό, ειδικά την ώρα του θηλασμού

Οι συσπάσεις προκαλούνται από τη μήτρα σου που προσπαθεί να επιστρέψει στο σχήμα και το μέγεθος που είχε πριν τον τοκετό και μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονοι οι πόνοι εάν έχεις γεννήσει πολλές φορές. (Μπορεί επίσης να αισθανθείς ροή αίματος κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά αυτό είναι φυσιολογικό). Οι πόνοι συνήθως υποχωρούν σε πέντε έως επτά ημέρες, αλλά μερικές γυναίκες με μεγάλες οικογένειες, αναφέρουν ότι αυτές οι συσπάσεις μετά από το τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο παιδί, είναι στην πραγματικότητα χειρότερες από την ίδια τη γέννα!

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements