Μην χασετε

3 σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την υγεία του εντέρου σας

Η λέξη «έντερο» έχει σίγουρα αλλάξει πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου. Πριν από μια δεκαετία, κανείς δεν μιλούσε πραγματικά για την υγεία του εντέρου και τα προβιοτικά. Ωστόσο, τα πράγματα πλέον είναι πολύ διαφορετικά αυτές τις μέρες, αφού πλέον υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω από την υγεία του εντέρου.

Advertisements

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δούμε πράγματα που επηρεάζουν άμεσα την υγεία του εντέρου σας.

1. Διατροφή

Ίσως ο μεγαλύτερος εξωτερικός παράγοντας (κατά μία έννοια) που επηρεάζει την υγεία του εντέρου μας είναι απλά αυτό που τρώμε. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές διατροφικές επιλογές δεν είναι σωστές. Ευτυχώς, όμως αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα υιοθετώντας μια πιο ισορροπημένη και πιο υγιεινή διατροφή. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

– Αυξήστε την πρόληψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν όφελος στην υγεία. Μπορούμε να τα βρούμε στις τροφές, όπως στο γιαούρτι και στο κεφίρ, αλλά και σας συμπληρώματα διατροφής.

– Ενισχύστε την πρόληψη των φυτικών ινών. Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή υγεία του εντέρου. Επιπλέον οι διαλυτές ίνες οι οποίες βρίσκονται στη βρώμη, στο κριθάρι, στα όσπρια, μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού και να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και στα λαχανικά,  κινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και επιταχύνουν τη διέλευση των τροφίμων και των αποβλήτων στο έντερο σας, κάτι που θα αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

– Μασήστε καλά την τροφή σας. Αν δεν μασάμε καλά τις τροφές δεν τις χωνεύουμε και σωστά με αποτέλεσμα να κινηθούν προς το έντερο και να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα, όπως φούσκωμα, διάρροια και μετεωρισμό. Είναι σημαντικό να μασάτε το φαγητό σας 10-12 φορές.

– Καταναλώστε πικρά χόρτα. Τα πικρά χόρτα, όπως η πικραλίδα, βελτιώνουν τη λειτουργία των πεπτικών οργάνων. Αγοράστε, λοιπόν πικρά χόρτα, βράστε τα και πιείτε το ζουμί τους πριν από το γεύμα σας, ώστε να τονώσετε τη διαδικασία της πέψης.

2. Άγχος και κακός ύπνος

Συνήθως αυτά τα δύο συμβαδίζουν και μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για την υγεία του εντέρου σας. Ως εκ τούτου, η λήψη μέτρων για να ανακουφίσετε το άγχος σας και να  κοιμάστε καλύτερα, είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε υγιείς.

Advertisements

3. Αντιβιοτικά

Αν και είναι απαραίτητα το CDC έχει δηλώσει ότι πολλά από αυτά είναι εντελώς περιττά. Και αυτό γιατί τα αντιβιοτικά δρουν επίσης στα μικρόβια του εντέρου σας, καταστρέφοντας τα καλά βακτήρια,

Σημάδια που δείχνουν ότι το γαστρεντερικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.

Έχετε φαγούρα, φουσκάλες, εξανθήματα στους αγκώνες και στα γόνατα

Μπορεί να μοιάζουν με έκζεμα , όμως θα μπορούσε να είναι κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που σας κάνει ευαίσθητους στη γλουτένη. Έως 25% των ατόμων με κοιλιοκάκη εμφανίζουν εξανθήματα, γνωστά ως ερπητοειδής δερματίτις. Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, τότε ακόμη και μια μικρή ποσότητα γλουτένης προκαλεί την απελευθέρωση της IgΑ, ένα αντίσωμα που προσβάλει το έντερο και μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα στο σώμα. Τα καλά νέα είναι ότι ο γιατρό σας μπορεί να διαγνώσει αν έχετε ή όχι κοιλιοκάκη και να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές.

Αρρωσταίνετε συχνά

Τα καλά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αν είστε συνέχεια άρρωστοι σημαίνει ότι η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου έχει διαταραχθεί. Τι να κάνετε; Να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και να εντάξετε τα προβιοτικά στη διατροφή σας ώστε να αυξήσετε τον αριθμό των καλών βακτηρίων και να περιορίσετε την ανάπτυξη των επιβλαβών.

Τα μαργαριταρένια λευκά σας δόντια δεν είναι πλέον και τόσο λευκά

Αν την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τον οδοντίατρο σας είπε ότι το σμάλτο των δοντιών σας έχει φθαρεί, ένας από τους βασικούς ενόχους είναι η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το οξύ του στομάχου μπορεί να είναι καταστροφικό για τα δόντια σας, κυρίως για τους άνω και κάτω γομφίους. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή ενδοσκόπηση. Και συνήθως η θεραπεία που συστήνεται είναι η απώλεια βάρους και η τροποποίηση της διατροφής, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται και η λήψη φαρμάκου.

Η διάθεση σας είναι πεσμένη

Advertisements

Οι αιτίες που είναι πεσμένη η διάθεση σας είναι πολλές, όμως μια από αυτές είναι και τα εντερικά βακτήρια. Κάποια είδη βακτηρίων μπορεί να δημιουργήσουν το συναίσθημα του άγχους ή της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ στον Καναδά.

Όταν τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται, ενεργοποιούν τους υποδοχείς στο γαστρεντερικό σας σωλήνα που με τη σειρά τους προκαλούν την απελευθέρωση των φλεγμονωδών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές οι κυτοκίνες ταξιδεύουν στον εγκέφαλό σας, όπου μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, που ευθύνονται για τη διάθεση. Τι να κάνετε; Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως τσάι, φρούτα, ελαιόλαδο, βοηθάει τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του εγκεφάλου.

Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 20% των ανθρώπων έχουν αυξημένο αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, κόπωση και άλγη. Επίσης τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας ελλείψεις σε βιταμίνες και μείωση της ενέργειας.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα