Αν όχι όλα, τα περισσότερα σπίτια έχουν έπιπλα με ξύλινες επιφάνειες. Με τον καιρό όμως σίγουρα υπάρχει φθορά από την καθημερινότητα. Όσο καλά και να τα προστατεύεις πάντα κάποια γρατζουνιά θα υπάρχει. Σίγουρα μπορεί να μην θέλεις να τα καλύψεις όλα καθώς μπορεί να μην είναι ωραίο αισθητικά.

Οι πιο συνηθισμένες φθορές είναι από κλειδιά του σπιτιού ή του αυτοκινήτου, τα σημάδια από τα ποτήρια νερού αλλά και διάφορες άλλες ζημιές που προκύπτουν από την καθημερινή χρήση. Υπάρχει όμως τρόπος για να επιδιορθώσεις αυτές τις ζημιές με διάφορα lifehacks.

Ζημιά από υγρά

Όταν ακουμπάς σε ένα ξύλινο τραπέζι βρεγμένα ποτήρια ή ζεστά πιάτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφήσουν σημάδια όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία. Αν δεν έχεις κάποια διαρροή στην επιφάνεια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η ζημιά μπορεί να επισκευαστεί γρήγορα.

Ρύθμισε το σίδερο χωρίς ατμό σε μέτρια θερμοκρασία, τοποθέτησε μία χοντρή πετσέτα στο σημείο που θέλεις και βάλε το σίδερο πάνω από την πετσέτα. Πίεσε το σίδερο τόσο όσο να μην αγγίξει η πλάκα την επιφάνεια για μερικά δευτερόλεπτα.

Η θερμοκρασία θα απελευθερώσει την υγρασία από το ξύλο και θα απορροφηθεί από την πετσέτα. Έπειτα σήκωσε την πετσέτα να δεις το αποτέλεσμα και επανέλαβε μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η κηλίδα που θέλεις να αφαιρέσεις.

Χτυπήματα και γρατζουνιές

Όταν πετάς τα κλειδιά ή αν σου πέσει κάποιο πιρούνι πάνω στο ξύλο, μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αφήσει σημάδι. Η λύση γι’ αυτό όσο περίεργο κι αν ακούγεται είναι τα καρύδια. Περιέχουν φυσικά έλαια και βοηθούν το ξύλο να σκουραίνει ώστε να κρύψεις τις γρατζουνιές.

Άνοιξε το καρύδι και τρίψε το εσωτερικό του στο σημείο που υπάρχει η γρατζουνιά. Έπειτα καθάρισέ το με ένα καθαρό και μαλακό πανί. Επανέλαβε την διαδικασία μέχρι το σημείο να είναι ομοιόμορφο με το υπόλοιπο τραπέζι.

Αλκοόλ και σπρέι μαλλιών

Όταν το ξύλο λερωθεί από σπρέι μαλλιών, το αλκοόλ που περιέχει μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Άφησέ το να στεγνώσει και μην το σκουπίσεις κατευθείαν. Μόλις στεγνώσει βρέξε ένα πανί με νερό και λίγη αμμωνία και σκούπισε τους λεκέδες για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα. Έπειτα πάρε ένα στεγνό πανί και στέγνωσε το ξύλο.

Για να εξομαλύνεις το φινίρισμα μπορείς να επισκεφτείς ένα κατάστημα και να ζητήσεις βρασμένο λάδι λιναρόσπορου και rottenstone σε σκόνη (σκόνη λειαντικής πέτρας). Κάνε ανάμειξη των δύο μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα και στη συνέχεια με το δάχτυλό σου άπλωσέ την στο σημείο που είναι ο λεκές. Βάλε μερικές στρώσεις από το μείγμα στο σημείο που θέλεις.

Extra tips

Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγεις αυτά τα σημάδια στα ξύλινα έπιπλα. Για τα ποτήρια τοποθέτησε σουβέρ για να μην ακουμπάνε στο ξύλο. Όταν θέλεις να φας να βάζεις τραπεζομάντηλο έστω και μίας χρήσης. Προσπάθησε να βρεις κάποιο τραπεζομάντηλο αρκετά χοντρό ή δίπλωσέ το για να μην περνάει η θερμότητα.

ΠΗΓΗ