Μην χασετε

3 απλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του νηπίου

Advertisements

Η ομιλία και η κατανόηση του λόγου συμβαδίζουν. Ακούγοντας άλλους, το παιδί σας μαθαίνει πώς ακούγονται οι λέξεις και πώς να συνθέσει μια πρόταση.

 

Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα σταδιακά και κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Έτσι, διαφορετικά παιδιά θα φτάσουν σε αναπτυξιακά στάδια σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ως γονείς μπορείτε να ενισχύσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του νηπίου περιγράφοντας τι κάνετε, επισημαίνοντας τα πράγματα γύρω σας, διαβάζοντας στο παιδί σας, θέτοντας ερωτήσεις και ακούγοντάς το προσεκτικά.

 

Advertisements

Η ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά

Ως μωρό, το παιδί σας ανακάλυψε πρώτα πώς να κάνει ήχους και μετά πώς να εντάσσει αυτούς τους ήχους σε πραγματικές λέξεις (το «μαμά» και το «μπαμπά» πιθανότατα θα έκαναν την εμφάνισή τους έως τους 9 πρώτους μήνες ζωής του παιδιού). Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το μικρό σας προσπαθούσε να μιμηθεί τους ήχους που άκουγε, αν και πιθανότατα αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια γλώσσα που μόνο αυτό μπορούσε να καταλάβει.

Τώρα έρχεται μια περίοδος εξαιρετικής γλωσσικής ανάπτυξης, καθώς το μικρό παιδί σας περνάει από το να λέει λίγες απλές λέξεις στο να κάνει ερωτήσεις, να δίνει οδηγίες, ακόμη και να σας λέει ιστορίες που έχει επινοήσει.

 

Πώς θα ενισχύσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του νηπίου

Μπορείτε να ενισχύσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας παρέχοντάς του ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον. Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε:

  • Μιλήστε του. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που μιλούν στο μωρό τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα γλωσσική του ανάπτυξη. Δεν χρειάζεται να του μιλάτε ασταμάτητα, απλά βεβαιωθείτε ότι του μιλάτε αρκετά όποτε είστε μαζί. Περιγράψτε τι κάνετε, επισημάνετε τα πράγματα γύρω σας, κάντε ερωτήσεις, τραγουδήστε.
  • Διαβάστε του. Το να διαβάζετε στο παιδί σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το εκθέσετε σε νέο λεξιλόγιο, να του μάθετε τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται οι προτάσεις και τον τρόπο με τον οποίο ρέουν οι ιστορίες. Αλλά μην διαβάζετε απλώς τις λέξεις – ζητήστε από το παιδί σας να βρει πράγματα στις εικόνες ή να σας πει τι συνέβη στους χαρακτήρες.
  • Ακούστε το. Όταν το παιδί σάς μιλάει, γίνετε καλοί ακροατές – κοιτάξτε το και ανταποκριθείτε σε όσα σας λέει. Είναι πιο πιθανό να σας μιλήσει όταν νιώθει ότι σας ενδιαφέρει αυτό που λέει.

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα