Ανάμεσα στα πολλά χειροποίητα αντικείμενα που πλέον έχει εξαφανίσει η παγκόσμια made in china βιομηχανία είναι και οι παλιές χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Κατά κανόνα διέθεταν περίτεχνα σχέδια σε ποικιλία σχημάτων αλλά και αποχρώσεων, αφού τα δέντρα περασμένων δεκαετιών ήταν πραγματικά πολύχρωμα και το ροζ-μωβ, το μπλε και το κίτρινο χρησιμοποιούνταν εξίσου με το κόκκινο και το πράσινο ενώ ο στολισμός τους γινόταν σχεδόν αποκλειστικά με μπάλες  και φώτα χωρίς άλλου τύπου κρεμαστά στολίδια.

Αν λοιπόν έχετε τέτοιες γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες, που ανήκουν πλέον στην κατηγορία των vintage αντικειμένων, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά από όλα τα άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας για να μην “χαθούν” και να αναδειχθούν όπως πραγματικά τους αξίζει ως μικρές “αντίκες”, που βεβαίως και με όποιο τρόπο κι αν έχουν φτάσει στα χέρια σας πρωτίστως έχουν σίγουρα συναισθηματική αξία.

Στολίστε σε κάποιο σημείο ένα μικρότερο δεντράκι, που μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και από μερικά κλαδιά έλατου, αποκλειστικά με τέτοιες γυάλινες κλασσικές μπάλες.
Φτιάξτε με αυτές και υφασμάτινες κορδέλες στα ίδια χρώματα μια κρεμαστή σύνθεση που ανάλογα με το πόσες τέτοιες μπάλες διαθέτετε μπορεί να πάρει πολλές μορφές.
Αν έχετε αρκετές τέτοιες μπάλες δημιουργείστε ένα δεντράκι …κρεμαστό στον τοίχο.
Χρησιμοποιείστε την πίσω όψη μιας μεγάλης κορνίζας, ένα ξύλινο πάνελ κλπ δημιουργήστε αρχικά το σχήμα του δέντρου με μικρά καρφάκια και κρεμάστε σε κάθε ένα από μία μπάλα.
Αν οι μπάλες σας δεν φτάνουν για κάτι παρόμοιο μπορείτε να προσθέσετε μονόχρωμες γυάλινες μπάλες σε διάφορα χρώματα-μεγέθη.

Συγκεντρώστε τις vintage χριστουγεννιάτικες μπάλες σας μέσα σε μια γυάλα ή βάζο.

Τα αντικέ απλά βάζα όπως και οι διακοσμητικές καμπάνες είναι από τα καταλληλότερα αντικείμενα για τέτοιου τύπου διακοσμήσεις με παλιές χριστουγεννιάτικες μπάλες.
Ειδικά οι καμπάνες είναι ιδανικές για να δημιουργήσετε με μπάλες πολύ απλές αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακές συνθέσεις και για τον στολισμό του γιορτινού σας τραπεζιού.
Για λιγοστές και ιδιαίτερου σχεδιασμού παλιές μπάλες, δημιουργείστε μια μικρή …προθήκη όπου θα αναδειχθούν εξαιρετικά.
Μπορείτε για παράδειγμα να τις κρεμάσετε από το ξύλινο πλαίσιο μιας αντικέ φαρδιάς κορνίζας, να τις τοποθετήσετε μέσα σε μικρές ραφιέρες με χωρίσματα όπως και να τις χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους κρεμαστές συνθέσεις με λιγοστά στολίδια έτσι ώστε να ξεχωρίζουν κλπ .
Χρησιμοποιείστε γυάλινα αντικέ μπουκάλια ή απλά γυάλινα χαμηλά κηροπήγια και τοποθετείστε πάνω σε κάθε ένα από μία μπάλα, με τρόπο που να στέκονται όσο πιο σταθερά. Είναι ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός τρόπος για να αναδείξετε παλιές γυάλινες μπάλες, αρκεί μια τέτοια σύνθεση να τοποθετηθεί σε ένα ασφαλές σημείο στο οποίο δεν θα κινδυνεύει από …ατυχήματα.
Με παρόμοιους τρόπους μπορούν να αναδειχθούν εξαιρετικά και οι vintage γυάλινες κορυφές για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το μπαουλάκι των …αναμνήσεων. Αν εκτός από μπάλες διαθέτετε και άλλου είδους παλιά χριστουγεννιάτικα στολίδια, φιγούρες, κάρτες κλπ συγκεντρώστε τα όλα σε ένα ξύλινο κουτί – μπαουλάκι, προσθέστε μια σειρά φωτάκια και φυσική πρασινάδα ή ένα δεντράκι μινιατούρα και δημιουργείστε μια πραγματικά πολύ ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη γωνιά.