ταν ακούτε vegan υγιεινές συνταγές είμαι σίγουρη πως το μυαλό σας πηγαίνει σε κάτι άγευστο που δεν αξίζει να δοκιμάσετε. ΛΑΘΟΣ! Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. 

Αυτό θα το καταλάβετε βέβαια δοκιμάζοντας να φτιάξετε μερικές τέτοιες συνταγές που όχι μόνο θα σας αρέσουν αλλά θα σας ξετρελάνουν.

Μιας και μου αρέσει από παιδί να βουτάω πράγματα μέσα σε άλλα πράγματα λατρεύω να τρώω οτιδήποτε μπορώ να το βουτήξω μέσα σε μια λαχταριστή, κρεμώδη σως και μάλιστα λατρεύω να το κάνω -ακόμα περισσότερο -χωρίς ενοχές (αρχίζεις και με πιάνεις;;).

Με τι μπορείτε να τις συνδυάσετε: Με κρεατικά, ψάρι, λαχανικά ψητά, βραστά ή και ωμά αλλά και με σκέτο παξιμάδι αν πεινάτε πολύ και δεν έχετε τίποτα άλλο να φάτε.

Πώς μπορείτε να τις σερβίρετε σε πάρτι και συγκεντρώσεις ενηλίκων: Βάλτε τις σε δύο ή τέσσερα μικρά μπολάκια ανάλογα με τα άτομα που θέλετε να ικανοποιήσετε και σερβίρετέ τις μαζί με κριτσίνια, παξιμαδάκια ή και φέτες μπαγκέτας ψημένες στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Δεν θα προλαβαίνετε να γεμίζετε και να ξαναγεμίζετε τα μπολάκια σας.

Πώς μπορούν να τις τρώνε τα παιδάκια σας: Και τα παιδιά σας θα λατρέψουν τα ντιπάκια σας και μπορεί να αγαπήσουν και τα στικς λαχανικών με τα οποία θα τους δώσετε να τα φάνε. Οι σως θα κάνουν τα λαχανικά σας (καροτάκια, αγγουράκια) να γίνουν πολύ πιο νόστιμα. Δοκιμάστε το.

Vegan κρεμώδες ντιπ με αβοκάντο

Για 1μιση φλιτζάνι θα χρειαστείτε:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα πράσα κομμένα σε μικρές λωρίδες
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 3/4 φλ. στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά

Ζεστάνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα τα πράσα και λίγο αλάτι. Μαγειρέψτε για περίπου 3 λεπτά.

Μεταφέρετε το πράσο μαζί με το λάδι σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε μέσα το αβοκάντο, το γιαούρτι και το υπόλοιπο αλάτι και ανακατέψτε πολύ καλά. Δοκιμάστε και δείτε μήπως χρειάζεστε και άλλο αλάτι.

Προσωπικά, επειδή αγαπώ τις σως μου καυτερές, προσθέτω πάντα και λίγη καπνιστή πάπρικα ή λίγο σκόρδο σε σκόνη.

Κλασική vegan σως με κάσιους και τυρί (πιο κρεμώδης δεν γίνεται)

Για να την φτιάξετε θα χρειαστείτε: 

  • 1 φλ. κάσιους ωμά
  • 2 κ.σ. μαγιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • 5 κ.σ. νερό

Ρίξτε μέσα στο μούλτι τα κάσιους, τη μαγιά, το σκόρδο και τον χυμό λεμονιού και χτυπήστε καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε μέσα και το νερό. Χτυπήστε πάλι μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

Για πιο πηχτή σάλτσα χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό.

Τη συγκεκριμένη σάλτσα μπορείτε να την σερβίρετε με ψητές πατάτες ή γλυκοπατάτες, με λαχανικά ή και με πίτσα ή να την βάλετε και στα μακαρόνια σας.

Πηγή